Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №15-16 (775-777), 2021

Вернуться к номеру

«Берлін-Хемі» та Олег Іщенко:

Як і де шукати роботу вашої мрії? Якою має бути компанія, щоб з нею захотілося «прожити все життя»? Саме із цими питаннями ми вирішили звернутися до «батька» великої фармацевтичної родини під назвою «Берлін-Хемі» — Олега Іщенка, голови представництва «Берлін-Хемі/А. Менаріні Україна ГмбХ», який уже 20 років незмінно стоїть за штурвалом справжнього флагмана українського фармацевтичного ринку, що з королівським спокоєм долає найбільші шторми й завжди тримає вітрила за вітром. Ці роки були наповнені цікавими, часом навіть революційними для галузі проєктами, успішними запусками нових продуктів і лідерством у багатьох напрямках. Звичайно, все це було б неможливим без монолітної команди професіоналів екстракласу, яку зібрав навколо себе Олег Віталійович. Недарма компанія «Берлін-Хемі» славиться величезною кількістю корпоративних «довгожителів» і загалом досить тривалим середнім часом роботи спеціалістів.
В українську «фарму» я прийшов ще в далекому 1993 році й поступово пройшов шлях від медичного представника до комерційного директора. Потім я отримав запрошення від компанії «Берлін-Хемі» на позицію голови представництва. Це був справжній виклик для мене. І нарешті, знайшовши свою нову сім’ю у вигляді «Берлін-Хемі», я вже 20 років почуваюся абсолютно щасливим. Будь-який бізнес, будь-які процеси — все роблять люди. Тож правильний баланс талановитих, інтелігентних і розумних людей, яких мені вдалося знайти, які йдуть зі мною по життю ось уже 20 років, дозволяє мені бути щасливим у цій уже великій родині.

Про атмосферу в компанії

Компанія «Берлін-Хемі» входить до групи компаній «Менаріні» — це італійська сімейна компанія з більше ніж 150-річною історією, яка, звичайно, має свої традиції. З іншого боку, «Берлін-Хемі» — це підприємство на території східної Німеччини, яке після падіння Берлінської стіни було придбане італійцями. Але німецькі традиції виробництва, правильної логістики, якості продуктів, німецька скрупульозність — це все залишилося. Крім того, кожне з близько 120 представництв «Берлін-Хемі» в усьому світі має свої традиції, ба більше, кожний новий член команди привносить щось своє. І тому природно, що в нас були абсолютно різні маркетингові підходи. Протягом тривалого часу ми взаємодіяли з нашою аудиторією, організовуючи «Шоу Берлін-Хемі» — це були стилізовані заходи, присвячені нашим продуктам, що проводилися в планетаріях, музеях тощо. Потім на зміну їм прийшли музично-інформаційні шоу. Зараз ми відійшли від цього формату, але наш корпоративний дух не змінився, тому атмосфера в компанії сповнена театральності й приємної урочистості. Коли ми проводимо корпоративні зустрічі, на які колеги приїжджають з усієї країни, завжди організовуємо тематичні костюмовані веселі шоу. Тому наше спілкування проходить цікаво, дуже жваво, завжди несподівано. Саме в ці моменти я відчуваю гордість за тих людей, з якими мені довелося працювати.

Про зростання й еволюцію

Мабуть, характерною особливістю людей, які працюють у «Берлін-Хемі», є те, що ми завжди вміли знаходити можливості. Напевно, тому ми були й залишаємося однією з найсильніших команд на фармринку України. На мою думку, головне — це баланс талановитих людей, баланс яскравих і нестандартних ідей, баланс якісних продуктів і розумних цін, що разом створюють відчуття впевненості в завтрашньому дні на нашому високотурбулентному ринку.

20 років з «Берлін-Хемі»

Поряд зі мною є багато людей, які працюють у компанії «Берлін-Хемі» дуже довго — майже 20 років, а деякі навіть довше! На мою думку, таке тривале співробітництво неможливе без комфортних умов праці й гармонійних взаємин у колективі. Але про те, чому вони затрималися в компанії так надовго, а не шукали собі щастя під іншою зіркою, нехай вони розкажуть вам самі.
 
Олег Іщенко,
голова представництва
«Берлін-Хемі/А. Менаріні Україна ГмбХ»
 

 
Наш девіз: Ми працюємо заради життя, яке варте того, щоб його прожити!
Я почав працювати в «Берлін-Хемі» за пів року до відкриття представництва в Україні — компанія росла в мене на очах і стала частиною мого життя. Пригадуючи наші найбільші успіхи, не можна обійти увагою лонч препарату НІМЕСИЛ, який відбувся багато років тому, і до цього часу препарат займає провідні позиції за обсягом продажу на українському фармринку. Чого саме я навчився у Олега Віталійовича? Чути людей і підтримувати їх у починаннях. Сам він завжди підтримує ініціативність співробітників і є відкритим до цікавих пропозицій від кожного.
Я присвятила «Берлін-Хемі» майже чверть століття, тому компанія для мене — це як друга родина. Для мене дуже багато важить те, що «Берлін-Хемі» приділяє велику увагу розвитку своїх співробітників, сприяє їх професійному вдосконаленню за рахунок різноманітних тренінгів, навчальних програм. Крім того, у компанії розроблена система оцінки кожного індивідуально, що також мотивує досягати нових вершин з перспективою реального кар’єрного зростання в компанії. Компанія настільки стратегічно розвинена, що ми змогли перебудувати нашу роботу так, щоб навіть у пандемічному 2020 році досягти поставлених цілей.
Як то кажуть, люди ідуть за людьми. У компанії «Берлін-Хемі» мене тримає команда професіоналів своєї справи, які постійно перебувають у розвитку, ніколи не стоять на місці. Разом з ними ти і сам постійно розвиваєшся та рухаєшся вперед. З командою «Берлін-Хемі» розумієш, що немає завдань, які було б неможливо вирішити. Тому наша історія успіху — це історія наших лончів. І якою б складною не була ситуація, ми впевнені, що будь-яка нестабільність на ринку компенсується стабільністю зусиль.
Після 17 років роботи в аптеці я вирішила ризикнути й спробувати себе в ролі медичного представника. Що утримує стільки років у компанії? Тільки любов! Мені дуже цікаво спілкуватися з лікарями й провізорами, з якими співпрацюю, і я завжди йду на роботу з радістю. За роки в компанії я навчилася в Олега Віталійовича неоціненних якостей — твердості в прийнятті рішень, щирості в стосунках, впевненості у своїх силах, відданості своїй роботі.
Найвизначніша для мене історія успіху — це лонч першого препарату, розвитком якого я займався як продакт-менеджер, — ЙОДОМАРИНУ. Нам вдалося створити не просто бестселер, ми сформували нову терапевтичну нішу; не лише донесли до пацієнтів, лікарів і фармацевтів інформацію про йододефіцит і його вплив на здоров’я, але й запропонували вирішення проблеми йододефіциту в Україні. Саме за цей препарат я отримав свою першу «Панацею».
Кажуть, приходять у компанію, а йдуть від керівника. У моєму випадку все було точно навпаки. Я прийшов до Олега Віталійовича, з яким був знайомий раніше, і продовжую працювати з ним до цього часу. «Берлін-Хемі» для мене — це стабільність, взаєморозуміння й перспективи. Це робота, на яку хочеться приходити. І це якнайкраще продемонструвала пандемія. Після чергового локдауну ми з величезним завзяттям і натхненням повертаємося в офіс, щоб зустрітися з колегами. Адже командна робота і чудовий колектив, який працює на результат, варті дорогого.
 
 

20 років — політ нормальний!

Щороку найкращі з наших медичних представників нагороджуються спеціальною премією і номінуються на участь у міжнародній церемонії нагородження кращих у компанії. Я надзвичайно радий, що члени моєї команди неодноразово ставали кращими і при цьому продовжують знаходити мотивацію для самовдосконалення й підкорення нових професійних висот. У цьому контексті хочеться пригадати слова Олега Віталійовича, що не завжди перемагає найсильніший чи найрозумніший, перемагає той, хто вміє швидко адаптуватися до мінливих обставин.
Для мене, як і для більшості моїх колег, «Берлін-Хемі» — це вже значна частина життя і друга сім’я, що багато років об’єднана й працює під керівництвом природженого лідера, уважного керівника й професіонала своєї справи. Особливий клімат у колективі, стосунки зі співробітниками, відчуття приналежності до великої відомої фармкомпанії — усе це утримує нас. Якими були мої враження від першого знайомства з Олегом Віталійовичем? Я була приємно вражена його простотою, відкритістю, близькістю до людей. Відразу відчула, що він дуже добре розуміє людей, має сильну інтуїцію.
Що утримує в компанії протягом стількох років? Безумовно, це професійна команда, вигідні умови праці, якісна продукція і можливості кар’єрного зростання як для мене, так і для членів моєї команди. Ключовими традиціями компанії є дотримання високих стандартів роботи і дисципліна, що конвертується у високий рівень знань співробітників. Я пишаюся тим, що працюю в одній компанії з фахівцями екстракласу. Велика заслуга в цьому Олега Віталійовича. Він навчив нас, що не буває питань, які не можна вирішити, і «ковідний» 2020 рік став тому ще одним підтвердженням.
Ми всі є такими різними, але разом ми сила! Для мене «Берлін-Хемі» — це значна частина мого життя, філософія, драйв і школа. Мене заряджає непохитна впевненість і віра в нашу суперкоманду, найкращу компанію, ефективні і якісні препарати. Не випадковість, що з 2001 р., коли Олег Віталійович став головою представництва «Берлін-Хемі» в Україні, компанія отримала шанс стати лідером фармринку. Мені дуже пощастило, що маю можливість постійно вчитися в мудрого лідера, який має особливий талант — інтуїцію менеджера і саме те розуміння кожного з нас.
Для кожного, хто працює в компанії багато років, вона стає другою сім’єю, а успіх команди — власним успіхом. Я пишаюся тим, що члени моєї команди ставали кращими медичними представниками. І спеціально для них ми створили власну традицію — святкувати День медичного представника «Берлін-Хемі». Олег Віталійович з моменту знайомства і ось уже протягом майже 20 років є для мене втіленням добросердності й батьківської турботи, при цьому він залишається справжнім професіоналом своєї справи, здатним безпомилково передбачати потреби ринку і вести таку велику компанію вперед до окреслених цілей.
Найголовніше, що протягом стількох років утримує в компанії, — це, звичайно, хороші умови праці та надзвичайно інтелігентний колектив. Дуже приємно, що навіть нові люди, які приходять у компанію, дуже швидко підтягуються до загального високого рівня культури, комунікацій та освіти. Новачкам я б хотіла сказати: «Так, ви, звичайно, класні й надзвичайно компетентні, але як би там не було, це велике везіння — потрапити в таку компанію, як «Берлін-Хемі». Цінуйте це!»
Історія успіху — це історія роботи компанії «Берлін-Хемі». З приходом Олега Віталійовича компанія вийшла на провідні позиції на українському фармацевтичному ринку й тривалий час утримувала позицію лідера. Сьогодні під керівництвом Олега Віталійовича «Берлін-Хемі» продовжує бути однією з провідних фармацевтичних компаній в Україні, що динамічно розвивається. Запорукою такого успіху, на мій погляд, є те, що Олег Віталійович підібрав команду професіоналів, у якій кожен на своєму місці.
Ми вміємо труднощі перетворювати на нові можливості. Під час карантину, наприклад, була знайдена можливість проведення онлайн-конференцій для лікарів. І почути думку найавторитетніших фахівців галузі стало можливо незалежно від віддаленості. За роки роботи було багато цікавих ідей і проєктів, які не вдалося б реалізувати без згоди й підтримки колег та Олега Віталійовича. Не всі вони відразу сприймалися в первинному вигляді, однак коли людина готова брати на себе відповідальність за результати, можливе практично все.
Для мене важливо вірити в продукти, які пропоную клієнтам. Якщо цього немає, ти не зможеш пропрацювати так довго. Я завжди хотіла допомагати людям, а це можливо тільки тоді, коли пропонуєш справді якісні препарати. Олег Віталійович навчив нас не боятися труднощів і важкої роботи, бути відповідальними і тримати слово. Щоб досягати результату, необхідно отримувати задоволення від того, що ти робиш. Олег Віталійович часто говорить, що в людини можна відібрати будь-які блага, але не можна забрати враження і знання. Тому наш девіз: «Ми працюємо для життя, яке варте того, щоб його прожити».
У компанію «Берлін-Хемі» мене привів живий інтерес до спілкування з людьми, бажання покращити лікування пацієнтів, боротися зі стереотипами та змінити систему. Тому для мене важливо, що Олег Віталійович є керівником, котрий зацікавлений у професійному зростанні співробітників і поліпшенні перспектив лікування пацієнтів. Саме в нього я навчився планувати свою діяльність, оцінювати ситуацію і робити висновки для оптимізації роботи.
 
Вперше опубліковано
в «Щотижневику АПТЕКА» № 45 (1316)
від 22.11.2021 р. 


Вернуться к номеру