Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №9 (727), 2020

Вернуться к номеру

Бакопа Моньє — зірковий засіб для поліпшення пам’яті, тепер і в Україні! Більше шансів для корекції когнітивних порушень

Компанія «Др. Редді’c» представляє в Україні новий продукт, який має допомогти жити повноцінним життям людям з віковим погіршенням пам’яті, а також сприятиме компенсації когнітивного дефіциту після мозкових катастроф, таких як інсульт або травма. Дієтична підтримка нейромереж зараз вважається одним із найбільш перспективних напрямків поліпшення когнітивного функціонування, особливо з огляду на те, що для корекції помірних когнітивних порушень досі немає доказово обґрунтованих і  офіційно схвалених лікарських засобів [1–3].
БаксоколінТМ — перша офіційно зареєстрована в Україні комбінована дієтична добавка европейського виробництва, компонентами якої є сухий екстракт Бакопа Моньє (50 мг) та цитиколін (250 мг) в одній капсулі.
Бакопа Моньє — зіркова лікарська рослина з традиційної індійської аюрведичної медицини, також відома під назвою «брахмі» (Brahmi), один із найбільш відомих у світі природних підсилювачів пам’яті та розумової працездатності. Сучасними дослідженнями доведено, що біологічно активні речовини екстракту Бакопи, бакозиди та бакопазиди, справляють численні позитивні ефекти в центральній нервовій системі [3, 4]:
- антиоксидантну та протизапальну дію;
- інгібування ацетилхолінестерази і активацію ацетилтрансферази;
- NO-залежне покращення мозкового кровообігу;
- зменшення утворення патологічного β-амілоїду;
- модуляцію нейротрансмітерних систем (ацетилхолінової, норадреналінової та серотонінової), що сприяє стійкості до стресів і адаптивній поведінці.
У дослідженнях за участю здорових добровольців та осіб похилого віку зі скаргами на погіршення пам’яті прийом екстракту Бакопа Моньє протягом щонайменше 12 тижнів покращував пам’ять та здатність до обробки інформації.
Цитиколін — добре відомий нейропротектор, первинний механізм дії якого пов’язаний із захистом та відновленням клітинних мембран. Також цитиколін є донором молекул, із яких у головному мозку синтезується ацетилхолін — основний медіатор когнітивних процесів. У дослідженнях підтвердилися позитивні ефекти цитиколіну щодо пам’яті, уваги, виконавчих функцій в осіб із судинними та дегенеративними порушеннями головного мозку [5].
Ефекти бакозидів і цитиколіну в центральній нервовій системі синергічно поєднуються. Обидва справляють холінергічну дію, зберігаючи ацетилхолін — «паливо» когнітивних процесів. Обидва модулюють інші нейротрансмітерні системи для протидії стресу та ефективної адаптації до умов життя. Крім того, за останніми науковими даними, і бакозиди, і цитиколін мають споріднені механізми впливу на формування β-амілоїду, що визнаний одним із ключових білків нейродегенерації [4, 6]. Тож щоденним вживанням комбінації Бакопи та цитиколіну можна досягнути ефекту посиленого захисту нейромереж і поліпшення когнітивних функцій. 
Про компанію
Dr. Reddy’s Laboratories Ltd. — інтегрована фармацевтична компанія, яка представляє доступні інноваційні ліки для здорового життя. Компанія пропонує портфель продуктів і послуг, включаючи активні фармацевтичні субстанції, генеричні лікарські засоби і біоаналоги. Наші основні терапевтичні сфери: шлунково-кишкові, серцево-судинні захворювання, діабет, онкологія, лікування болю, алергологія і дерматологія. Компанія «Др. Редді’с» працює в усьому світі. Наші найбільші ринки — США, Індія, Росія і країни СНД, а також Європа. Для отримання додаткової інформації: www.drreddys.com

Список литературы

Список посилань знаходиться в редакції


Вернуться к номеру