Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №7 (725), 2020

Вернуться к номеру

МОЗ підписало наказ про перенесення атестацій лікарів

Міністерство охорони здоров’я підписало наказ про перенесення атестацій у 2020 році на перевірку знань і практичних навичок з присвоєння або підтвердження звання «лікар-спеціаліст», «провізор-спеціаліст» на період карантину. Про це під час брифінгу повідомила заступник міністра Ірина Микичак. Завдяки цьому медичним працівникам можна не турбуватися про те, що термін дії їхньої атестації закінчився, а через епідемію вони не можуть його поновити.

«Підписано наказ, за яким усі медичні працівники, які були задіяні в наданні меддопомоги під час епідемії коронавірусної інфекції, отримають 50 балів до безперервного професійного розвитку. Це ще один спосіб –Міністерства подякувати медикам за їхню роботу. Окрім того, враховуючи протиепідеміологічні рекомендації, ми перенесли ліцензійні медичні іспити «КРОК» для студентів-медиків та інтернів на другу половину червня», — повідомила Ірина Микичак.

Наказом МОЗ від 12 травня 2020 р. № 1106 «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України» були внесені зміни до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 р. № 446 «–Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 25 березня 2019 р. за № 293/33264. Він доповнюється новими пунктами:

«7. Лікарям, які були безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19) в Україні, строк чергової атестації яких настає у 2020 р., зараховується 50 балів безперервного професійного розвитку. Атестаційна комісія зараховує бали безперервного професійного розвитку на підставі довідки, наданої керівником закладу охорони здоров’я, де лікар брав участь у роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19).

8. У 2020 р. атестації на визначення знань та практичних навичок з присвоєнням (підтвердженням) звання «лікар-спеціаліст», а також присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії лікарів переносяться на період дії карантину, встановленого Постановою Кабінету Міні–стрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Термін дії посвідчень про кваліфікаційну категорію та сертифікатів лікаря-спеціаліста, який спливає у період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину, подовжується на один рік.

Лікарі, термін дії посвідчень про квалі–фікаційну категорію та сертифікатів лікаря-спеціаліста яких сплив у період дії карантину, установленого Кабінетом –Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину, мають право атестуватися у шестимісячний строк після закінчення карантину.

9. Обмеження частки балів професійного розвитку за дистанційною формою навчання, передбачені у пункті 3.2 додатка 5 до Порядку проведення атестації лікарів, затвердженого цим наказом, не розповсюджуються на обов’язковий щорічний мінімум балів за 2020 р.».


ЕВКАБАЛ краплі/спрей — подолання закладеності носа

Ксилометазолін — це добре відомий і досліджений лікарський засіб, що використовується для симптоматичного лікування закладеності носа при застуді, сінній лихоманці, алергічних ринітах, синуситах. Ксилометазолін є похідним імідазоліну. Це симпатоміметичний агент, що діє на α-адренергічні рецептори слизової оболонки носа. При місцевому застосуванні на слизову оболонку носа він сприяє звуженню її кровоносних судин, що приводить до зменшення набряку слизової оболонки носа та його придаткових пазух, тим самим покращує носове дихання.
Ксилометазолін входить до складу препаратів ЕВКАБАЛ краплі/спрей (esparma GmbH, Німеччина). Ефект при використанні ЕВКАБАЛ краплі/спрей настає швидко, через 5–10 хвилин, і триває до 12 годин.
Дорослим і дітям віком від 12 років призначають ЕВКАБАЛ краплі та спрей (містять 0,1 % ксилометазоліну). Тривалість лікування при застосуванні –ЕВКАБАЛ крапель або спрею — до 10 днів. Для пацієнтів віком від 2 до 12 років призначені ЕВКАБАЛ краплі для дітей (0,05 % ксилометазоліну). Тривалість лікування становить до 7 днів і залежить від перебігу захворювання.
ЕВКАБАЛ краплі чи спрей призначають залежно від віку пацієнта і його потреб. У дітей молодшого віку зазвичай застосовують краплі. Наявність анатомічної піпетки в краплях ЕВКАБАЛ забезпечує точне дозування лікарського засобу. Дорослі ж можуть використовувати обидві форми. ЕВКАБАЛ спреєм зручно користуватися, якщо необхідно лікуватися, не припиняючи активного способу життя.
Завдяки ретельно розробленому складу й високій німецькій якості –ЕВКАБАЛ краплі та спрей сприяють захисту слизових оболонок носа від пересушення й надійно позбавляють закладеності носа. 

ЄС надасть МОЗ експертів для імплементації другого етапу медреформи

Європейський Союз надасть Міністерству охорони здоров’я експертів для імплементації другого етапу медреформи. Про це стало відомо під час зустрічі міністра охорони здоров‘я Максима Степанова з профільними представниками ЄС.

«Хотів би подякувати за підтримку в розбудові системи охорони здоров‘я України. Я переконаний, що співпраця та професійна підтримка з боку ваших експертів допоможе імплементувати нам другу хвилю реформи згідно з міжнародними стандартами та зробить усіх нас краще підготовленими, у тому числі до будь-яких спалахів пандемії в майбутньому», — зазначив міністр охорони здоров‘я Максим Степанов.
Зі свого боку профільні представники ЄС зазначили, що підтримують ініціативи Міністерства охорони здоров’я, та висловили бажання посилювати комунікацію і співпрацю.
Нагадаємо, раніше Максим Степанов заявив, що Україну було включено спостерігачем до складу Комітету з охорони здоров’я Європейського Союзу, що є важливим кроком до інтеграції української медицини до європейських стандартів якості. 

Максим Степанов: процес вакцинації в Україні негайно активізується

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов закликав регіони активізувати й поставити на контроль питання імунізації відповідно до календаря щеплень. Це пов’язано з тим, що за деякими вакцинами відставання від календарного плану становить до 20 %. Про це Максим Степанов повідомив 22 травня на щоденному брифінгу.
«Ми отримали дані щодо показників рутинної імунізації за І квартал. Нас непокоїть ситуація щодо календарних щеплень. Для більшості вакцин показники перебувають у межах 5 %, але ситуація щодо кору, краснухи та паротиту є критичною. Ми фіксуємо зниження охоплення щепленнями на 20 %. Саме тому буде підписано лист на голів ОДА з проханням активізувати і поставити на контроль імунізацію згідно з календарем щеплень. Також я звертаюся до всіх батьків — це дуже важливо», — наголосив Максим –Степанов.
Як підкреслив міністр охорони здоров’я, якщо докласти необхідних зусиль, наздогнати календар щеплень можна достатньо швидко. 


Вернуться к номеру