Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №2 (714), 2020

Вернуться к номеру

Випущені рекомендації для фармацевтів щодо роботи в умовах спалаху коронавірусу

Міжнародна фармацевтична федерація (FIP) підготувала керівництво для фармацевтів і працівників аптек про заходи безпеки й правила роботи в умовах поширення коронавірусу 2019 nCoV. Експертна група приступила до підготовки документа відразу після того, як ВООЗ оголосила спалах 2019 nCoV надзвичайною ситуацією.
У FIP підкреслили, що аптеки часто є першою установою, до якої звертаються люди в разі нездужання, тому дуже важливо, щоб усі аптечні працівники були добре поінформовані про 2019 nCoV. У новому документі викладено докладну інформацію про вірус, а також про найбільш ефективні заходи запобігання його поширенню (від методів вдягання медичних масок до способів дезінфекції).
Документ «Спалах коронавірусу 2019 nCoV: інформація і проміжні керівництва для фармацевтів і аптечних працівників» доступний кількома мовами, скачати його можна на сайті FIP. Як пояснили в організації, у першу чергу керівництво буде корисне аптечним працівникам Китаю, однак з огляду на міжнародну поширеність вірусу інформація, що міститься в документі, може стати в нагоді й фармацевтам з інших країн. 

 
Зупинені клінічні дослідження вакцини проти ВІЛ
Перспективній експериментальній вакцині для профілактики ВІЛ-інфекції не вдалося довести свою ефективність, через що її масштабні клінічні дослідження були зупинені, повідомляє Reuters.
Дослідження HVTN 702 проводилося в Південно-Африканській Республіці серед 5,4 тис. добровольців (сексуально активні чоловіки віком 18–35 років) із 14 медичних центрів. Режим імунізації HVTN 702 передбачав використання двох експериментальних вакцин: ALVAC-HIV (векторна вакцина) і двокомпонентної субодиничної вакцини на основі вірусного білка gp120. Також учасникам дослідження вводився ад’ювант для посилення дії експериментальних препаратів.
Результати попереднього аналізу свідчили про відсутність ефективності вакцинації щодо запобігання зараженню ВІЛ. На підставі цих даних було прийнято рішення про припинення клінічних досліджень.
Нова вакцина була створена на основі розробок Військової програми США з вивчення ВІЛ і міністерства охорони здоров’я Таїланду. Клінічні дослідження в Таїланді у 2009 році (2009 RV144) показали, що вакцина здатна скорочувати ймовірність зараження ВІЛ на 30 %. У результаті препарат був доопрацьований, а режим вакцинації адаптований під реалії Південної Африки.
Незважаючи на наявність ефективних методів лікування ВІЛ-інфекції, для ерадикації вірусу необхідна профілактична вакцина, яку вченим ніяк не вдається розробити. У даний час ВІЛ інфіковані 75 млн осіб по всьому світу, інфекція призводить до смерті 37,9 млн осіб щорічно (станом на 2018 рік). 

 
Розроблено неінвазивний метод контролю глюкози в крові
Дослідники Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) спільно з вченими з Массачусетського технологічного інституту (MIT) розробили інноваційний неінвазивний метод контролю рівня глюкози в крові із застосуванням технології під назвою «раманівська спектроскопія». У січні вийшла стаття про цей метод у Science Advances.
У зв’язку зі збільшенням кількості людей, хворих на цукровий діабет, у всьому світі ефективний моніторинг рівня глюкози в крові становить особливу важливість. Як правило, для цього потрібно зробити укол у палець, щоб отримати краплю крові, тому вчені давно шукали неінвазивні методи забору біоматеріалу, що не заподіюють болю й дискомфорту.
«Неінвазивний моніторинг рівня глюкози в крові активно обговорювався впродовж десятиліть, і я вірю, що наша робота допоможе визначити напрямок майбутніх досліджень у цій сфері, — прокоментував д-р Сон Хен-Нам (Sung Hyun Nam), магістр лабораторії мобільної охорони здоров’я SAIT. — Ми продовжимо шукати рішення складних завдань і сподіваємося, що це призведе до виходу неінвазивних датчиків глюкози в крові на ринок і в кінцевому підсумку допоможе полегшити життя людям з діабетом».
Раманівська спектроскопія використовує лазери для ідентифікації хімічного складу крові. Дослідження застосування цього способу для визначення рівня глюкози продемонстрували здатність вимірювати його передусім шляхом подання статистичних кореляцій із контрольною концентрацією цієї речовини в біоматеріалі. При цьому перед вченими постали питання про ефективність і точність застосування такого методу, оскільки результати не були підтверджені.
Щоб подолати обмеження, які виникли під час попередніх досліджень, вчені Samsung розробили позаосьову систему комбінаційного розсіювання світла, що дозволяє безпосередньо спостерігати піки комбінаційного розсіювання глюкози в шкірі in vivo. Використовуючи цю систему, вони продемонстрували одне з найвищих значень точності прогнозування серед неінвазивних технологій. Дослідницька група також розробила інноваційну техніку для зниження впливу артефактів руху на визначення глюкози шляхом спектроскопії комбінаційного розсіювання. 

 
Антитиреоїдна терапія: ефективність і безпека карбімазолу
При гіпертиреозі як терапію першої лінії в європейських країнах рекомендовано використовувати тиреостатики. Вибір на користь тиреостатичної терапії обумовлений тим, що лікування дозволяє домогтися ремісії зі значно меншим ризиком розвитку гіпотиреозу, ніж в разі радіойодтерапії і хірургічного лікування. Механізм дії цих препаратів полягає в пригніченні дії тиреоїдної пероксидази, окислення йоду, йодування тиреоглобуліну і конденсації йодтирозинів. Отже, вони блокують вироблення гормонів щитоподібної залози, що дає можливість проводити корекцію її гіперфункції незалежно від етіології. Як основні тиреостатичні препарати протягом багатьох десятиліть у клінічній практиці в усьому світі використовуються тіонаміди, до яких належать тіамазол і карбімазол.
Тіамазол швидко всмоктується в шлунково-кишковому тракті, кумулюється в тканині щитоподібної залози, де інгібує дві стадії біосинтезу тиреоїдних гормонів. Однак такі фармакодинамічні особливості обумовлюють ймовірність розвитку алергічних реакцій, появу тенденції до лейкопенії, що ускладнює проведення тиреостатичної терапії.
Карбімазол (1-метил-2-тіо-3-карб-токсиімідазол) є неактивною сполукою, але після абсорбції в шлунково-кишковому тракті він повністю конвертується в активну форму й чинить належний терапевтичний вплив. Заміна препаратів тіамазолу на карбімазол супроводжується зменшенням побічних ефектів і зникненням наявних алергічних проявів, що дозволяє хворим продовжити лікування й домогтися розвитку клінічної та імунологічної ремісії. Терапевтичні ефекти карбімазолу й тіамазолу еквівалентні.
Карбімазолу часто віддають перевагу через зручність його застосування — лише один раз на добу, що істотно підвищує комплаєнс. Говорячи про переносимість лікування тиреостатиками, слід відзначити важливу перевагу карбімазолу порівняно з тіамазолом. Дані кокранівського огляду свідчать про те, що карбімазол має більш сприятливий профіль безпеки.
Карбімазол добре зарекомендував себе в усьому світі. В Україні препарат використовується з 2013 року. Він представлений єдиним лікарським засобом — препаратом ЕСПА-КАРБ, який виробляється в Німеччині. Для більшої зручності застосування на різних етапах антитиреоїдної терапії ЕСПА-КАРБ доступний у двох дозуваннях — 5 і 10 мг. Важливою перевагою препарату ЕСПА-КАРБ порівняно з іншими антитиреоїдними лікарськими засобами є його економічна доступність широкому колу українських пацієнтів при високій ефективності. 


Вернуться к номеру