Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 4(235) 2008

Вернуться к номеру

Прикладна юриспруденція, або Правовий лікбез

Авторы: О. БЕДЕНКО, лікар-юрист

Разделы: Юридические консультации

Версия для печати

Ідею створення циклу публікацій «Прикладна юриспруденція, або Правовий лікбез» підказала ситуація, в якій я нещодавно опинилася. Після вирішення спірного питання на мою користь я подякувала Небесам, що колись пішла вивчати юриспруденцію.

Пропоную уявити цю ситуацію, а потім я спробую детально викласти легітимний алгоритм поведінки, який допоможе вам зберегти статки.

Отже, у гарному настрої після перегляду вистави за участю Богдана Ступки я поверталася додому. Дорогою згадала, що в мене закінчилась кава, і вирішила поповнити запаси провіанту в найближчому «Сільпо». Як нормальна жінка я взяла ще дечого до кави й у такому ж піднесеному настрої попрямувала через горілчаний відділ до кас, щоб розрахуватися за покупки. Ширина проходу між стелажами в цьому супермаркеті складає не більше 1,5 метра, тому, щоб розминутися з чоловіком, який прямував мені назустріч, я взяла трохи ліворуч. Не встигла я зробити двох кроків, як відчула, що щось (стрижень від магніту на пляшці. — Прим. авт.) зачепилося за мій чобіток і з гуркотом розбилося попереду.

За секунду біля мене опинився охоронник, який запропонував мені не намагатися втекти, а розібратися в тому, що відбулося, методом відшкодування вартості розбитої пляшки. Дійсно, у той момент я просто була розгублена та збентежена, а погляд на цінник із вартістю того, що вже розтікалося по підлозі, ніяк не додавав впевненості!

Відчуття власної невинуватості все ж узяло гору: я відповіла охоронцю, що сплачувати за розбите не збираюся. Хлопчисько-охоронець, розцінивши мою відповідь як провокацію скандалу, одразу покликав старшого по зміні охоронця, який виявився ненабагато старшим, але нахабнішим — відчувалося, що покладені на нього обов'язки надають йому значної ваги у власних очах!

«Старшой», звісно, одразу ж почав доводити мені мою винуватість у падінні пляшки зі стелажа.

До того часу я вже майже оговталася, тому конкретно могла доводити власну позицію нахабі. Я спробувала пояснити, що за збереженням продукції з високою ймовірністю пошкодження повинні слідкувати робітники (продавці-консультанти) відділу, що виставляти на нижню поличку коштовні коньяки з магнітами на пляшці не дозволено (при тому, що поличкою вище були розташовані напої в 4–5 разів дешевші й без магніту), і попросила надати відеозапис спостереження за відділом. «Старшой» запевнив, що тільки-но передивився його та виявив мою винуватість. Я наполягала, повідомивши, що за освітою є юристом і поки не побачу все на власні очі, нам немає про що вести розмову. Звісно, мені почали розповідати, що відеозапис є конфіденційною інформацією і що його можна побачити тільки за дозволом чергового адміністратора.

— То телефонуйте адміністратору, — відповіла я.

У той час, поки адміністратора вводили у курс пригоди, я згадала розумні поради моїх викладачів-юристів: поряд спостерігали за всім, що відбувалося, двоє підлітків. Я демонстративно гучно запитала їх, чи погодяться вони піти як свідки до суду. Хлопці, мабуть, відчули свою значимість і одразу ж погодилися. Я так само гучно спитала їхні анкетні данні та контактні номери телефонів, занотувала їх до брошури «Київ театральний».

Поки я спілкувалася з хлопцями, мене не покидав молодий охоронець, а «старшой» десь зник. Проте хвилин за 5 він повернувся, вибачився за непорозуміння та сказав, що конфлікт вичерпано й супермаркет до мене не має претензій.

Настрій мій дещо змінився: я пишалася власними успіхами в практичному застосуванні права, збереженими 200 гривнями, але виділеного адреналіну вистачило ще на кілька годин обмірковування.

Тепер пропоную проаналізувати ситуацію:

1. Якщо супермаркет не має можливості розширити проміжки між стелажами для безперешкодного проходу щонайменше трьох осіб або двох осіб із візками, адміністрація повинна забезпечити зберігання виробів, що можуть бути пошкодженими (у нашому випадку — скляні шафи для зберігання напоїв).

2. Для зберігання продукції та оновлення вітрин за кожним відділом закріплені робітники зали або продавці-консультанти, до функціональних обов'язків яких входить не тільки нав'язувати вам щось, а й перевіряти належність розташування продукції на вітринах (у тому числі стрижні магнітів пляшок, якщо вони з будь-яких причин виступають у вузький прохід).

3. Розташування коштовних напоїв із захисним магнітом на нижньому стелажі так само суперечить дотриманням вимог щодо забезпечення зберігання продукції торгівельною точкою (принцип добросовісності зберігання продукції).

4. І не забувайте, що зараз почастішали випадки продажу підробленої продукції в мережах супермаркетів, тому в разі псування підробки адміністрація до вас не матиме претензій або намагатиметься вирішити всі питання на досудовому етапі, зважаючи на санкції, що може застосувати до неї суд. Так само невигідно для цієї торгівельної точки втручання ЗМІ та Спілки захисту прав споживачів.

Алгоритм дій у подібних ситуаціях:

1. Спробувати якомога швидше вгамувати вир емоцій, що наринули.

2. Якщо ви впевнені, що вашої умисної вини в псуванні продукції немає (необережне заподіяння шкоди), ніколи не йдіть на компроміс щодо оплати зіпсованого, тому що після отримання фіскального чека на руки буде важко довести в судовому порядку невинуватість та отримати відшкодування матеріальної/моральної шкоди від торгівельної точки. Касовий чек є фіксатором юридичного факту — цивільно-правової угоди «купівля — продаж» — між вами та торгівельною точкою.

3. Роздивитися навколо та знайти двох свідків події. Найчастіше в будь-якому відділі супермаркетів знайдеться щонайменше двоє-троє покупців. Обов'язково записати прізвище, ім'я та по батькові повністю з контактним номером телефону (рекомендую ще запитати, чи є ці люди жителями місцевості, де сталась пригода, та чи не збираються найближчим часом виїжджати з цієї місцевості).

4. Ви маєте право переглянути відеозапис спостереження за відділом. Якщо вам відмовлятимуть у наданні такої можливості, вимагайте, щоб вам надали можливість поспілкуватися з відповідальною особою — черговим адміністратором, якому треба пояснити, що у випадку відмови надати можливість впевнитися у вашій «винуватості» він нестиме адміністративну відповідальність як особа, що наділена певними повноваженнями.

5. Якщо ваші доводи не вплинули на свідомість опонента, вас змушують заплатити, попросіть свідків (яких ви вже залучили) пройти з вами до кас і засвідчити факт оплати (доказова база в суді). Зберігайте чек та негайно зверніться до місцевої Спілки захисту прав споживачів або до юриста, який спеціалізується на веденні господарських справ. Найліпшим варіантом для вас стане адвокат (відшкодування оплати праці виключно адвоката — кишеня відповідача). Не шкодуйте грошей на гонорар гарному юристу, бо отримане відшкодування матеріальних та моральних збитків повною мірою їх окупить.

6. Згадайте, що ви — лікар, і зверніться до служби швидкої допомоги, невролога, кардіолога, зробіть ЕКГ. Фахівці повинні засвідчити наявність ознак гострого стресу.

Не полінуйтеся й завітайте до лікаря наступного дня, щоб засвідчити документально зіпсований сон та загальне самопочуття, відкрийте листок непрацездатності — наявність вірно задокументованої безпосередньої шкоди вашому здоров'ю надасть можливість отримати матеріальне відшкодування перенесених моральних страждань.

7. Не бійтеся втручання ЗМІ в процес.

Нехай щастить!

Сподіваюся, що реалізовувати ці поради вам ніколи не доведеться, а ознайомитися та знати їх не завадить!



Вернуться к номеру