Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 2 (562) 2016

Вернуться к номеру

Всеукраїнське опитування: ставлення жінок до здорового способу життя в Україні

Статья опубликована на с. 4 (Укр.)

 


Більшість українських жінок не дотримуються здорового способу життя навіть тоді, коли мають таку можливість. Дослідження зафіксувало відсутність цінності здорового способу життя у сприйнятті українських жінок та спростувало думку, що ключовою причиною такої поведінки є нестача грошей.


1 березня у прес-центрі УНІАН відбулася презентація всеукраїнського соціологічного опитування щодо ставлення до здорового способу життя жіночої аудиторії України. До участі були запрошені: Владислав Сила, голова правління асоціації «Українські центри нових технологій здоров’я»; Олег Швець, головний позаштатний дієтолог МОЗ України, президент Асоціації дієтологів України; Отто Стойка, керівник і головний лікар Київського міського центру здоров’я, кандидат медичних наук; Оксана Анастасьєва, начальник відділу фізичного виховання різних верств населення Департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України; Віолетта Шкуратова, керівник мережі фітнес-клубів FitCurves. Дослідження проведене асоціацією «Українські центри нових технологій здоров’я» спільно з кафедрою промислового маркетингу КПІ та мережею жіночих фітнес-клубів FitCurves у 35 містах України. Основою вибірки були жінки віком від 15 років, які проживають в обласних та районних центрах. Терміни проведення дослідження: серпень — вересень 2015 року. Об’єм вибірки становив 1936 респонденток.
Метою дослідження було вивчення розуміння жінками України необхідності дбайливого ставлення до свого здоров’я у сферах харчування, шкідливих звичок, фізичної активності, превентивної медицини та відпочинку.
Під час дослідження було визначено, що українські жінки добре обізнані з правилами здорового харчування і вважають їх обов’язковими чи бажаними, але здебільшого їх не дотримуються або дотримуються частково. Тільки 31 % жінок приймає їжу не менше трьох разів на день та лише 9 % дотримуються збалансованого харчування. «Добра обізнаність опитаних жінок щодо принципів здорового харчування, безумовно, є позитивним результатом дослідження. Якщо людина знає про важливість певних речей для власного життя, то з часом почне використовувати це знання. Бажано, щоб це сталося якомога раніше. І тут починає відігравати провідну роль мотивація. Вона частіше присутня саме в жінок, які приділяють велику увагу своїй зовнішності», — зазначив президент Асоціації дієтологів України, головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець.
Цікаво, що результати дослідження спростовують гіпотезу про те, що недостатній рівень доходу може заважати жінкам нормально харчуватися: частка жінок, які відмовляються від шкідливих продуктів, дотримуються збалансованого харчування та достатньої кількості прийомів їжі на день, не залежить від рівня доходу.
За складовою «превентивна медицина» дослідження вивчало ставлення жінок до регулярного медичного обстеження. 97 % українських жінок вважають обов’язковим або бажаним регулярне медичне обстеження, однак дотримуються цього лише 24 %. Інших запропонованих правил дотримуються набагато менше жінок: вітаміни та біологічні добавки регулярно приймають 14 % жінок, а лікувальні процедури — лише 11 %.
Також дослідження виявило поширеність серед українських жінок таких шкідливих звичок, як вживання алкоголю, паління та вживання наркотичних засобів, а також визначено ставлення до них. Більше половини жінок (54 %) зізнались, що постійно або час від часу порушували безпечний для здоров’я режим споживання алкоголю, а 21 % опитаних українських жінок визнають, що вони палять. При цьому Отто Стойка, керівник і головний лікар Київського міського центру здоров’я, додав, що середня очікувана тривалість життя в Україні у 2014 році становила: серед жінок — 76,4 року, серед чоловіків — 66,3 року. У країнах ЄС — 83,3 та 77,8 року відповідно. «Впадає у вічі дуже великий розрив у тривалості життя між чоловіками та жінками в Україні. Це говорить на користь того, що одним із важливих чинників тривалості життя є більш здорові звички в жінок, ніж у чоловіків», — прокоментував Отто Олександрович.
Щодо фізичної активності, згідно з результатами дослідження, 3 % жінок відповіли, що регулярно займаються на тренажерах, а 8 % — що займаються іншими фізичними навантаженнями не менше 2–3 разів на тиждень. 16 % жінок відмічають, що кожного дня роблять зарядку. Експерти погодились що це низький показник: «Дослідження ще раз підтвердило те, що культура здорового способу життя в нашій країні слабо розвинена. Щоб заохотити жінок змінити свої звички та покращити якість повсякденного життя своєї родини, ми повинні заохотити їх і зробити це цікавим способом. Зі свого боку мережа фітнес-клубів FitCurves з 14 березня провадитиме тримісячний всеукраїнський марафон здорового схуднення, який не тільки сприятиме інформуванню широких верств населення, але й допоможе тисячам жінок поліпшити стан свого здоров’я. Ми віримо, що наш внесок у формування нових парадигм буде підтриманий населенням та всіма іншими небайдужими», — прокоментувала Віолета Шкуратова, керівник мережі жіночих фітнес-клубів FitCurves.
За словами Оксани Анастасьєвої, начальника відділу фізичного виховання різних верств населення Департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України, уряд вже реагує на виклик та робить необхідні дії в цьому напрямку: «Світовий досвід засвідчує, що оптимальна рухова активність упродовж усього життя кожної людини — найефективніший засіб профілактики захворювань та зміцнення здоров’я. Низький рівень оздоровчої рухової активності населення стримує формування здорового способу життя, від якого на 60 % залежить стан здоров’я людини. Тому з метою створення сприятливих умов для зміцнення здоров’я розроблено Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність — здоровий спосіб життя — здорова нація», схвалену указом Президента України від 9 лютого 2016 року».
Під час дослідження було з’ясовано: лише 2 % українських жінок вважають, що вони повноцінно піклуються про своє здоров’я. Відсутність часу респондентки визначають як головний фактор (64 %), що їм заважає. Крім цієї причини жінки відзначають відсутність грошей (40 %), лінь (35 %) та хронічні хвороби (16 %) як фактори, що заважають їм піклуватися про власне здоров’я.  


Вернуться к номеру