Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (379) 2011

Вернуться к номеру

Новости МЗ

МОЗ удосконалить порядок виписування рецептів

У Міністерстві охорони здоров’я України відбулося засідання робочої групи з питань удосконалення переліків отруйних та сильнодіючих лікарських засобів та порядку виписування рецептів за участю представників Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України», Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, Державної служби України з лікарських засобів, Управління розвитку фармацевтичного сектора галузі охорони здоров’я Департаменту контролю якості медичних послуг, регуляторної політики та санітарно-епідемічного благополуччя МОЗ України, структурних підрозділів МОЗ України та головних позаштатних спеціалістів МОЗ України.

На порядку денному були пропозиції суб’єктів господарювання, асоціацій, голов­- них управлінь охорони здоров’я стосовно внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 р. за № 782/11062 (зі змінами).

Членами робочої групи прийнято одноголосно пропозиції стосовно внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360, а саме щодо можливостей використовувати сучасні технічні засоби друку та набору бланків Ф-1; зміни назви та форми Журналу обліку отруйних та сильнодіючих лікарських засобів; виправлення деяких технічних помилок та внесення змін до форми рецептурного бланка Ф-1.

Чималий інтерес викликали питання, викладені у зверненнях Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення і представництва АТ «Софарма», Болгарія, в Україні, стосовно виключення лікарського засобу бронхолітин із переліку лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я та Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України щодо запровадження виписування рецептів на лікарські засоби за міжнародною непатентованою назвою.

У зв’язку із необхідністю ретельного вивчення питань щодо перегляду переліку комбінованих лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я, та можливості запровадження виписування рецептів на лікарські засоби за міжнародною непатентованою назвою вирішено продовжити їх опрацювання на наступному засіданні вищезазначеної робочої групи.

www.moz.gov.ua

 

МОЗ та фармацевти об’єднують зусилля

Провідні вітчизняні виробники та МОЗ об’єднали зусилля для розвитку вітчизняного фармвиробництва, повідомляє прес-служба міністерства.

«Нашій країні необхідно розвивати вітчизняне фармацевтичне виробництво, яке забезпечувало б доступними і якісними ліками наше населення та було б конкурентоздатним на світовому ринку. Міністерство охорони здоров’я готове підтримати вітчизняного виробника фармацевтичних препаратів, і нам дуже важливо почути думку професіоналів щодо нагальних проблемних питань фармацевтичної галузі України, які заходи потрібні для збільшення частки лікарських засобів вітчизняного виробництва на фармринку нашої країни», — зазначив міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко на нараді з провідними вітчизняними фармацевтичними виробниками, представниками Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення, Академії медичних наук України. 

На нараді були розглянуті питання щодо визначення нагальних проблемних питань фармацевтичної галузі України, шляхів збільшення частки лікарських засобів вітчизняного виробництва на фармацевтичному ринку нашої країни, розвитку імпортозаміщення лікарських виробів. Міністерство, державна служба лікарських засобів запропонували можливі шляхи вирішення цих питань. Але міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко, звертаючись до вітчизняних фармацевтичних виробників, підкреслив: «Нам дуже важливо почути вашу думку щодо тих проблем, які заважають розвиватися вітчизняній фармацевтичній галузі, і шляхів їх вирішення, бо саме ви вирішуєте питання розвитку виробництва».

У своїх виступах представники провідних вітчизняних фармацевтичних підприємств висловлювали своє бачення ситуації та пропозиції щодо розвитку вітчизняного фармвиробництва. Під час наради було прийнято рішення щодо створення робочої групи з аналізу пропозицій та розробки шляхів щодо підтримки вітчизняного виробника, збільшення частки лікарських засобів вітчизняного виробництва на фармацевтичному ринку нашої країни та розвиток імпортозаміщення лікарських виробів. До робочої групи поряд з представниками МОЗ та Державної служби лікарських засобів увійшли голова Асоціації виробників ліків України Петро Багрій, голова правління ВАТ «Фармак» Філя Жебрівська, керівник Фармацевтичної групи «Здоров’я» Геннадій Хорунжий, а також представники ЗАТ НВЦ «Борщагівський хімікофармацевтичний завод», корпорації «Артеріум», ПрАТ «Біофарм», компанії «Біолік» тощо.

Вже наступного тижня робоча група має подати напрацювання та конкретні пропозиції на розгляд міністру охорони здоров’я України.

www.moz.gov.ua

 

Олександр Аніщенко особисто звернувся до керівників областей із клопотанням щодо забезпечення соціального захисту медиків і підняття престижу їх праці

Питання соціального захисту медичних працівників та якість їх підготовки є одними з першочергових для Міністерства охорони здоров’я України та місцевої влади в контексті завдань Президента України щодо реформування медичної та соціальної сфери.

У зв’язку із вкрай складною ситуацією, що склалась у країні щодо забезпечення медичними кадрами — нині в Україні дефіцит лікарів сягнув 46,9 тисячі (із них понад 6 тис. у сільській місцевості), а молодших медичних працівників — до 24,5 тис., міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко особисто звернувся з листом до кожного керівника регіону та голів обласних (міських) рад із клопотанням щодо затвердження та підтримки регіональних програм соціального захисту медичних працівників та підняття престижу їх праці.

Унаслідок цілої низки факторів у закладах охорони здоров’я спостерігається надзвичайно велика плинність лікарів і медичних сестер, особливо молодих спеціалістів, перш за все внаслідок незадовільних умов праці та побуту, відсутності житла для лікарів та еміграційних процесів. Це ставить під загрозу якість та доступність медичної допомоги для населення, особливо в сільських районах та на депресивних територіях.

Міністерство охорони здоров’я України зі свого боку збільшує обсяги державного замовлення на підготовку лікарів за державним замовленням та щороку розподіляє до 2 тисяч лікарів у заклади охорони здоров’я, що розташовані у сільській місцевості. З цього року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України цьому контингенту випускників за умови відпрацювання не менше трьох років за направленням та укладення відповідних угод виплачуватиметься одноразова адресна матеріальна допомога в обсязі п’яти мінімальних заробітних плат.

З метою поліпшення соціального захисту медичних працівників МОЗ України вже підготувало проект постанови Кабінету Міністрів України щодо збільшення на 50 % посадових окладів лікарів, які працюють у закладах охорони здоров’я сільської місцевості. Проте зусилля МОЗ України щодо стабілізації кадрової ситуації у галузі повинні бути підкріплені реальною допомогою на місцях.

Гарним прикладом для регіонів країни має стати дієва співпраця у цьому напрямі керівництва м. Києва та Київської області спільно з Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця щодо цільової підготовки лікарів на базі університету за кошти регіонів та встановлення надбавок до посадових окладів лікарів столиці.

Олександр Аніщенко у своїх зверненнях до кожного керівника регіону висловив впевненість щодо ефективної спільної роботи МОЗ України та місцевих органів влади у справі поліпшення підготовки та соціального захисту медичних працівників.

Прес-служба МОЗ України

 

Минздрав сэкономил на госзакупках 50 миллионов гривен

Министерство здравоохранения Украины сэкономило на государственных закупках лекарств около 50 млн грн.

По данным Минздрава, с 24 мая по 31 августа заключены договоры на сумму свыше 330 млн гривен при начальной цене лотов около 380 млн грн. Как пояснили в ведомстве, стоимость лекарств на торгах устанавливали на уровне прошлогодних закупок, но в ходе тендеров ее удалось значительно снизить.

«Благодаря прозрачности тендерных процедур и ликвидации серых схем, в том числе цепочек посредников, министерство смогло добиться ситуации, когда поставщики вынуждены предлагать реальные цены на медицинскую продукцию», — сообщает министерство.

По отдельным позициям препараты подешевели вдвое.

В 2011 году министерство планирует провести торги за государственные средства на сумму 1,5 млрд грн. Еще 200 млн грн выделено на программу закупки автомобилей скорой медицинской помощи. При сохранении тенденции снижения контрактных цен Минздрав по итогам года сможет получить дополнительный ресурс примерно на 220 млн грн.

«Сэкономленные средства направляют на закупки лекарственных препаратов. Таким образом, например, в этом году впервые удалось полностью удовлетворить спрос на вакцины против туберкулеза — БЦЖ, тогда как в прошлые годы ее закупали примерно 70 % от необходимого», — добавили в ведомстве.

«Бюджет государства не позволяет в полной мере профинансировать потребности страны в медицинской продукции, но опыт этого года показал, что даже элементарное наведение порядка в закупках за государственные средства позволяет получить существенный финансовый ресурс для решения актуальных проблем отрасли», — подчеркнули в министерстве.

www.ukrinform.ua



Вернуться к номеру