Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 7 (361) 2011

Вернуться к номеру

Новости МЗ

Ілля Ємець: МОЗ системно працює над створенням повноцінної законодавчої бази для реформування медицини

Міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець виступає проти застосування революційних підходів до реформування медицини. Про це він сказав, виступаючи на нараді з питань реформування системи охорони здоров’я, що відбулася в Кабінеті Міністрів України.

«Ми вважаємо, що революційний підхід до медичної реформи — не кращий підхід. Потрібно все ж таки йти еволюційним шляхом», — зазначив міністр.

За його словами, це означає, що якщо щось добре працює в медицині, то не варто радикально це міняти. Ілля Ємець наголосив, що основними напрямами діяльності МОЗ є створення повноцінної законодавчої бази для реформування системи охорони здоров’я, створення єдиного медичного простору тощо.

Серед пріоритетів МОЗ, як сказав очільник МОЗ, також значиться поліпшення екстреної медичної допомоги та кадрова реформа.

«Екстрена медична допомога, реформи в кадрах — це одні з основних напрямків, що взяло на себе Міністерство охорони здоров’я. Ми зрозуміли, що найкраща модель, яку ми адаптуємо в Україні, не буде ідеальною, а нам треба розробити ті механізми, за якими ми зможемо впроваджувати задекларовані реформи», — відзначив міністр.

Ілля Ємець також вважає, що в першу чергу медики самі мають впроваджувати реформу в систему охорони здоров’я.

«Ми зараз розпочали системну роботу і маємо вже підтримку як знизу, так і зверху. З мого боку є, можливо, успішний механізм впровадження реформи в медицині самими медиками, самими професіоналами. Тому останні півтора місяця ми маємо підтримку від професійних об’єднань і медичних асоціацій за такими напрямками діяльності, як хірургія, терапія, педіатрія та інші», — сказав міністр.

Ілля Ємець підкреслив, що асоціації, які об’єднуються завдяки Міністерству охорони здоров’я, можуть взяти на себе навіть деякі бюрократичні функції, наприклад, як в інших країнах, зі стандартизації планування спеціальності й атестації лікарів і середнього персоналу.

«Цей механізм при реформуванні медичної допомоги не буде ризикованим, тому що саме спеціалісти найкраще знають, як з найменшими витратами впроваджувати дуже складну систему реформування медичної галузі в Україні», — зауважив міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець.

В Україні з’являться юристи, здатні захищати права пацієнтів і лікарів

Незабаром в Україні з’являться висококваліфіковані юристи, здатні захищати права як пацієнтів, так і лікарів. Із цією метою Міністерство охорони здоров’я України запропонувало реалізувати проект «Створення концепції розвитку галузі медичного права в Україні».

До таких кроків чиновників спонукали кілька чинників: брак фахівців, які можуть надати кваліфіковану правову допомогу в спірних питаннях медичної сфери, незахищеність лікарів та пацієнтів у судах перед недосконалим законодавством та низький рівень медичного права як такого.

МОЗ України спільно з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту розробили та оприлюднили для офіційного обговорення проекти типових навчальних програм з дисципліни «Медичне право України» в навчальних курсах правників, які здобувають освітньо-кваліфікаційні рівні магістра та спеціаліста у вітчизняних юридичних вузах III–IV рівня акредитації. Передбачається, що згадана дисципліна вивчатиметься студентами п’ятого курсу протягом семестру.

Планом навчального процесу для вивчення курсу медичного права відведено 54 години навчальних занять. Із них на лекції передбачено 20 годин, на практичні заняття — 12 годин на групу, на самостійну роботу — 22 години. Формою семестрового контролю є залік. Дисципліна вивчатиметься з застосуванням кредитно-модульної системи і складатиметься з двох змістовних модулів.

Викладання курсу проводитиметься у вигляді лекцій і практичних занять з використанням інтерактивних методик. З найбільш важливих тем курсу планується проводити семінарські заняття, на яких можуть використовуватися різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, вільна дискусія тощо. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на семінарах оцінюватиметься викладачем самостійно. Окрім того, передбачена самостійна робота студента над теоретичним матеріалом.

Аудиторний курс об’єднує найважливішу тематику дисципліни, передбачає закріплення теоретичних знань і відпрацювання практичних навичок на семінарських заняттях. На самостійне вивчення у позааудиторний час плануються теми, не охоплені навчальним процесом, але які передбачені робочою програмою і мають істотне значення для підготовки фахівця.

Ілля Ємець підтримує ідею створення центру соціальної педіатрії

Створення Центру соціальної педіатрії на базі Українського медичного центру реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України надасть можливість більш ефективно на рівні міжнародних стандартів лікувати дітей. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець під час спілкування з делегацією Баварського державного міністерства праці, соціального правопорядку, сім’ї, жінок та здоров’я. В її складі — професор університету Людвіга Максиміліана, директор Інституту соціальної педіатрії та підліткової медицини, головний соціальний педіатр Німеччини (2006–2011 рр.) Хубертус фон Форс, уповноважений представник Міністерства з питань реабілітації інвалідів доктор Ханс Байєрлі.

Під час зустрічі обговорювався проект договору про співпрацю між Українським медичним центром реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України та Центром спастики Мюнхена (об’єднання для розвитку дітей, підлітків і дорослих з церебральним паралічем, а також інших людей з інвалідністю). Цим проектом передбачається, зокрема, створення в Києві Центру соціальної педіатрії.

Співрозмовники також торкнулися ходу виконання договору про співпрацю між МОЗ України та Баварським державним міністерством праці, соціального правопорядку, сім’ї, жінок та здоров’я, який підписано 1993 року. Було винесено низку пропозицій щодо доповнення цього договору новими положеннями.

На думку міністра охорони здоров’я, одним з основних наших спільних завдань має стати підготовка кадрів, обмін досвідом. Німецькі колеги наголосили, що накопичений в Україні досвід лікування дітей з органічним ураженням нервової системи заслуговує на поширення в лікувальних закладах Німеччини.

За підсумками зустрічі Ілля Ємець дав низку доручень директору Українського медичного центру реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України Володимиру Мартинюку. Зокрема, підготувати відповідні нормативні документи, які будуть розглянуті на науковому форумі з проблем дитячої кардіохірургії, що відбудеться в Києві у жовтні цього року.

Довідково: Згідно з міждержавною програмою партнерства Україна — Баварія — Україна протягом 1993–2010 рр. у м. Києві фахово та фінансово впроваджені німецькою стороною такі медико-соціальні проекти: 9.09.1996 р. відкритий Український медичний центр реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи МОЗ України. Проведена підготовка фахівців та безкоштовно передано медичне устаткування для дитячого урологічного відділення дитячої лікарні № 1 м. Києва, для дитячого ендокринологічного відділення Інституту ендокринології АМН України, для гематологічного відділення дитячої лікарні ОХМАТДИТ, для дитячого онкологічного відділення Інституту онкології НАМН України. Створена мобільна служба допомоги інвалідам м. Києва. На базі дитячої лікарні № 1 м. Києва відкритий центр тимчасового перебування хворих на церебральний параліч. У Києві, Львові, Харкові відкриті ортопедичні майстерні для витоплення протезів та ортезів дітям-інвалідам. Виділені кошти для підготовки фахівців та закупівлю обладнання для школи-інтернату № 15 для дітей, хворих на церебральний параліч. Фінансово підтримані ряд соціальних установ: Святошинський дитячий будинок-інтернат, Київський геріатричний пансіонат та інші. Відкрита референт-лабораторія туберкульозу НАМН України. Фахово та фінансово організований і відкритий Центр хронічного гемодіалізу на базі дитячої клінічної лікарні № 1 м. Києва. Додатково створений центр хронічного гемодіалізу при Київській міській лікарні № 3. На базі дитячої клінічної лікарні № 1 м. Києва фінансово підтримано створення відділення реанімації новонароджених. Подарований реанімобіль «фольксваген» для перевезення новонароджених з пологових будинків м. Києва.

Держави — члени ВООЗ обговорюють шляхи покращення пропаганди здорового способу життя

За дорученням міністра охорони здоров’я України Іллі Ємця розробляються основні засади сприяння запобіганню неінфекційним захворюванням в Україні. Про це сказав директор Департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей під час Першої глобальної міністерської конференції зі здорового способу життя та боротьби з неінфекційними захворюваннями. Він також наголосив, що це вимога Президента України Віктора Януковича, приголошена у щорічному зверненні Президента до Верховної Ради України «Модернізація України — наш стратегічний вибір».

У Москві (Російська Федерація) відбулася Перша глобальна міністерська конференція зі здорового способу життя та боротьби з неінфекційними захворюваннями, яка є важливим етапом на шляху проведення міжнародної кампанії щодо зменшення числа онкологічних, серцево-судинних, хронічних захворювань легенів та діабету.

Захід відбувся згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 64/265 і мав на меті підтримати держави — члени Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у розвитку та зміцненні політики та програм, що пропагують здоровий спосіб життя і сприяють запобіганню неінфекційним захворюванням. Організаторами заходу стали Всесвітня організація охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я та соціального розвитку Російської Федерації.

За підсумками роботи конференції ухвалено Московську декларацію, покликану закласти підвалини для обговорення главами держав і урядів проблеми здорового способу життя та неінфекційних захворювань під час засідання Генеральної Асамблеї ООН високого рівня (вересень 2011 року, Нью-Йорк).



Вернуться к номеру