Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Переваги застосування розчину лідокаїну для спінальної анестезії при артроскопії колінного суглоба

Авторы: Слободянюк А.Т., Левченко Т.М.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. На сьогодні спінальна анестезія набула широкого застосування в різних галузях хірургії: травматології, проктології, урології, абдомінальній та судинній хірургії. Це обумовлено можливістю мінімізувати кількість препаратів для анестезії, а відповідно, і їх влив на організм пацієнта з меншим ризиком розвитку ускладнень порівняно із загальною анестезією й економічними перевагами спінальної анестезії, що задовільняє потреби хірурга, анестезіолога та пацієнта.
Метою дослідження було вивчення ефективності застосування 2,5% розчину лідокаїну в дозі 100 мг для проведення спінальної анестезії та визначення низки факторів, що можуть спричинити розвиток ускладнень при її застосуванні. 
Матеріали та методи. Нами було проведено проспективне дослідження 60 пацієнтів, яким була виконана спінальна анестезія при проведенні артроскопії та артропластики колінного суглоба. Всім пацієнтам була виконана спінальна анестезія 2,5% розчином лідокаїну в дозі 100 мг на рівні L2–L3. Здійснювалась оцінка впливу на перебіг спінальної анестезії таких показників: антропометричних даних, віку пацієнтів, часу настання і тривалості моторного та сенсорного блоку та частоти розвитку в пацієнтів симптомів транзиторної неврологічної травми.
Результати. Вік пацієнтів, які перебували під спостереженням, коливався від 41 до 77 років, середній вік яких становив 61,22 ± 7,92 року. Середній зріст пацієнтів — 204,0 ± 12,9 см, мінімальний — 179 см, максимальний — 230 см. Вага пацієнтів коливалась від 53,4 до 117 кг, середня вага — 81,54 ± 15,90 кг. Індекс маси тіла в середньому становив 28,10 ± 4,41 (мінімальне значення — 18,98, максимальне — 36,14). Початок анестезії (моторного блоку) від моменту введення розчину лідокаїну коливався від 1,62 до 4,33 хв, у середньому становив 2,54 ± 0,54 хв. Тривалість анестезії — у середньому 2,89 ± 0,65 год, мінімальна тривалість анестезії — 1,73 год, максимальна — 5,17 год. 
Висновки. За результатами дослідження можна зробити такі попередні висновки. Застосування 2,5% розчину лідокаїну в дозі 100 мг забезпечує: швидкий розвиток моторного і сенсорного блоку тривалістю в середньому 171 хвилину; зменшує частоту розвитку гіпотензії та брадикардії; використання 2,5% ізобаричного розчину лідокаїну є безпечним й ефективним при проведенні артроскопії та артропластики колінного суглоба.


Вернуться к номеру