Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Оптимізація антибіотикотерапії в критичних станах за допомогою фармакокінетично-фармакодинамічного підходу

Авторы: Мельничук А.В., Семенчук К.П., Барса М.М., Бучак О.Н., Рижковський А.В.
КЗ «Рівненська обласна клінічна лікарня», м. Рівне, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Септичні ускладнення — одна з провідних причин смертности пацієнтів у критичних станах. Особливості стану цих пацієнтів призводять до збільшення ймовірности ускладнень, тому антибіотикотерапія в них є нетривіальним завданням, коли потрібно балансувати між вимогою максимально швидкого досягнення ефекту при мінімізації ймовірности виникнення ускладнень. Ситуацію ускладнює зростання резистентності збудників поряд з одночасним зменшенням надходження на ринок нових антибіотиків. Однак чимало антибіотиків розроблялись в часи, коли не було можливости оперативно застосовувати складні фармакокінетичні та фармакодинамічні розрахунки дії антибіотика, що часто призводило до неоптимального режиму його дозування. Прогрес у царині інформаційних технологій дозволив застосувати фармакокінетичний та фармакодинамічний (ФК-ФД) підхід безпосередньо біля ліжка хворого, що сприяло «редизайну» та індивідуалізації (в рамках парадигм «precision medicine» та «personalized medicine») режимів антибіотикотерапії на якісно новому рівні. На відміну від органотропних препаратів, які легко і швидко титрувати для отримання бажаного клінічного ефекту, у разі застосування антибіотиків потрібно від 24 до 72 годин для підтвердження їх ефективности, що ускладнює вибір оптимального режиму дозування. Додатково ускладнює ситуацію порушення кліренсу та розподілу антибіотиків внаслідок поліорганної недостатности та метаболічних порушень. Нетривіальним завданням є антибіотикотерапія в особливих категоріях: надмірна маса тіла, імуноскомпрометований статус, гемодіаліз та екстракорпоральна оксигенація. Сучасні програми, серед яких можна виділити TDMx (http://www.tdmx.eu/ ) та Antibiotic Kinetics© for Windows (http://www.rxkinetics.com/abpk.html), дозволяють застосувати ФК-ФД підхід у широкій практиці та значно поліпшити результати антибіотикотерапії, зокрема в економічному аспекті.


Список литературы

  1. Cotta M.O., Roberts J.A., Lipman J. Antibiotic dose optimization in critically ill patients. Med. Intensiva. 2015. 39(9). 563-572.
  2. Roberts J.A. et al. Individualised antibiotic dosing for patients who are critically ill: challenges and potential solutions. Lancet Infect. Dis. 2014 Jun. 14(6). 498-509.
  3. Onufrak N.J., Forrest A., Gonzalez D. Pharmacokinetic and Pharmacodynamic Principles of Anti-infective Dosing. Clin. Ther. 2016 Sep. 38(9). 1930-47.

Вернуться к номеру