Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Особливості тканинного дихання в пацієнтів у періопераційному періоді при абдомінальних втручаннях

Авторы: Ковальчук А.О.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: встановлення особливостей тканинного дихання та ступеня його порушення в пацієнтів у періопераційному періоді при абдомінальних втручаннях. 
Матеріали та методи. В основу роботи покладений аналіз показників тканинного дихання у 20 пацієнтів з діагнозом «рак прямої кишки (T1N0M0)». Усім пацієнтам проводилось стандартне гемодинамічне спостереження, ультразвукове дослідження (УЗД) серця на 4 етапах періопераційного періоду: 1-й етап — надходження пацієнта до операційної; 2-й етап — безпосереднє видалення препарату; 3-й етап — завершення анестезії (екстубація); 4-й етап — через 12 годин після операції. Одночасно з УЗД серця відбирали проби для аналізу кислотно-основного стану. За допомогою цих даних та серцевого індексу розраховували параметри системи тканинного дихання: споживання кисню (VO2) та коефіцієнт утилізації кисню (КУО2).
Результати. VO2 пацієнтів на 1-му етапі дослідження становив 159,5 ± 6,0 мл/хв/м2, КУО2 — 29,5 ± 2,0 %, що знаходилось в межах референтних значень. На етапі видалення препарату VO2 знизився на 27 % і становив 93,1 ± 4,0 мл/хв/м2; КУО2 при цьому — 22,5 ± 1,5 %. Дані показники свідчать про зниження енергетичного обміну. На етапі завершення анестезії (екстубація) показник VO2 — 110,5 ± 6,0 мл/хв/м2; КУО2 — 25,7 ± 2,0 %. Показник споживання кисню порівняно з показником, що був під час проведення анестезії, починає зростати, хоча все ще є суттєво (р < 0,05) нижчим від доопераційних даних. Через 12 годин після пробудження у відділенні інтенсивної терапії об’єм споживаного організмом кисню починає зростати, наближаючись до норми — 127,4 ± 5,0 мл/хв/м2. КУО2, що становив при цьому 31,9 ± 0,5 %, відповідає нормі та свідчить про перехід енергетичного обміну на раціональний режим функціонування.
Висновки. Таким чином, отримані результати дозволяють стверджувати, що використання загальних анестетиків знижує енергетичний обмін. Через 12 годин після операції відбувається підвищення об’єму споживаного організмом кисню, наближаючись до вихідних даних.


Вернуться к номеру