Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Помилки при застосуванні медикаментів в анестезіологічній практиці. Запрошення до участі в опитуванні серед лікарів-анестезіологів

Авторы: Кисельова І.В., Орел В.В.
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Для вивчення виникнення, поширеності, впливу факторів ризику та запобігання тяжким критичним подіям під час проведення загальної анестезії у дітей Європейське товариство з анестезіології (ESA) провело проспективне обсерваційне багатоцентрове когортне дослідження APRICOT (зареєстровано в ClinicalTrials.gov, номер NCT01878760). Дане дослідження проводилось з 1 квітня 2014 року по 31 січня 2015 року в 261 центрі у 33 країнах Європи. Загальна кількість учасників становила 30 874 дитини віком до 15 років, у яких було проведено 31 127 процедур. Серед критичних подій досліджувались такі: ларингоспазм, бронхоспазм, бронхіальна аспірація, стридор після анестезії, анафілаксія, кардіоваскулярна нестабільність, зупинка серця, неврологічні пошкодження, помилки при застосуванні медикаментів. Результати дослідження були опубліковані в 2017 р. в журналі Lancet Respirotory Medicine [1]. У цілому вони показали більш високу частоту тяжких критичних подій у дітей в періопераційному періоді, ніж про це було попередньо відомо.
Від України до дослідження ввійшли 637 пацієнтів з 4 центрів, із загальною кількістю процедур 638. За нашим запитом були отримані результати щодо поширеності критичних подій під час проведення загальної анестезії у дітей в Україні. Несподівано здивував той факт, що частота виникнення зазначених вище критичних подій в Україні не відрізнялась від середніх показників по всіх центрах Європи, окрім помилок при застосуванні медикаментів. В Україні цей показник виявився значно більшим — 1,1 % (95% довірчий інтервал (ДІ) 0,29–1,91) проти 0,2 (95% ДІ 0,1–0,2) в Європі, що не могло не привернути увагу. Спектр причин виникнення медикаментозних помилок в операційних достатньо широкий (від людського фактора до факторів організаційного характеру) [2, 3]. Але які саме з них переважають в щоденній практиці вітчизняних анестезіологів — потребує детального вивчення. 
З метою визначення факторів, що можуть сприяти утворенню помилок при застосуванні медикаментів під час проведення анестезії в Україні, ми проводимо опитування та запрошуємо лікарів-анестезіологів взяти участь і відповісти на декілька запитань щодо своєї рутинної практики. Опитування доступне за посиланням http://bit.ly/2wZvqAT або через QR-код нижче. 
 

Список литературы

  1. Walid Habre, Nicola Disma, Katalin Virag et al. Incidence of severe critical events in paediatric anaesthesia (APRICOT): a prospective multicentre observational study in 261 hospitals in Europe. The Lancet Respiratory Medicine. 5(5). 412-425.
  2. Kaufmann J. et al. Drug safety in paediatric anaesthesia. Bri–tish Journal of Anaesthesia. 118(5). 670-679.
  3. Thiels Cornelius A. et al. Surgical never events and contribu–ting human factors. Surgery. 158(2). 515-521.

Вернуться к номеру