Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Можливості профілактики катетерасоційованих інфекційних ускладнень у відділеннях інтенсивної терапії

Авторы: Бабіна Ю.М., Дмитрієв Д.В., Назарчук О.А.
Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. За даними клінічних багатоцентрових досліджень, проблема катетерасоційованих інфекцій на даний час залишається актуальною [1, 2].
Мета. Дослідити in vitro особливості мікробної колонізації збудниками інфекційних ускладнень (S. aureus, A. baumannii) на поліуретанових поверхнях катетерів у стандартних умовах та після попередньої обробки катетерів локальним анестетиком та антисептиком.
Матеріали та методи. Для дослідження були взяті судинні катетери, отримані від пацієнтів відділення інтенсивної терапії. Дослідження проводили in vitro на базі кафедри мікробіології ВНМУ ім. М.І. Пирогова. Проводили кількісний посів культури з наконечників судинних катетерів. Для ранньої діагностики плівкоутворення після вилучення катетерів із поживного середовища забарвлювали генціанвіолетом. Динаміку утворення плівок мікроскопічно оцінювали на 48-му та 96-ту годину культивування (збільшення ×900, ×1500). Паралельно проводили дослідження впливу бупівакаїну 0,25% та антисептика декаметоксину 0,01% на процес утворення плівки. 
Результати. Встановлено, що S. aureus швидше адгезувався до поверхні поліуретанового катетера, утворюючи біоплівку, ніж штам A. baumannii. Бупівакаїн пригнічував утворення біоплівок за рахунок або інгібування адгезивних властивостей, як це спостерігалось для грамнегативних ацинетобактерій, або уповільнення утворення багатоклітинних кластерів та синтезу матриксу у випадку обох штамів. Антисептик декаметоксин навіть при короткому контакті з поверхнею поліуретанового катетера гальмував адгезію мікроорганізмів протягом чотирьох діб інкубації виробів медичного призначення.
Висновки. Для покращання лікування та профілактики катетерасоційованих інфекцій слід враховувати здатність штамів до плівкоутворення та адгезії на використовуваних катетерах, а також антимікробні властивості антисептиків та анестетиків.
 

Список литературы

  1. Salmanov A.G., Voronenko Y.V., Vozianov S.O., Shunko Y.Y., Mamenko M.Y., Verner O.M., Beketova H.V. Bloodstream infections and antimicrobial resistance of responsible pathogens in Ukraine: results of a multicenter study (2013–2015). Wiadomości Lekarskie. 2019. 72, 11(I). 2069-2075. doi: 10.36740/201911101.
  2. Bagirova N.S. Infections associated with intravascular devices: terminology, diagnosis, prevention and therapy. Malignant tumors. 2014. 3(10).165-171.

Вернуться к номеру