Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Опортуністичні найпростіші: поширеність і значення

Авторы: Данько О.П. (1), Шагінян В.Р. (1), Сопіль Г.В. (1), Ніколаєнко С.М. (2)
1 - ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», м. Київ, Україна
2 - ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Захворювання, викликані кишковими паразитами, що раніше розглядалися як найбільш поширені у тропічних країнах, на сьогодні все частіше виявляються в європейських та інших розвинутих країнах. Також тенденцією останніх років є зростання ураженості населення опортуністичними найпростішими (ОН), зокрема Blastocystis spp., Cryptosporidium spp. та Entamoeba coli. Незважаючи на неоднозначність питання патогенності ОН, їх виявлення у пацієнтів із хворобами шлунково–кишкового тракту (ШКТ) має суттєве значення. Найбільша кількість досліджень присвячена ролі ОН у виникненні синдрому подразненого кишечника (СПК), але описані випадки покращення стану пацієнтів з алергічними дерматозами, тироїдитом Хашимото, хворобою Шенлейна — Геноха після ерадикації Blastocystis spp. Можливо, що ОН є лише індикатором порушень біоценозу кишечника, як вважають деякі автори, але і вони рекомендують включати дослідження на наявність ОН у протоколи обстеження пацієнтів із хворобами ШКТ, перш за все СПК.

Мета дослідження: оцінити поширеність ОН серед населення України за даними статистичної звітності МОЗ та результатами власних досліджень.

Матеріали та методи. Проведено аналіз даних офіційної статистичної звітності МОЗ України (звітна форма № 40-–здоров) за період 2009–2018 рр. та результатів паразитологічних досліджень, проведених в інституті протягом 1995–2016 рр. та у 2019 рр. (обстежено 260 пацієнтів із скаргами на дисфункцію ШКТ). Концентрацію фекалій проводили флотаційним методом за Фюлеборном. Для виявлення кишкових найпростіших готували нативні і забарвлені розчином Люголю мазки. Для виявлення ооцист Cryptosporidium spp. використовували метод забарвлення за Цилем — Нільсеном.

Результати дослідження та їх обговорення. За даними МОЗ України, показники інвазивності Giardia lamblia знизились майже втричі (з 71,28 у 2009 р. до 26,22 у 2018 р. на 100 тис. населення), реєструються стабільно невисокі показники ураженості Cryptosporidium spp. (у межах 0,1–0,2 на 100 тис. населення) та тенденція до зростання поширеності Blastocystis spp. протягом усього періоду спостереження (з 3,26 у 2009 р. до 5,26 у 2018 р. на 100 тис. населення), відсоток інвазивних дітей був вищий від дорослих приблизно у 2 рази. Аналіз результатів паразитологічних досліджень, проведених в інституті, свідчить про поступове зростання рівня інвазивності як обстежених дітей (з 7,4 до 21,7 %), так і дорослих (з 13,8 до 26,1 %) у період 1995–2016 рр. При цьому показники виявлення Blastocystis spp. зросли майже у 3 рази (з 6,5 до 19,5 %), а Giardia lamblia знизились у 10 разів (з 4,1 до 0,4 %). Таким чином, аналіз даних МОЗ та власних досліджень свідчить про зростання ураженості населення ОН, а саме Blastocystis spp. За результатами обстежень пацієнтів із скаргами на дисфункцію ШКТ встановлено, що найбільш поширеними ОН були Blastocystis spp. Клінічно значущим вважають виявлення більше 5 цист паразита у полі зору (п/з), тому окремо був розрахований відсоток пацієнтів з кількістю цист ≥ 5 у п/з (4,6 ± 1,3 %) та < 5 у п/з (13,5 ± 2,1 %). Таким чином, у 26,2 ± 2,7 % пацієнтів з дисфункцію ШКТ були виявлені Blastocystis spp. Що стосується іншого ОН — Cryptosporidium spp., він виявлявся значно рідше: лише у 0,6 обстежених пацієнтів, що відповідає даним щодо поширеності збудника паразитозу у населення в цілому (за даними звітності МОЗ).

Висновки. Ретроспективний аналіз даних статистичної звітності МОЗ України та динаміка результатів паразитологічних досліджень, проведених в інституті, свідчить, що найбільш поширеним ОН є Blastocystis spp. Ураженість населення Blastocystis spp. зростає: за даними МОЗ — з 3,26 у 2009 р. до 5,26 у 2018 р. на 100 тис. населення; за даними власних досліджень — з 6,5 до 19,5 %. У пацієнтів із дисфункцією ШКТ Blastocystis spp. виявлені в 26,2 %.



Вернуться к номеру