Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №2(97), 2019

Вернуться к номеру

Аналіз змін центральної гемодинаміки у дітей раннього віку з позалікарняними пневмоніями ускладненого перебігу

Авторы: Городкова Ю.В., Курочкін М.Ю.
Запорізький державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Серед ускладнень пневмонії виділяють кардіореспіраторні та циркуляторні порушення [1], але у літературі знайдено небагато досліджень про стан гемодинаміки (ГД) у дітей, хворих на позалікарняну пневмонію (ПП). Мета: дослідити стан центральної ГД у дітей, які потребують інтенсивної терапії (ІТ), у тому числі з включенням у комплексну ІТ дискретного плазмаферезу (ДПФ), з приводу ПП. Матеріали та методи. Проаналізовано результати лікування 34 дітей віком 1–3 роки з ПП ускладненого перебігу, які знаходились на лікуванні у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії (ВАІТ) КУ «Запорізька міська багатопрофільна дитяча лікарня № 5» з 2001 до 2017 р. До I групи увійшли діти, яким у комплексній ІТ проводився ДПФ (n = 21), до II — діти, які отримували базисну терапію (n = 13). Результати. При надходженні дітей до ВАІТ вірогідних відмінностей у показниках частоти серцевих скорочень (ЧСС) та артеріального тиску (АТ) у групах не спостерігалось. Протягом першої доби лікування відмічена позитивна динаміка — вірогідне зменшення тахікардії в обох групах, але на другу добу терапії в I групі вірогідних змін вже не відмічалось (ЧСС вище від норми на 30 %), а у II групі позитивна динаміка продовжувалася — ЧСС знижувалася (на 13 % вище від норми), р < 0,05. У більшості хворих на другий день терапії проводився перший сеанс ДПФ. Різниця показників ЧСС була статистично значуща (р < 0,01) на третю добу після проведення ДПФ. У I групі у першу добу УІ становив 36,1 ± 7,3 мл/м2 (нижче за норму на 2,7 %), СІ — 5,3 ± 1,1 л/хв/м2 (тенденція до гіпердинамії за рахунок тахікардії), через добу після ПФ відповідно 45,2 ± 11,8 мл/м2 (у межах норми), СІ — 6,0 ± 1,6 л/хв/м2, при переводі в інше відділення — 42,3 ± 10,1 мл/м2 та 5,0 ± 1,2 л/хв/м2, у II групі у першу добу: УІ — 44,0 ± 5,7 мл/м2, СІ — 5,8 ± 1,5 л/хв/м2, на 5-ту добу — 45,2 ± 9,7 мл/м2, СІ — 5,7 ± 0,9 л/хв/м2.
Висновки. Тахікардія є переважаючим варіантом серцевого ритму у клініці ускладнених пневмоній у дітей, що сприяє циркуляторній гіпердинамії, а у дітей зі зниженим УІ — нормодинамії. Проведення ПФ сприяє регресу тахікардії та нормалізації УІ. Необхідність проведення ПФ виникає при відсутності або недостатньому позитивному клінічному ефекті від базисного лікування у ВАІТ.

 


Список литературы

1. Майданник В.Г. Клінічні рекомендації з діагностики та лікування позалікарняної пневмонії у дітей з позиції доказової медицини / В.Г. Майданник, Є.О. Ємчинська // Международный журнал педиатрии, акушерства и гинекологии. — 2014. — № 3. — С. 57. 

Вернуться к номеру