Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» 3 (71) 2016

Вернуться к номеру

Світлана Олексіївна Мокія-Сербіна

Статтю опубліковано на с. 159-160

 

У чому сенс життя?

Cлужити людям і робити добро.
Арістотель
 
11 червня 2016 р. відзначає свій ювілейний день народження доктор медичних наук, професор кафедри педіатрії, сімейної медицини та клінічної лабораторної діагностики ФПО ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», лікар-педіатр вищої категорії, талановитий вчений і педагог Світлана Олексіївна Мокія-Сербіна.
С.О. Мокія-Сербіна народилась на Полтавщині в родині вчителів. Після закінчення середньої школи навчалась у Полтавському медичному училищі, яке закінчила з відзнакою і протягом року працювала медичною сестрою в Полтавській обласній лікарні. З 1964 р. С.О. Мокія-Сербіна — студентка педіатричного факультету Дніпропетровського державного медичного інституту, який закінчила з відзнакою у 1970 р.
Перші роки трудової діяльності Світлани Олексіївни пройшли спочатку на Криворіжжі, а потім у Царичанській районній лікарні на посаді дільничного лікаря-педіатра. Під час навчання в клінічній ординатурі на кафедрі госпітальної педіатрії ДМІ (1974–1976) С.О. Мокія-Сербіна розпочинає науково-дослідницьку діяльність.
З 1976 р. життя Світлани Олексіївни тісно пов’язане з рідним інститутом: її обрано за конкурсом на посаду асистента кафедри госпітальної педіатрії. Під керівництвом професора З.М. Жарикової у 1978 р. вона успішно захищає кандидатську дисертацію на тему «Роль ателектаза и некоторые механизмы его развития при бронхолегочных заболеваниях у детей».
Подальша наукова діяльність С.О. Мокії-Сербіної пов’язана з вивченням проблеми бронхолегеневої патології у дітей.
У 1986 р. Світлана Олексіївна стає доцентом кафедри госпітальної педіатрії Дніпропетровського медичного інституту; 1990 р. вона успішно захистила докторську дисертацію на тему «Клинико-патогенетическое обоснование профилактики и терапии бронхолегочных заболеваний у детей первого года жизни», а у 1991 р. отримує наукове звання професора.
З вересня 1989 до серпня 2014 року Світлана Олексіївна обіймає посаду завідуючої кафедрою педіатрії та клінічної лабораторної діагностики факультету післядипломної освіти. Під керівництвом професора С.О. Мокії-Сербіної виконано і захищено 3 кандидатські дисертації, 2 готуються до захисту. Вона автор понад 350 наукових праць, монографії, понад 20 винаходів, 13 рацпропозицій, 7 науково-методичних посібників, понад 10 методичних рекомендацій. Наукова діяльність С.О. Мокії-Сербіної у наш час спрямована на проблеми імунології, алергології, пульмонології дитячого віку.
Колектив кафедри брав участь у виконанні наукової екологічної програми Криворізького науково-дослідного інституту промислової медицини. Було розроблено критерії синдрому дизадаптації у дітей дошкільного віку, жителів промислового регіону.
Під керівництвом Світлани Олексіївни на базі Криворізького дитячого пульмонологічного центру вивчається проблема вад розвитку бронхолегеневої системи. Особлива увага приділяється діагностиці гіпоплазії легень, розробляються програми лікування цієї патології. Результати своєї діяльності Світлана Олексіївна впроваджує в практику охорони здоров’я.
Професор С.О. Мокія-Сербіна — вимогливий, талановитий педагог. Її лекції завжди змістовні, наповнені новою інформацією, викликають жвавий інтерес у слухачів. Клінічні огляди, детальний розбір патологічної ситуації є прикладом педагогічної майстерності для молодих викладачів, інтернів і лікарів-курсантів.
Світлана Олексіївна — висококваліфікований лікар-педіатр, чуйний і доброзичливий до хворої дитини та батьків, її консультації у базових та позабазових дитячих лікувальних установах міста, по лінії санітарної авіації високо цінують лікарі за високий професіоналізм і практичну спрямованість.
З 1990 по 2004 рік Світлана Олексіївна обіймала посаду декана факультету післядипломної освіти Дніпропетровської медичної академії. На цій посаді проявились її здібності організатора, керівника. Це були непрості роки, пов’язані з вирішенням багатьох питань — від побуту курсантів та інтернів у гуртожитку до покращення матеріально-технічного забезпечення навчального процесу. Співробітники факультету знають Світлану Олексіївну як чуйну, щиру на допомогу, доброзичливу людину.
Криворізький факультет післядипломної освіти, керований Світланою Олексіївною, набув високої репутації серед лікарів різноманітних спеціальностей.
Професор С.О. Мокія-Сербіна — член правління Української асоціації дитячих пульмонологів, голова Криворізького відділу асоціації педіатрів, член Дніпропетровської та Криворізької атестаційних комісій, член наукової спеціалізованої ради за фахом «педіатрія» Дніпропетровської державної медичної академії МОЗ України та Інституту гастроентерології АМН України. Вона активний учасник роботи міжнародних конгресів, з’їздів дитячих лікарів, ініціатор класифікацій бронхолегеневих захворювань у дітей.
С.О. Мокія-Сербіна є заслуженим професором Alpen Pharma Group; за плідну співпрацю, проведення наукових досліджень і вагомий внесок у формування здорової дитини нагороджена дипломом.
За плідну співпрацю з органами охорони здоров’я, вагомий внесок у післядипломному освіту та роботу лікувально-профілактичних установ м. Дніпропетровська, м. Дніпродзержинська С.О. Мокія-Сербіна нагороджена почесними грамотами МОЗ України, департаменту охорони здоров’я м. Дніпропетровська, ректорату Дніпропетровської медичної академії та нагрудним знаком «Сповідник Лука професор Войно-Ясенецький». 
Високо оцінено внесок професора С.О. Мокії-Сербіної в охорону здоров’я м. Кривого Рогу. Вона нагороджена медалями «За заслуги перед містом» і визнана почесним громадянином міста.

Шановна Світлано Олексіївно!
Бажаємо Вам доброго здоров’я, творчого натхнення, професійних успіхів, щасливих днів в оточенні колег, друзів-однодумців, учнів і рідних!
 
Стояти в лаві тих, хто рятує людей… від страждань; віддавати ідеї, все — молодість, сили… Яка висока, яка щаслива доля!
А.П. Чехов
 
Завідувач кафедри педіатрії, сімейної медицини
та клінічної лабораторної діагностики д.м.н., доцент
С.О. Шейко та колектив кафедри.
Деканат факультету післядипломної освіти
ДЗ «Дніпропетровська державна медична академія
МОЗ України».
Регіональний відділ Асоціації педіатрів
Дніпропетровської області.
Редакція журналу «Здоров’я дитини»


Вернуться к номеру