Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Украинский журнал хирургии 2 (25) 2014

Вернуться к номеру

Вітаємо з ювілеєм!

Статья опубликована на с. 7


9 червня 2014 року виповнюється 50 років від дня народження завідувача кафедри хірургії медичного факультету № 2 Вінницького національного медичного університету ім М.І. Пирогова, професора О.Є. Каніковського.


Олег Євгенович Каніковський народився 9 червня 1964 р. у м. Вінниці в родині лікарів. У 1981 р. він із золотою медаллю закінчив середню школу і вступив до Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова на лікувальний факультет, який закінчив у 1987 р., отримавши диплом із відзнакою. Після закінчення інституту навчався в інтернатурі та клінічній ординатурі на кафедрі хірургії педіатричного факультету Вінницького медичного інституту під керівництвом видатного спеціаліста з хірургії підшлункової залози проф. Т.А. Кадощука. Після закінчення ординатури Олег Євгенович починає працювати асистентом кафедри факультетської хірургії Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова. Працюючи на посаді асистента, у 1992 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Оцінка ефективності оперативного лікування раку підшлункової залози і періампулярної зони» (науковий керівник — проф. Т.А. Кадощук). У 2002 р. О.Є. Каніковський захистив докторську дисертацію «Експериментально-клінічне обґрунтування методів профілактики і лікування постнекротичних ускладнень гострого панкреатиту» (науковий консультант — проф. М.Ю. Ничитайло). Того ж року його було обрано на посаду доцента кафедри факультетської хірургії. У 2006 р. йому було присвоєно звання професора, він очолив кафедру хірургії медичного факультету № 2 Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова.

Основний напрямок наукових інтересів професора О.Є. Каніковського — хірургія підшлункової залози, зокрема гострого і хронічного панкреатиту, та хірургія печінки і жовчних проток. Обидві його дисертації присвячені патології підшлункової залози.

Науковий напрямок роботи кафедри — хірургія гепатопанкреатодуоденальної зони. Ведеться розробка питань гострого і хронічного панкреатиту, патології позапечінкових жовчних проток, дванадцятипалої кишки. Кафедра опрацьовує нові прямі втручання на підшлунковій залозі. Професор О.Є. Каніковський впроваджує і розвиває ендоскопічну хірургію, широко оперує на органах черевної порожнини, зокрема на печінці і підшлунковій залозі.

Під керівництвом професора О.Є. Каніковського було захищено 4 кандидатські дисертації.

За керівництва проф. О.Є. Каніковського значно розширилась клінічна база кафедри. На даний момент кафедра має чотири клінічні бази.

Кафедра є опорною на факультеті медичних психологів та стоматологів. Професор О.Є. Каніковський і кафедра в цілому активно співпрацюють з Національним інститутом хірургії і трансплантології ім. О.О. Шалімова та колегами з Польщі.

Колектив кафедри хірургії медичного факультету № 2 Вінницького національного медичного університету ім М.І. Пирогова, колеги та учні щиро вітають ювіляра, бажають йому доброго здоров’я, нових наукових та хірургічних досягнень, успіхів в усіх сферах діяльності.

 



Вернуться к номеру