Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Медицина неотложных состояний» 1(2) 2006

Вернуться к номеру

Символ служби швидкої медичної допомоги

Авторы: А. ВЕРШИГОРА, С. ТИХЕНКО, І. ДОВГАЛЮК, В. НЕСУКАЙ, Ю. КЛЯЦЬКИЙ, М. ОЛАДЬКО, ARIINE ZATZ

Рубрики: Семейная медицина/Терапия, Медицина неотложных состояний

Версия для печати


Історія «Зірки Життя» — символу швидкої медичної допомоги (EMS, СШA)

Відповідно до того як фармацевти використовують символи «чаша» та «пестик», а лікарі мають кадуцей, працівники швидкої медичної допомоги мають свій символ. Розроблений Leo R. Schwartz, керівником швидкої медичної допомоги Національної адміністрації безпеки швидкісної дороги (NHTSA), символ «Зірка Життя» був створений після скарги Американського національного комітету Червоного Хреста в 1973 році, тому що раніше використовувався помаранчевий хрест на білому фоні, котрий що відображав символ Червоного Хреста.

Символ «шестипроменева зірка» адаптований до Медичного символу ідентифікації Американської медичної асоціації й зареєстрований та легалізований 1 лютого 1977 року Спеціальним уповноваженим патентів та фабричних марок від імені Національної адміністрації безпеки швидкісної дороги. Символ виробника залишається у дійсності.

 Використовування символу заохочено Американською медичною асоціацією та Консультативною радою Міністерства охорони здоров’я, освіти та благополуччя. Символ використовується на всьому медичному обладнанні та послугах, що фінансуються програмою DOT/EMS (система швидкої медичної допомоги СШA).

Кожний з променів «Зірки Життя» означає шість функцій системи EMS (швидкої медичної допомоги). Літера «R», включена в коло, праворуч представляє факт, що символ є зареєстрованим свідоцтвом легалізації. Змія та посох у центрі символу відображають посох Асклепія, який, згідно з грецькою міфологією, був сином Аполлона (бог правди та пророцтва). Можливо, Асклепій вивчав мистецтво лікування в кентавра Херона, але Зевс, верховний бог, злякався, що завдяки знанням Асклепія всі люди могли б бути безсмертними. Зевс вбиває Асклепія ударом блискавки. Пізніше Асклепію вклонялись як боги, так і люди, збудувавши на його честь храми. Асклепій звичайно одягався в довгий плащ, носив посох зі змією, що обвилася навколо. Посох з того часу є символом медицини.

Кадуцей, що використовується лікарями та Військовою медичною корпорацією, — посох, оповитий двома гадюками, чарівна паличка грецького божества Гермеса, вісника богів.

Біблія (Числа, 21: 9) дає розуміння змії на посоху; Мойсей зробив бронзову змію та встановив це на штандарті. Це означало, що змія може вкусити будь-яку людину, але коли дивляться на бронзову змію, людина живе.

NHTSA має виключні права контролювати використання символу в СШA.

 

Символ служби швидкої медичної допомоги в Україні

Служба швидкої медичної допомоги на теренах України зародилася в 1902 році, коли в місті Київ була створена перша в Росії «Станция скорой медицинской помощи при несчастных случаях».

Символом служби «Скорой медицинской помощи при несчастных случаях» на той час була «Серебряная Звезда» — шестикінечна зірка, в якій по колу був напис: «Общ. Скорой Медицинской Помощи въ г. Киевъ», а в центрі — червоний хрест.

Символ «Серебряная Звезда» використовувався при проведенні благодійних акцій для збору коштів від громадян і меценатів на розбудову «Станции скорой медицинской помощи в г. Киев». Так, у 1908 році, коли необхідно було збудувати власне приміщення для «Станции скорой медицинской помощи в г. Киев», по вул. Рейтарській, 22, правлінням «Общества скорой медицинской помощи в г. Киев» 8 жовтня був проведений «День Серебряной Звезды», коли збирались благодійні пожертви від громадян міста Київ для реалізації проекту будівництва станції.

Після Жовтневої революції в Росії службою швидкої медичної допомоги в якості символу використовувався червоний хрест. Цей символ існував у м. Київ до 2001 року. Але враховуючи те, що символ «червоний хрест» є частиною символіки міжнародної організації Червоного хреста, використання його службою швидкої медичної допомоги було нелегітимним.

Ентузіастами Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф на основі концептуальних положень символу «Зірка Життя» розроблений національний символ служби швидкої медичної допомоги. Замість змії та посоха з’явилася схема кардіограми, шість променів «Зірки життя» мають блакитне забарвлення на жовтому фоні — кольори національного прапору України. Цей символ легалізований для використання на теренах України шляхом реєстрації — Свідоцтво на знак для товарів і послуг Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти й науки України, від 15.11.2001 р., бюл. №10.

(591) Кольори — жовтий, синій, білий.

(540) Символ служби швидкої медичної допомоги.

(432) Власник — Київська міська станція швидкої медичної допомоги та медицини катастроф, вул. Б. Хмельницького, 37б, м. Київ, 01030, Україна

(511) Дозволені функції відповідно до класифікатора:

39 — перевезення санітарним автотранспортом;

41 — атестування (освіта); навчання, навчання практичне;

42 — лікарська допомога, надання екстреної медичної допомоги.

Кожний з шести променів зірки представляє аспект системи швидкої медичної допомоги (ЕMS, СШA).

1. Виявлення (характеризує своєчасність прибуття бригади швидкої медичної допомоги до постраждалого).

2. Повідомлення (центру управління про прибуття на місце події).

3. Відповідь (означає, що зареєстрована етапність виконання виклику в системі).

4. Місце події (надання екстреної медичної допомоги постраждалому, залучення додаткових медичних сил).

5. Транспортування.

6. Госпіталізація.

Хто може використовувати символ «Зірка Життя»?

Використовується при аваріях, на медичних транспортних засобах, що засвідчує транспортні засоби, персонал, який надає екстрену медичну допомогу на місці виклику, навчений за визначеними стандартами для надання медичної допомоги. Використовується на дорожніх картах, де вказує на розміщення та доступ до кваліфікованих послуг швидкої медичної допомоги.

Будь-яке інше використання символу «Зірка Життя» не дозволяється, за виключенням наступного:

1) засоби ідентифікації для медичного обладнання, що встановлюються та використовуються в санітарному автомобілі швидкої медичної допомоги;

2) коли вказує на розташування кваліфікованих послуг медичного обслуговування та доступ до таких засобів (лікувальних закладів);

3) для використання на шевронах одягу медичного персоналу, який задовільно завершив навчання та може надавати допомогу людям відповідно до функцій (керування, безпосередній контроль або приймає участь — задіяні в системі швидкої медичної допомоги);

4) для персоналу системи швидкої медичної допомоги — значки, петлиці, емблеми, застібки та ін.;

5) книги, брошури, посібники чи інший надрукований матеріал, що має пряме та прикладне відношення до програми швидкої медичної допомоги;

6) «Зірка Життя» — символ, що може бути використаний адміністративним персоналом, керівниками проектів, нарадами та консультативними групами.

На квадраті чи на колі шеврона «Зірка Життя» повинна бути синього кольору на жовтому фоні. Функція, що ідентифікує посаду, повинна бути надрукована поперек нижньої частини окремо. Грані базисної заплати й функціональних смужок повинні бути вишиті наступним чином: адміністративний персонал і диспетчер — срібло (кольоровий край, крива кардіограми повинна бути срібною). Ці одиниці не потребують жовтого фону. Шеврони та інші нашивки повинні бути на однорідних кишенях. Символ може бути розміщений на комірі та головному вбранні.

Київська міська станція швидкої медичної допомоги та медицини катастроф добровільно й з почуттям гордості надає право на використання символу служби швидкої медичної допомоги «Зірка Життя» Всеукраїнській громадській організації «Асоціація лікарів швидкої, невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф» та її регіональними осередками для виконання функцій, передбачених свідоцтвом від 15.11.2001 р., бюл. №10, відповідно до класифікатора (511) та використовувати на печатці юридичної особи.


Вернуться к номеру