Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» 2(2) 2006

Вернуться к номеру

Комплексна імунопрофілактика гострих респіраторних захворювань у дітей

Авторы: Бережний В.В., Чернишова Л.І., Київська медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шулика МОЗ України, м. Київ

Рубрики: Педиатрия/Неонатология, Иммунология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Суть впровадження: застосування комплексу препаратів ІРС-19 та протигрипозної вакцини Інфлувак, виробництва компанії «Солвей Фармацеутікалз ГмбХ»

Пропонується для впровадження в роботу лікувально-профілактичних закладів, педіатрів дошкільної та шкільної педіатричної мережі комплекс імунопрофілактики ГРЗ у дітей, із включенням до комплексу препарату ІРС-19 та протигрипозної вакцини Інфлувак, виробництва компанії «Солвей Фармацеутікалз ГмбХ».

Гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) займають перше місце в захворюваності дітей. За даними офіційної статистики в Україні щорічно хворіє на ГРЗ біля 4 млн. дітей (приблизно кожна друга дитина) до 14 років. У кожної десятої дитини ГРЗ ускладнюється бактеріальними синуситами (гайморити, етмоїдити), отитами, які мають схильність до рецидивів. Нерідко формуються хронічні осередки бактеріальної інфекції в носоглотці (хронічний тонзиліт, хронічний аденоїдит). ГРЗ — одна з провідних причин зниження відвідувань дитячих садків та пропусків занять в школах.

Збудниками ГРЗ є респіраторні віруси та мікроорганізми. Налічується багато вірусів, які можуть спричиняти ГРЗ. Тільки риновірусів («простуда») відомо біля 100 різновидів, більше 40 аденовірусів, декілька типів парагрипу, респіраторно-синцитіальних вірусів та ентеровірусів, а також 3 типа вірусу грипу. Специфічний імунітет, що формується після перенесеного вірусного респіраторного захворювання часто не тільки типоспецифічний, але й штамоспецифічний. Тобто, перехворівши вірусною інфекцією, викликаною одним штамом вірусу, можна захворіти повторно, якщо попаде інший штам того ж самого вірусу. Вірус грипу, особливо типу А, взагалі має схильність до зміни поверхневих антигенів, що відбувається майже щорічно. Найбільш часті бактеріальні збудники ГРЗ - декілька штамів пневмококу, бета-гемолітичний стрептокок групи А, золотистий стафілокок, гемофільна паличка, мораксела катараліс, клебсієла пневмонії. Як показали наші дослідження, ці мікроорганізми досить часто колонізують носоглотку дітей навіть в період вільний від інфекцій.

Джерелом респіраторних вірусів є лише людина. Після гострої інфекції діти довго залишаються носіями респіраторних вірусів і стають основними їх розповсюджувачами. Доведена ефективність закриття шкіл на деякий час для зменшення епідемії ГРВІ. Але це призводить до труднощів виконання шкільної програми, організації догляду за дітьми дома, збільшує кількість днів непрацездатності у батьків. Тому ГРЗ у дітей виходить за рамки суто медичних проблем і постає ще й як соціальна проблема.

На сьогодні розроблена імунопрофілактика лише проти грипу, який серед інших респіраторних вірусних інфекцій найбільш важко перебігає і може викликати багато серйозних ускладнень у дітей (первинну та вторинну пневмонії, загострення хронічних легеневих захворювань, жирову дистрофію печінки з токсичною енцефалопатією – синдром Рея, важкий синдром крупу, бактеріальну суперінфекцію з проявами токсичного шоку або бактеріального трахеїту та інші). Є дані, що вакцина проти грипу зменшує частоту також інших ГРВІ. В профілактиці ГРЗ бактеріальної етіології добре себе зарекомендував препарат ІРС-19, який готується на основі бактеріальних лізатів 19 штамів мікроорганізмів, які є частими збудниками цих захворювань. Особливістю препарату ІРС-19 є те, що він вводиться інтраназально у вигляді аерозолю. Тобто тим же шляхом, яким поступають в організм збудники ГРЗ. Завдяки цьому ІРС-19 в першу чергу стимулює імунітет слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Він є імуностимулятором переважно місцевої дії, що робить його препаратом вибору при призначенні імуностимуляції дітям, в яких ще продовжується дозрівання системного імунітету. Наші дослідження показали, що ІРС-19 суттєво підвищує рівень IgA в слині, який зберігається не менше 5 місяців.

У часто хворіючих дітей дошкільного та шкільного віку слід проводити комплексну імунопрофілактику ГРЗ введенням інгаляційного стимулятора ІРС-19 та щепленням проти грипу субодиничною вакциною Інфлувак. Починають імунопрофілактику у вересні, коли діти повертаються з канікул. В цей час діти подовгу знаходяться в приміщеннях, що сприяє обміну мікроорганізмами – збудниками ГРЗ. Перший етап складається з вприскування (не закапування) ІРС-19 двічі на день (зранку і ввечері) по одному упорскуванню в обидві ніздрі. Слід слідкувати, щоб носові ходи були вільні від слизу. Процедура проводиться в сидячому положенні дитини з опущеною головою. Флакон треба тримати вертикально! Профілактичний курс продовжується 2 тижні. Такий курс повторюється через 5 місяців.

Небажаних ефектів практично не спостерігалося. Після призначення ІРС-19 зменшилася в 3 рази частота рецидивів хронічних захворювань носоглотки.

Другий етап імунопрофілактики проводиться через 3-4 тижні після закінчення курсу ІРС-19, частіше в жовтні, тобто ще до першого підйому захворювання на грип. Вводиться вакцина Інфлувак. Вона була вибрана як найменш реактогенна вакцина. Ця вакцина є субодиничною, до її складу входять лише поверхневі антигени – гемаглютинін та нейроамінідаза. Дітям старшим 3 років вводиться 1 доза (0,5 мл), яка міститься в одноразовому шприці особливої конструкції системи «Дуфарджект». Перед введенням вакцину слід зігріти до кімнатної температури і вводити внутрішньом'язево або глибоко під шкіру. Протипоказом до введення вакцини Інфлувак є лише наявність підвищеної чутливості до антибіотика гентаміцину та до курячого білка. Загальних реакцій на введення вакцини не спостерігалося. Лише у 15% дітей спостерігалася незначна болючість при дотику в місце ін'єкції у продовж 2-3 днів.

Спостереження за дітьми упродовж року показало, що ефективність профілактики грипу сягала 85%. Діти значно менше хворіли на інші респіраторні вірусні інфекції.

Із сезону 2004-2005 року вакцина Інфлувак, виробництва компанії «Солвей Фармацеутікалз ГмбХ», Голландія не містить консерванту, що забезпечує її безпечне застосування та найнижчу реактогенність.

Імунопрофілактика грипу, як і пневмококової та гемофільної інфекцій, згідно останньому Наказу МОЗ України №276 від 31.10.2000 р., входить до рекомендованих щеплень. Тому педіатри дошкільної та шкільної мережі зобов'язані проводити роз'яснювальну роботу серед батьків в дитячих садках та школах про важливість та ефективність імунопрофілактики ГРЗ у дітей, та сприяти організації її проведення.

За додатковою інформацією з даної проблеми звертатися до авторів листа.
Інформаційний лист складено за матеріалами галузевого ДІФ України
Відповідальний за випуск: проф. А.Р. Уваренко



Вернуться к номеру