Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 3(15) 2008

Вернуться к номеру

Інформація про п’яті курси післядипломної освіти Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету (EASD Robert Turner Course) «Клінічні дослідження в діабетології» (Оксфорд, 2008)

З 30 березня по 5 квітня 2008 р. в Оксфорді (Великобританія) під егідою Європей-ської асоціації з вивчення цукрового діабету (EASD) відбулися курси для молодих науковців із різних куточків світу.

Історична довідка. Згідно з даними англосаксонських хронік, перша згадка про місто під назвою Оксфорд датується 912 роком — час правління короля Едуарда І. Уперше в 1133 році в Англії ухвалено рішення про створення університету з метою надати духовенству можливість здобути грунтовну освіту. Вибір зупинився на Оксфорді — на той час одному з найбільших міст королівства. Справжнім університетським містом Оксфорд став під час правління Генріха ІІ. Історія нараховує безліч знаменитих людей — вихованців Оксфорда. Тут навчались та творили О. Уайльд, Д. Аддісон, Л. Керолл, П. Шелле. Відомим випускником сучасності університетського коледжу є Білл Клінтон.

Особливістю системи освіти є методика викладання. Оксфорд вирізняється не лише високою концентрацією професорського складу, найвідоміших у своїй галузі вчених, але й унікальною можливістю обговорювати запитання в будь-який момент, оскільки ви не лише зустрічаєтесь з викладачами на семінарах, але й проживаєте з ними в одному коледжі.

Учасниками цьогорічних курсів були 20 лікарів: Agnieszka Adamska, Aleksandra Araszkiewicz (Польща), Usha Ayyagari (Швеція), Heike Boerschmann (Німеччина), Nalinda Andraweera (Шрі-Ланка), Jyotis George (Греція), Thanura Dharshana Hewawasam, Gerada Nalika Samangi, Niki Katsiki, Mahima Matta, Henry Onyegbutulem (Нігерія), Linda Pickersgill (Данія), Vipin Porwal, Maria Sarigianni (Індія), Jelena Seferovic (Сербія), Victoriya Serhiyenko (Україна), Mehdi Shadmani (Іран), Hood Thabit (Фінляндія), Larissa van Golen, Mariska van Vliet (Нідерланди).

Курси були організовані професором D. Matthews та блискучою командою лекторів: Dr. Anne Clark, Mr. Brendan Goldsmith, Mr. Jeff Goulder, Dr. An-na Gloyn, Ms. Jenny Shaw, Dr. Eleanor Kennedy, Mr. Paul Chester і Mr. Paul Johnson.

Першого дня учасники мали можливість здійснити прогулянку й ознайомитись зі структурою коледжів, що формують знаменитий Оксфордський університет. За вечерею в дружній обстановці ми обговорювали власні наукові проекти.

Місцем проведення курсів обрано Оксфордський центр діабетології, ендокринології та метаболізму (OCDEM) — провіду установу, що поєднує в собі клінічні, науково-дослідні та освітні напрямки ендокринології. Метою створення даного центру є з’ясування патогенезу ряду захворювань та пошук нових ефективних методів лікування.

Відділ загальної ендокринології очолює професор R. Thakker. Науковці клінічно-дослідницької групи під його керівництвом ідентифікували ген множинної неоплазії, модель гена кальційчутливого рецептора, залученого в патогенез доброякісної сімейної гіперкальціємії.

Професор J. Wass очолює дослідницьку програму, метою якої є вивчення захворювань гіпоталамо-гіпофізарної системи та факторів росту.

Розділ діабетології очолює професор R. Holman, робота якого сконцентрована на вивченні патофізіології цукрового діабету 2-го типу. За ініціативи R. Holman проводились і проводяться численні мультицентрові клінічні дослідження, включаючи «Роль аторвастатину та омега-3-поліненасичених жирних кислот у зниженні ризику при цукровому діабеті» (AFORRD-study) та проспективне дослідження цукрового діабету у Великобританії (UKPDS).

Одним із провідних напрямків досліджень в OCDEM є проблеми трансплантології. На сьогодні аналіз результатів п’ятирічного досвіду трансплантації β-клітин свідчать, що 85 % пацієнтів після застосування даного методу не потребують інсулінотерапії протягом року, 50 % — протягом трьох років та 24 % — протягом п’яти років. Активно ведуться дослідження щодо можливості трансплантації ембріональних клітин.

Клінічно-дослідницьку групу вивчення цукрового діабету (Oxford Clinical Diabetes Research Group) очолює професор D. Matthews. Основними напрямками роботи є дослідження інсулінової резистентності та гіпофункції β-клітин острівців Лангерганса. У 1985 р. професор David Matthews опрацював модель визначення параметрів інсулінової резистентності (HOMA), активно займається вивченням ефективності нових цукрознижуючих препаратів, у тому числі аналогів глюкагонподібного пептиду 1.

Під час проведення курсів лікарі мали можливість взяти участь у семінарах:

— методика проведення вибірки та аналізу наукової літератури;

— збір даних, етичні аспекти;

— методика планування, постановки і проведення експерименту;

— статистичний аналіз отриманих даних;

— основи «блискучої» презентації;

— особливості оформлення заявок для отримання міжнародних грантів;

— ідентифікація новітніх розладів;

— епідеміологія та генетичні аспекти цукрового діабету, доказова медицина.

Учасникам була надана унікальна можливість не тільки отримати теоретичні знання, але й реалізувати їх на практиці: протягом дня втілити свої ідеї в життя та провести власний експеримент. З цією метою учасників розділили на чотири групи, кожна з яких згенерувала власний протокол дослідження та мала виняткову можливість починаючи від підписання інформованої згоди провести обстеження, залучити всі можливі ресурси центру, отримати результати досліджень, проаналізувати їх, написати тези та презентувати результати на імпровізованому засіданні секції EASD. На проведення даного пілотного дослідження було відведено обмежену кількість часу, тож усі учасники були залучені до активної роботи.

Належне місце під час курсів було відведене правилам якісної клінічної практики (GCP).

У рамках курсів учасникам було запропоновано представити свою країну, її культуру. Ми з ентузіазмом відгукнулись на цю пропозицію, привезли національний одяг і на урочистій вечірці виконали улюблену пісню та танок. Вечір був цікавим та незабутнім.

Час минає надто швидко, сповнені ентузіазму та нових ідей, ми вирушали до рідних домівок, плекаючи надію незабаром зустрітися з новими друзями під час роботи щорічного засідання EASD у Римі (вересень 2008 р.).

Від імені всіх учасників курсів висловлюю особливу подяку професорові D. Matthews та його команді за інформативні та цікаві лекції, а також Ms. Mary Hata (секретаріат EASD) за неймовірні організаційні здібності.

Вікторія Сергієнко,
магістрант кафедри внутрішньої медицини
№ 1 Львівського національного медичного
університету ім. Данила Галицького



Вернуться к номеру