Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 2(14) 2008

Вернуться к номеру

Структура ендокринної патології серед медичних працівників обласної клінічної лікарні

Авторы: О.І. Подорога, Л.І. Сьома, О.В. Бірюкова, Л.М. Миронцева, Н.А. Хом’як, Н.О. Радченко, Обласна клінічна лікарня, м. Суми, Україна

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Збереження здоров’я працюючого населення як основного трудового ресурсу є дуже важливим питанням для України в умовах поступового скорочення чисельності населення внаслідок процесу його старіння. Охорона здоров’я — важлива соціальна сфера життя суспільства. Пріоритетним напрямком сучасної медицини є раннє виявлення захворювань, і в цьому важливу роль займає амбулаторно-поліклінічна служба. У структурі загальної захворюваності патологія ендокринної системи посідає одне з провідних місць.

З метою ранньої діагностики цукрового діабету та патології щитоподібної залози ендокринологи Сумської обласної поліклініки в 2007 році провели профілактичні огляди медичних працівників обласної клінічної лікарні з обов’язковим обстеженням на цукор крові та ультрасонографічним дослідженням щитоподібної залози. Усього було оглянуто 993 працюючі, із них жінок — 888 (89,4 %), чоловіків — 105 (10,6 %); а також із числа оглянутих 872 (87,8 %) особи працездатного віку.

Серед обстежених у 171 випадку (17,2 %) були вперше встановлені різноманітні ендокринопатії.

У структурі вперше встановлених ендокринопатій 90,1 % хворих (154 випадки) мали патологію щитоподібної залози; 3,5 % (6 випадків) — цукровий діабет; 0,58 % (1 випадок) — рак щитоподібної залози; 6,4 % (11 випадків) — ожиріння.

Патологія щитоподібної залози обов’язково верифікувалася проведенням ультрасонографічного дослідження, пункційної біопсії за показаннями, визначенням тиреоїдних гормонів.

Структура виявлених тиреопатій (рис. 1):

— дифузний зоб І ст. — 62 особи (40,3 %);

— дифузний зоб ІІ–ІІІ ст. — 12 осіб (7,8 %);

— вузловий зоб — 51 особа (33,1 %);

— гіпотиреоз — 5 осіб (3,2 %);

— тиреотоксикоз — 4 особи (2,6 %);

— автоімунний тиреоїдит — 19 осіб (12,4 %);

— рак щитоподібної залози — 1 особа (0,65 %).

Рак щитоподібної залози (папілярна карцинома) встановлено у медсестри фізіотерапевтичного відділення (49 років), якій проведено тиреоїдектомію.

За даними «Медстату», серед дорослого населення Сумської області в 2007 році в структурі хвороб ендокринної системи 53,8 % посідали захворювання щитоподібної залози, із них:

— дифузний зоб І ст. — 54,7 %;

— дифузний зоб І–ІІ ст. — 11,8 %;

— вузловий зоб — 17,3 %;

— автоімунний тиреоїдит — 8,8 %;

— гіпотиреоз — 4,3 %;

— тиреотоксикоз — 3,1 %;

— рак щитоподібної залози — 0,05 %.

Слід відзначити, що серед обстеженого контингенту жінки, у яких частіше спостерігалася патологія щитоподібної залози, становили 89,4 %. Серед дорослого населення в Сумській області мешкає 31,2 % осіб непрацездатного віку, у яких більш поширена патологія щитоподібної залози.

Звертає на себе увагу часте поширення дифузного зоба в загальній популяції, що виявляється і під час профоглядів студентів та учнів навчальних закладів.

Вагомим результатом дослідження є виявлення значної поширеності вузлового зоба — 33,1 % проти 17,3 % в загальній популяції. Слід зазначити, що в Сумській області в 2006 році поширеність вузлового зоба перевищувала середній показник по Україні в 1,8 раза. Вузловий зоб зазвичай не має клінічних проявів та потребує ретельного обстеження для виключення раку, ризик розвитку якого наявний у всього населення України, особливо в осіб 1968–1986 років народження (працездатного віку).

З урахуванням результатів проведеного дослідження актуальним є питання ранньої діагностики захворювань щитоподібної залози в умовах доступного ультрасонографічного обстеження. Вважаємо за доцільне при проведенні профілактичних оглядів населення використовувати ультразвукове дослідження щитоподібної залози, як і визначення цукру крові.  



Вернуться к номеру