Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 18, №3, 2022

Вернуться к номеру

Міжнародні настанови щодо відновлення моторики після інсульту. Панельна дискусія експертів. Вебінар EVER Pharma (24 травня, 2022)

Вступ

24 травня компанія EVER Pharma провела другий у 2022 році вебінар «Міжнародні настанови щодо відновлення моторики після інсульту — дискусія експертів». Четверо міжнародних фахівців з інсульту під керівництвом професора Steven Zeiler створили міжнародну групу експертів для обговорення доказів застосування Церебролізину в реабілітації після інсульту та, як наслідок, включення цього препарату до різних міжнародних рекомендацій із лікування, що мають високий рівень доказовості.
 
Dr. Steven Zeiler
Johns Hopkins University, Baltimore, USA

Єдиним дослідженням із відновлення моторики після інсульту, що продемонструвало позитивні результати, є дослідження CARS 

Відкриваючи дану сесію, Dr. Zeiler зауважив, що доведеною та широко відомою є обмеженість ефективності фізіотерапії після інсульту, для покращення довгострокового результату в пацієнтів з інсультом необхідно використовувати додаткові методи лікування. У контексті цього він зазначив, що єдине дослідження з відновлення моторики після інсульту, яке продемонструвало позитивні результати, враховуючи всі види лікування (робототехніка, фізіотерапія, фармакологічні методи та ін.), це дослідження CARS. Результати його були опубліковані в «Lancet Neurology» у 2019 році, і це можна вважати найважливішою публікацією, у якій задокументована безсумнівна ефективність Церебролізину, доведена доказовою медициною.
Після цього було проведене опитування учасників сесії, метою якого була демонстрація важливості ефективних методів лікування пацієнтів із руховими ускладненнями. Більшість аудиторії відповіла, що близько 80 % пацієнтів, які перенесли інсульт, мають порушення рухової функції верхніх кінцівок, які є найчастішими з усіх наслідків інсульту.

 
Dr. Robert Teasell
Medical Director of the Stroke Rehabilitation Program at Parkwood Institute, Canada

Церебролізин рекомендований в Канадському огляді з реабілітації після інсульту, заснованому на доказах 

Професор Robert Teasell, директор із досліджень і голова Western University London, Онтаріо, який також є провідним автором канадського огляду з реабілітації після інсульту, заснованому на доказах, підкреслив сильні сторони даної роботи та зазначив, що цей науковий огляд є провідним та найбільш повним оглядом із питань реабілітації після інсульту. Отже, він є важливим ресурсом для створення відповідних настанов у різних країнах. Професор Robert Teasell надав детальну інформацію про рекомендації щодо призначення Церебролізину, які відображені в цьому огляді, окремо виділивши результати, отримані в дослідженнях впливу на рухову функцію, повсякденну діяльність і тяжкість інсульту. Підбиваючи підсумки, він зазначив, що «Церебролізин може бути корисним для відновлення функції верхніх кінцівок після інсульту».

 
Prof. Karin Diserens
Deputy Physician, Department of Neurology and Clinical Neurosciences, Head of the Transversal Unit of Acute Neurorehabilitation (NRA), University Hospital, Lausanne, Switzerland

Настанови Європейської академії неврології (EAN) рекомендують Церебролізин для клінічного застосування 

Професор Karin Diserens з університетської клініки Lausanne у Швейцарії виконує обов’язки завідувачки відділення нейрореабілітації в гострому періоді, а також вона є співавтором настанов EAN. У своїй доповіді професор Karin Diserens підкреслила важливість як самих настанов, так і ретельних методів їх розробки.
Комітет із розробки настанов EAN мав на меті з’ясувати, чи є додавання фармакологічних засобів до комплексу заходів з ранньої рухової реабілітації корисним для пацієнтів щодо раннього відновлення рухової активності, неврологічної функції та загального функціонального результату. Оцінка, розробка та аналіз даних проводилися в рамках GRADE — однієї з найважливіших і визнаних у всьому світі методологій для розробки настанов.
Результати були опубліковані в липні 2021 року: Церебролізин рекомендований для клінічного застосування, в ідеалі в добовій дозі 30 мл протягом мінімум 10 днів. Усі інші фармакологічні препарати або взагалі не рекомендовані для клінічного використання, або рекомендовані в обмеженому обсязі.

 
Dr. Cornelia
BrunnerNeurologist at University Clinic Tulln, Austria

Церебролізин — стандартна терапія гострого інсульту

Dr. Cornelia Brunner з університетської клініки Tulln в Австрії підкреслила, що реабілітація повинна починатися на дуже ранній стадії після ураження мозку, викликаного інсультом. Потім вона розповіла, що врешті-решт спонукало співробітників її лікарні розробити стандартну операційну процедуру (SOP), яка регулює включення Церебролізину в комплекс рутинного лікування пацієнтів із порушеннями моторики.
Ця процедура була адаптована нещодавно, після публікації настанов EAN щодо постінсультної реабілітації.
Dr. Brunner чітко зазначила, що різні рекомендації настанов допомагають їй та колегам у процесі прийняття рішень, але й те, а також стандартна операційна процедура гарантує спрощення стандартизації лікування пацієнтів з інсультом із руховими ускладненнями.

 
Dr. Ales Tomek
Neurologist at Motol University Hospital at Prague, Czech Republic

Необхідні детальні практичні рекомендації щодо реабілітації після інсульту

Фінальний учасник дискусії професор Ales Tomek з 2-го медичного факультету Карлового університету в Празі, Чехія, приділив увагу не лише основним проблемам лікування інсульту, які виділяє медичне співтовариство, а й питанню розв’язання цих проблем за допомогою наявних дуже детальних настанов. Цікаво, що в Чехії ще не сформульовані рекомендації щодо післяінсультної реабілітації.
Ales Tomek розказав про плани уряду привернути увагу до виявлення й оцінки поліпшення певних показників якості реабілітації, як це регулярно робиться при гострому інсульті. Зараз триває розробка проєкту, метою якого є відтворення моніторингу та поліпшення показників невідкладної допомоги також у реабілітації після інсульту.
У цьому контексті Ales Tomek згадав рекомендації EAN як дуже важливі для процесів прийняття клінічних рішень, зазначивши, що він сам донедавна критично ставився до доказів ефективності Церебролізину, але сьогодні визнає його як потужний препарат для лікування інсульту. Доповідач навів деякі уривки з настанов Німецького товариства нейрореабілітації, у яких рекомендується Церебролізин, у тому числі обговорюється конкретна схема лікування згідно з дослідженням CARS.
На завершення Ales Tomek зазначив, що реабілітація після інсульту потребує детальних і практичних рекомендацій для кожного виду лікування і фармакологічні засоби, такі як Церебролізин, відіграють важливу роль.

Що треба занотувати

Dr. Robert Teasell: «Рання, інтенсивна та спрямована на вирішення певних завдань специфічна терапія призводить до виражених змін у пацієнтів після інсульту».
Prof. Karin Diserens: «Нам потрібно, щоб у настановах із реабілітації були фармакологічні засоби».
Dr. Cornelia Brunner: «Нейровідновлення є динамічним багатофакторним процесом, для реалізації якого необхідно вчасно застосовувати фармакологічні та немедикаментозні методи лікування».
Dr. Ales Tomek: «Я щасливий, що можу допомогти своїм пацієнтам на ранньому етапі і є ліки із доведеною ефективністю, які я можу їм призначити».

Висновки

Чотири учасники панельної дискусії, а також модератор надали важливу інформацію про чіткі докази застосування Церебролізину у відновленні моторики, які призвели до включення даного препарату до важливих настанов. Усі доповідачі підтримують ідею «Get with the Guidelines» («використовуйте настанови»), заохочуючи клініцистів у всьому світі впроваджувати рекомендації, надані в цих настановах, у звичайну клінічну практику.


Вернуться к номеру