Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Імунопрофілактика і біобезпека

Авторы: Рєзніков А.П.
КЗВО «Рівненська медична академія» Рівненської обласної ради, м. Рівне, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Імунізація населення проти інфекційних захворювань є важливою складовою біологічної безпеки. Останніми роками імунопрофілактиці в нашій країні не надавалась належна увага, не забезпечувалось відповідне охоплення імунізацією підлягаючих контингентів.
Мета: проаналізувати виконання обсягів профілактичних щеплень, а також забезпечення вакцинними препаратами за 2020 рік у Рівненській області. Запропонувати заходи щодо оптимізації щеплювальної роботи.
Матеріали та методи. Застосовано методи епідеміологічного аналізу з використанням даних Рівненського обласного центру громадського здоров’я. 
Результати. Станом на 01.01.2021 р. у Рівненській області абсолютна більшість запланованих на 2020 рік обсягів профілактичних щеплень виконана незадовільно. Зокрема, вкрай незадовільно виконані обсяги профілактичних щеплень проти поліомієліту: вакцинація дітей віком до одного року — лише на 83,6 %, ревакцинація дітей у 18 місяців — на 72,8 %, ревакцинація дітей віком 6 років — на 79,7 %, ревакцинація дітей у 14 років — на 80,0 %. Подібна ситуація і з охопленням щепленнями дітей проти кашлюку, дифтерії і правця. Обсяги ревакцинацїї дітей проти дифтерії і правця виконані ще гірше: зокрема, дітей віком 6 років — лише на 55,1 %, 16 років — на 76,4 %. Ревакцинація дорослих проти дифтерії і правця виконана на 51,8 %. Проведення вакцинації проти кору, паротиту і краснухи КПК-вакциною дітей віком один рік становило 81,2 %, ревакцинації КПК дітей віком 6 років — 79,2 %. Три щеплення проти вірусного гепатиту В отримали лише 74,4 % дітей віком до одного року. Вакцинація дітей до року проти туберкульозу виконана на 89,0 %. Не краща ситуація відзначена з виконанням обсягів щеплень проти інших інфекційних хвороб. У 2020 році лише п’ять видів вакцин були у достатній кількості для проведення профілактичних щеплень у Рівненській області. Найгірше було забезпечення АДП-анатоксином (проти дифтерії і правця) — 47,8 %, вакциною проти вірусного гепатиту В — 56,0 %, АКДП-вакциною (проти кашлюку, дифтерії і правця) — 70,8 %, оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) — 71,6 %, АДП-анатоксином (проти дифтерії і правця) — 88,8 %. Недостатня увага до імунізації дитячого і дорослого населення може призвести до зростання захворюваності керованими інфекціями та до повернення захворювань, що завдяки імунізації не реєструвались у країні останнім часом. Цілком зрозуміло, що Міністерству охорони здоров’я слід докорінно перебудувати організацію щеплювальної роботи в країні. Треба враховувати, що коли у поліклінічному закладі відсутня вакцина, то це призводить до збільшення числа відмовників від проведення профілактичних щеплень.
Висновки. Отже, незадовільне забезпечення вакцинами і, як наслідок, недостатня імунізація населення свідчать про те, що проблемі імунопрофілактики в країні надається недостатня увага, що є неприпустимим із точки зору гарантування біологічної безпеки населення. Такий стан імунопрофілактики потребує від Міністерства охорони здоров’я вжиття невідкладних заходів щодо запровадження належної організації імунопрофілактики, зокрема ефективної системи забезпечення вакцинами щеплювальних кабінетів.


Вернуться к номеру