Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Швидкі нетрепонемні та трепонемні тести в скринінговій діагностиці сифілісу

Авторы: Кутова В.В., Білоконь О.М., Дегтяр Т.В.
ДУ «Інститут дерматології та венерології НАМН України», м. Харків, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Лабораторна діагностика соціально значимих захворювань залишається актуальною. Насамперед це стосується сифілісу, епідеміологічний чинник якого в Україні ускладнюється військовою та соціально-економічною складовою. Надання дерматовенерологічної допомоги на рівні первинної лікарняної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій є особливо важливим. Актуальним є питання про впровадження тестів для діагностики сифілісу, що відповідає сучасним вимогам скринінгового обстеження даного захворювання з урахуванням можливостей організації лабораторної служби в Україні.
У світовій медичній практиці серед нетрепонемних методів лідирує швидкий плазмореагіновий тест (RPR) на картках, а серед трепонемних — метод імунохроматографічного аналізу (ІХ) rapid-test, які є самими дешевими та стандартизованими відбірковими методами при скринінговій діагностиці сифілісу.
Мета: у даній роботі дослідження були спрямовані на вивчення діагностичних можливостей швидких тестів та рекомендації до їх впровадження при скринінговому обстеженні на сифіліс.
Матеріали та методи. Проведене комплексне обстеження 100 пацієнтів із наявністю сифілісу та практично здорових осіб, які ніколи не мали в анамнезі сифілітичної інфекції. Біологічним матеріалом слугувала сироватка крові. Для серологічної діагностики застосовували: реакцію мікропреципітації (РМП) з кардіоліпіновим антигеном, RPR на картках, ІХ (rapid-test), реакцію пасивної гемаглютинації (РПГА) та метод імуноферментного аналізу (ІФА).
Результати та обговорення. Чинний Наказ МОЗ України за № 997 від 22.11.2013 р. «Сучасні підходи до лабораторної діагностики сифілісу» передбачає використання для скринінгового обстеження на сифіліс такі методи: нетрепонемні (НТТ) — РМП, або РПР (RPR), або VDRL та трепонемні (ТТ) — ІХ, або РПГА, або ІФА, але так звані швидкі тести — RPR на картках, ІХ (rapid-test) до сьогодні використовуються обмежено. Результати одночасно проведених досліджень при скринінговій діагностиці на сифіліс вищезазначеними методами лабораторної діагностики показали, що частота позитивних результатів НТ-методами РМП, RPR на картках збігалася в 100 % випадків. Постановка RPR-тесту на картках вигідно відрізнялась від РМП більш зручною візуалізацією та швидкістю отримання результатів. У деяких випадках, коли в методах РМП діагностувалась «прозона», тест RPR на картках давав позитивний результат (у 1,2 % випадків). Також метод RPR на картках продемонстрував перевагу перед РМП і як відбірковий скринінговий тест при постановці плазми крові. Трепонемні методи ІХ (rapid-test), РПГА, ІФА використовувались для обов’язкового підтвердження позитивних результатів нетрепонемних методів. Постановка методів проводилася одночасно. Так, підтвердження позитивних результатів РМП, RPR на картках в 100 % випадків збігалося з позитивними результатами ІХ (rapid-test), РПГА, ІФА. Трепонемні тести РПГА, ІФА мають більш високу чутливість і специфічність, але технічно складні, вимагають наявності дорогих тест-систем та устаткування, тому їх застосування обмежене рамками спеціалізованих лабораторій. Постановка методу ІХ (rapid-test), що є швидким тестом для якісного виявлення сумарних антитіл (IgM, IgG) до T. pallidum при скринінговому дослідженні на сифіліс point of care із цільною кров’ю, вигідно відрізняється від вищезазначених трепонемних тестів своєю економічною доступністю та простотою виконання, що не потребує високої кваліфікації персоналу. 
Висновки. Таким чином, нетрепонемний метод RPR на картках та трепонемний тест ІХ (rapid-test) прості і зручні в постановці, не вимагають спеціального устаткування, менш трудомісткі і більш економічні порівняно з РМП, РПГА, ІФА. Можливість стандартизації і контролю всіх інгредієнтів забезпечує високу відтворюваність і надійність результатів. Впровадження даних методів для скринінгового дослідження сифілісу в умовах надзвичайних ситуацій, первинного скринінгу дозволить підняти їх на якісно новий рівень та сприятиме своєчасному виявленню хворих на сифіліс та запобіганню поширеності інфекції.


Вернуться к номеру