Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

Покращення якості життя дітей після стоматологічної санації в умовах седації

Авторы: Денисова О.Г., Стоян О.Ю., Савєльєва Н.М.
Харківський національний медичний університет, м. Харків, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Карієс зубів — поширене стоматологічне захворювання, що на сьогодні є важливою медичною та соціальною проблемою в усьому світі. На Всесвітньому саміті з проблем карієсу раннього віку (Бангкок, 2016) було наголошено, що ця стоматологічна патологія залишається пандемічним захворюванням, а його поширеність серед дітей віком 3–5 років варіює між континентами і країнами. Щодо України, то поширеність карієсу серед дітей раннього віку в деяких регіонах наближується до 60 %, що свідчить про актуальність цієї проблеми для нашої країни (Біденко Н.В., 2007). Несвоєчасне чи неефективне лікування карієсу негативно впливає на якість життя дитини, сприяє розвитку та підтримці гострих і хронічних інфекцій, викликає біль, психологічний дискомфорт, порушення сну, зміни в поведінці, неможливість повноцінно вживати їжу, що призводить до втрати ваги (Pakdaman et al., 2014; Wong et al., 2016), продукції глюкостероїдів (Sheiham, 2005). Крім того, хронічні стоматологічні інфекції можуть впливати на еритропоез, що призводить до анемії (Wong et al., 2016). Складність лікування раннього дитячого карієсу пов’язана перш за все з психофізіологічними особливостями пацієнтів дитячого віку, поведінка яких дуже часто значною мірою ускладнює його проведення. Тому стоматологічна санація в умовах седації, що дозволяє надавати безболісну і комфортну стоматологічну допомогу, є оптимальною тактикою лікування в дітей раннього віку. 
Мета дослідження: вивчити показники якості життя в дітей раннього віку до і після санації порожнини рота в умовах седації. 
Матеріали та методи. Було проведене анкетування батьків 19 дітей віком від 3 до 6 років, яким за медичними показаннями проводилась стоматологічна санація в умовах седації з використанням препарату севоран. Для оцінки якості життя використовували метод анкетування батьків за шкалою Early Childhood Oral Health Impact Scale (ECOHIS) (Pahel B.T. et al., 2007). Кожна відповідь в ECOHIS оцінювалась за 5-бальною шкалою: 0 — ніколи; 1 — майже ніколи; 2 — іноді; 3 — часто; 4 — дуже часто; 5 — не знаю. Анкетування проводили перед лікуванням і через 6 місяців після санації. 
Результати. Анкетування виявило значний вплив каріозного процесу на якість життя дитини. Так, самостійний зубний біль, дискомфорт і біль при прийомі їжі або нічний біль спостерігалися у 31,6 % дітей (бали 3 і 4). Лише в 26,3 % дітей таких проблем ніколи не було, інші відчували їх іноді або майже ніколи, що свідчить про первинно хронічний та безсимптомний перебіг стоматологічних захворювань у дитячому віці. У 63,1 % дітей відзначалися труднощі з вимовленням слів або жуванням. Емоційна лабільність була вираженою у 47,2 % дітей, а страх перед стоматологами відчували всі діти. Проведене анкетування після санації в умовах седації продемонструвало відсутність зубного болю та можливість вільно вживати їжу незалежно від температурного режиму в усіх пролікованих дітей. 52,6 % дітей серед тих, хто мав проблеми з вимовленням звуків, почали займатися з логопедом, 84,2 % дітей прийшли на повторний огляд, не відчуваючи страху перед стоматологом, що надало можливість провести огляд і необхідні профілактичні заходи. 
Висновки. Таким чином, лікування карієсу в умовах седації, що полегшила, а в деяких випадках навіть зробила можливим проведення медичної процедури, довело свою ефективність і дозволило повною мірою поліпшити якість життя дітей та їх родин.


Вернуться к номеру