Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 2(14) 2008

Вернуться к номеру

Від редактора

Той із читачів нашого журналу, хто слідкує за рубрикою «Міжнародні ендокринологічні події», не залишив поза увагою повідомлення про I Міжнародну конференцію із застосування передових технологій лікування цукрового діабету. Справді, упродовж трьох останніх лютневих днів 2008 року у Празі тривав науковий форум, метою якого було ознайомлення практичних лікарів з останніми досягненнями науки, надбаннями в галузі високих технологій, у тому числі новими способами лікування (включно із застосуванням нових інсулінів, засобів введення інсуліну й сенсорних систем).

На думку учасників конференції в Празі, американські дослідники в галузі діабетології випередили європейців, та й частка доповідачів із США була набагато більшою порівняно з представниками інших держав. Передові технології дають можливість для підтримання метаболізму, максимально наближеного до нормального, і поліпшення якості життя дітей і підлітків із цукровим діабетом. Відзначалося, що стають доступнішими аналоги інсулінів, інсулінові помпи, системи безперервного визначення рівня глюкози в крові, а наступним кроком стане створення штучної підшлункової залози. Саме розробці цієї теми присвячено декілька міжнародних проектів. Як відомо, на сьогодні наявні дві складові цього проекту: інсулінова помпа (дозволяє вводити інсулін в базисно-базальному режимі, максимально імітуючи роботу підшлункової залози) і система постійного глюкозного моніторування (дозволяє відстежувати рівень глюкози в крові). Однак яку дозу інсуліну слід вводити, вирішує сам пацієнт. У системі відсутня ланка, що дозволить автоматизувати подачу інсуліну (без участі хворого). Тому перед дослідниками постає завдання створити таку систему, що дозволила б ураховувати всі можливі фактори зміни рівня глюкози і введення адекватної дози інсуліну. Цікаво, що вперше при розробці нового пристрою в медицині доклінічні випробування здійснюються не на тваринах, а на віртуальній моделі пацієнта.

Слід відзначити і використання нанотехнологій у діабетології з метою розв’язання проблеми неінвазивного визначення глюкози, про що так давно мріють пацієнти й лікарі.

На конференції розглядалися питання впровадження в практичну медицину та оцінки ефективності інтернет-технологій, комп’ютерних програм, які допомагають пацієнтам відслідковувати перебіг діабету, безпосередньо спілкуватися з лікарем. Безумовно, ключ до успішного контролю цукрового діабету лежить в ефективному навчанні хворих.

Вважаю, що давно настав час і в Україні перейти від балачок до реального впровадження таких технологій. Лі Кван Ю (засновник Сінгапуру) зазначав: «Ніхто не зобов’язаний подарувати нам хороше життя, ми повинні його заробити». Справді, ця маленька острівна держава лише за півстоліття здійснила економічне диво. Своє благополуччя країна створила винятково завдяки проведенню правильної політики, внаслідок якої вдалося стимулювати потужний розвиток інтелектуального потенціалу, підтримати здоровий авантюризм і амбітність. А потім акумулювати все це і спрямувати на розвиток держави. Якість охорони здоров’я в цій країні визнана однією з кращих у світі.

Основний акцент у державній економічній політиці Сінгапуру робиться на розвитку системи інновацій і комерціалізацію наукових розробок і винаходів. Це актуально і для України, що має достатній інтелектуальний потенціал і високу якість людського капіталу.

З найкращими вітаннями із Сінгапуру,
де відповідальне ставлення до будь-якої справи —
одна з головних національних рис,
головний редактор
професор Володимир Іванович ПАНЬКІВ



Вернуться к номеру