Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Моніторинг впровадження протоколів провізора (фармацевта) при відпуску з аптеки жовчогінних фітопрепаратів

Авторы: Сахарова Т.С., Безугла Н.П.
Національний фармацевтичний університет, м. Харків, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: визначити відповідність дій провізора протоколам провізора (фармацевта), затвердженим наказом МОЗ України від 11.10.2013 р. № 875, при зверненні до аптеки пацієнта/представника пацієнта для придбання безрецептурних жовчогінних препаратів (БЖП), а також рівень поінформованості пацієнтів щодо безпеки їх застосування при самолікуванні.
Матеріали та методи. Опитування провізорів першого столу та анкетування відвідувачів аптечної мережі ТОВ «РостФарм» (м. Харків) за авторською анкетою, яка включала питання щодо спонукання до придбання БЖП, уточнення скарг та з’ясування можливої причини виникнення нездужання, критеріїв вибору певного лікарського препарату (ЛП) та оцінку якості надання консультативної допомоги фармацевтом. Отримані результати опрацьовували за допомогою комп’ютерної програми Statistica 8,0.
Результати. Із загальної кількості респондентів (n = 43) понад третину (37,2 %) купували БЖП за призначенням лікаря. Переважна більшість анкетованих (62,8 %) звертались до аптеки за наявності ознак розладів травлення (печія, відрижка гірким, нудота, тяжкість та дискомфорт у правому підребер’ї) та обирали препарат, виходячи з наявного власного досвіду (32,9 %), засновуючись на рекомендаціях знайомих (20,6 %) або інформації, отриманій з мережі Інтернет та інших медіа (46,5 %). На думку опитаних, можливою причиною виникнення нездужання були дієтичні погрішності (переїдання, вживання жирної їжі, надмірне вживання алкогольних/слабоалкогольних напоїв (30,2 %), стрес (17,6 %), значне фізичне навантаження (13,9 %) та інше (38,3 %)). Рейтинг найбільш затребуваних БЖП був таким: алохол > жовчогінний збір > фламін > холосас > артишок. Визначено, що лише 37,3 % відвідувачів поінформовані щодо побічної дії і протипоказань ЛП, який вони обрали для самолікування. Дотримуючись протоколу фармацевтичної опіки, провізором було з’ясовано, що у 2 пацієнтів, крім дискомфорту у правому підребер’ї, є скарги на свербіж шкірних покривів (особливо ввечері); у 6 осіб відзначається млявість, слабкість, незначна лихоманка, що набули частого характеру. Наведені зміни самопочуття розцінюються як загрозливі симптоми та є підставою для скерування пацієнтів до лікаря. Результати анкетування показали високий рівень довіри споживачів ліків до рекомендацій провізора за умов раціонального застосування БЖП — дослухаються 88,4 % респондентів.
Висновки. Результати проведеного дослідження є вагомою підставою для більш широкого залучення провізора (фармацевта) до процесу лікарської терапії через надання консультативної допомоги та навчання пацієнтів у межах фармацевтичної опіки.


Вернуться к номеру