Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Особливості гістоструктури слизової оболонки шлунка при вузлових, дифузних ураженнях та відсутності патології щитоподібної залози

Авторы: Гайдар Ю.А., Мосійчук Л.М.
ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: вивчити гістоструктуру слизової оболонки шлунка (СОШ) при патології щитоподібної залози. 
Матеріали та методи. Для вивчення структурних змін у СОШ використовували гастробіоптати, отримані під час гастродуоденоскопії від 24 хворих (з тіла шлунка та антрального відділу шлунка, по 1 біоптату з малої та великої кривизни і 1 біоптат з кута шлунка). Гістологічні препарати оцінювали напівкількісним методом за системою балів (OLGA та ОLGAIM).
Результати. У групі хворих (n = 14) з вузловими ураженнями щитоподібної залози спостерігалось 6 (43 %) пацієнтів з пангастритом, 5 (36 %) — з антрум-гастритом та 3 (21 %) пацієнти з гастритом у тілі шлунка. Кишкова метаплазія була виявлена в тілі та антрумі шлунка у 12 хворих. Також у 6 хворих спостерігалась гиперплазія покривно-ямкового епітелію та псевдопілоризація фундальних залоз тіла шлунка. В одного хворого виявили дисплазію II ступеня. У 5 пацієнтів визначили гастрит в антральному відділі шлунка зі збереженням структури слизової оболонки тіла шлунка. Дисплазія II–III ступеня спостерігалась у одного хворого. У 3 пацієнтів був виявлений гастрит тіла шлунка при збереженні слизової оболонки антрального відділу шлунка. Серед 6 пацієнтів, які мали дифузні зміни щитоподібної залози, у 2 (33 %) спостерігався пангастрит, у 2 (33 %) був виявлений хронічний атрофічний антрум-гастрит та в одного (17 %) пацієнта — атрофічний хронічний гастрит слизової оболонки тіла шлунка. В одного пацієнта не було виявлено атрофічних змін в шлунку. В групі хворих, які не мали уражень щитоподібної залози, обстежено 4 пацієнти: у 2 (50 %) виявлено хронічний пангастрит, у 1 хворого (25 %) — хронічний атрофічний гастрит у тілі шлунка і ще в 1 хворого гістоструктура слизової оболонки шлунка була збереженою.
Висновки. Найбільші зміни слизової оболонки шлунка виявлено в групі хворих із вузловими ураженнями щитоподібної залози (58 %). У 43 % пацієнтів спостерігався атрофічний пангастрит, у 36 % пацієнтів було виявлено атрофічний антрум-гастрит та у 21 % — атрофічний гастрит в тілі шлунка. Всі атрофічні зміни відбувались внаслідок кишкової метаплазії. 


Вернуться к номеру