Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «» Том 14, №1, 2021

Вернуться к номеру

Не очікуйте користі для серцево-судинної системи від вітамінів або біодобавок кальцію (за одним винятком)

Reference: Jenkins D.J.A. et al. Supplemental vitamins
and minerals for cardiovascular disease prevention and
treatment: JACC focus seminar. J. Am. Coll. Cardiol.
2021. DOI: 10.1016/j.jacc.2020.09.619
Дослідники повідомили: за результатами їх нового дослідження, отримані докази того, що немає жодних переваг для серцево-судинної системи від прийому дієтичних добавок, окрім вітамінів групи В. «Згідно з висновками метааналізу, у який включили дані 156 рандомізованих контрольованих досліджень та метааналізів полівітамінів, вітаміну D, кальцію або вітаміну С, не спостерігалося жодного впливу на серцево-судинні наслідки та рівні смертності», — повідомила дослідницька група, яку очолив доктор медицини Девід Дженкінс, Університет Торонто в Онтаріо.
«Були виявлені лише докази середньої якості щодо взаємозв’язку прийому фолієвої кислоти (вітамін B9; RR 0,79, 95% ДІ 0,69–0,92) та вітамінів групи B (RR 0,90, 95% ДІ 0,81–1,00) зі зниженням ризику інсульту», — повідомили Дженкінс та його колеги в журналі Американського коледжу кардіологів (JACC).
«За останні 2 роки не знайшлося досліджень, достатніх за обсягом та послідовністю, які б дозволили змінити поради, надані USPSTF (US Preventive Services Task Force) 7 років тому, що продемонстрували загальну відсутність впливу вітамінів і мінералів на зниження ризику серцево-судинних захворювань (ССЗ) або загальної смертності, за винятком фолієвої кислоти та вітамінів групи В, що знижували ризик інсульту», — зазначили автори.
Дослідники також попередили, що ніацин (вітамін B3) був пов’язаний зі збільшенням смертності від усіх причин (RR 1,10, 95% ДІ 1,00–1,20), якщо його приймали на фоні терапії статинами. Вони також зазначили, що були додані дані нових 35 наукових публікацій на цю тему, які з’явилися з моменту їх останнього огляду літератури щодо користі дієтичних добавок у 2018 році.
Згідно з отриманими новими даними, такий самий висновок можна зробити і для харчових добавок вітаміну D: ці добавки «не дають користі здоров’ю серцево-судинної системи в цілому, а тому їх не слід вживати з цією метою», заявили члени іншої групи, яку очолив Ерін Мічос, доктор медицини, професор у Школі медицини Джона Хопкінса в Балтиморі. «Маятник колихнувся в інший бік, а тому ажіотаж щодо вітаміну D як панацеї від багатьох захворювань, включаючи ССЗ, закінчився. Навіть користь від додаткового прийому вітаміну D для здоров’я кісток здається завищеною в загальній популяції», — зазначили Мічос та співавтори.
Вони провели окремий огляд даних літератури про дієтичні добавки, який також був опублікований в JACC, та виявили, що добавки кальцію потенційно можуть завдати шкоди, а також дійшли висновку, що вітамін D не дає користі для здоров’я серцево-судинної системи. Команда зазначила, що, якщо проаналізувати сукупність обсерваційних та рандомізованих досліджень, таких як ViDA та більш досконале дослідження VITAL, виявиться, що ці дві добавки, які часто приймають разом для покращення стану кісток, не мали жодної користі для серця.
Однак, як визначила команда Мічоса, те, чи допомагає біологічна добавка вітаміну D знизити ризик раку, захворюваність на COVID-19 або чи є вона корисною для пацієнтів з дефіцитом вітаміну D, залишається невідомим. Жодне дослідження біологічних добавок кальцію не було визначено як дослідження серцево-судинних наслідків. Проте, оскільки деякі дані свідчать про негативний вплив на здоров’я серцево-судинної системи на фоні прийому біологічних добавок кальцію, група запропонувала «застосовувати їх обережно, рекомендувати прагнути споживати кальцій переважно з харчових джерел». Дженкінс та його колеги також підкреслили, що люди переважно отримують необхідні поживні речовини з харчових продуктів, зазначивши: «За відсутності дуже чітко встановленої користі від прийому біологічних речовин та мікроелементів та через перестороги стосовно того, що надмірне споживання деяких мікроелементів може мати небажані наслідки, скоріше за все, було б правильним сказати, що можна досягти більш певної переваги для серцево-судинної системи шляхом зміни раціону харчування, який передбачає перехід до більш дієтичного харчування на рослинній основі, як це пропонується зараз на міжнародному рівні».
Підготувала О. Торбас


Вернуться к номеру