Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «» Том 14, №1, 2021

Вернуться к номеру

Алкоголь та фібриляція передсердь: ризик очевидний навіть від кількох ковтків на день

Reference: Csengeri D. et al. Alcohol consumption,
cardiac biomarkers, and risk of atrial fibrillation and
adverse outcomes. Eur. Heart J. 2021.
DOI: 10.1093/eurheartj/ehaa953
Незважаючи на передбачувані переваги для серцево-судинної системи від вживання невеликих доз алкоголю, у великому спостережному дослідженні було показано, що навіть невелика кількість алкоголю була пов’язана з ризиком фібриляції передсердь (ФП).
«Підвищення ризику ФП спостерігалося вже при вживанні однієї порції напою, що містив 12 г етанолу (ВР 1,16, 95% ДІ 1,11–1,22), щодня незалежно від того, чи були цим напоєм 120 мл вина (чотири п’ятих однієї стандартної склянки), 330 мл пива (майже банка) або 40 мл алкоголю (приблизно один шот)», — повідомили доктор медицини Ренате Шнабель з Університетського центру серця та судин (Гамбург, Німеччина) та її колеги.
«Навіть дуже легке споживання алкоголю — 2 г на день — було недостовірно пов’язане з ризиком ФП протягом майже 14 років спостереження (ВР 1,02, 95% ДІ 1,0–1,04)», — зазначили вони в European Heart Journal. Результати були однакові як для чоловіків, так і для жінок. Взаємозв’язок між алкоголем та появою ФП залишався достовірним також після внесення поправки щодо наявності серцевої недостатності в анамнезі та рівнів серцевих біомаркерів NT-proBNP та високочутливого тропоніну I.
«Наше велике популяційне дослідження чітко продемонструвало, що споживання невеликих доз алкоголю вже пов’язане з підвищеним ризиком розвитку ФП. Ми спостерігали нелінійно зростаючу залежність між споживанням алкоголю та появою ФП незалежно від загальних факторів», — підсумувала група Шнабель.
В літературі вже було досить даних щодо низького рівня споживання алкоголю та вже було пов’язано хронічне споживання алкоголю з ФП.
«Разом з нещодавнім рандомізованим дослідженням, яке показало, що зменшення споживання алкоголю призвело до зменшення кількості рецидивів ФП, ці дані свідчать про те, що зниження споживання алкоголю може бути важливим як для профілактики, так і для лікування ФП», — прокоментували доктор медицини Хорхе Вонг та доктор медицини Девід Конен, обидва з Інституту досліджень здоров’я населення в Університеті Мак-Мастера в Гамільтоні, Онтаріо.
«Чистий клінічний ефект від споживання малої кількості алкоголю вимагає подальшого вивчення, в ідеалі — в адекватних рандомізованих дослідженнях. До цього часу кожна людина повинна прийняти найкраще виважене рішення щодо того, чи дійсно споживання до 1 порції алкогольного напою на день того варте і чи є це безпечним», — написали вони в коментарях від редакції.
Для свого дослідження Шнабель та її колеги об’єднали п’ять когорт із Європи, які включали загалом 107 845 дорослих пацієнтів, а потім зменшили їх до 100 092 (середній вік — 47,8 року; 48,3 % чоловіків) після виключення осіб з наявністю в анамнезі ФП або тріпотіння передсердь. Споживання алкоголю, про яке повідомляли самі учасники, становило в середньому 3 г (чверть напою) на день. На підставі опитувальників та лікарняних записів було виявлено, що у 5854 осіб розвинулась ФП протягом середнього періоду спостереження 13,9 року. Автори дослідження також виявили J-подібну залежність між вживанням алкоголю та виникненням серцевої недостатності: споживання алкоголю менше за 20 г (1,6 напою) на день асоціювалося зі зниженим ризиком, тоді як більше споживання було пов’язане з підвищенням ризику. Група Шнабель визнала, що залежність результатів дослідження від того режиму вживання алкоголю, про який повідомляли самі учасники, було основним обмеженням. Дослідники також зауважили, що рівень біомаркерів вони оцінювали лише на початку дослідження і що деякі випадки ФП, можливо, не були виявлені з огляду на відсутність систематичного скринінгу серед учасників дослідження.
Крім того, Вонг і Конен зазначили, що «дослідження не повідомляло про абсолютні ризики ФП, пов’язані з низьким рівнем споживання алкоголю. Це важливе питання слід мати на увазі тоді, коли ми розглядаємо потенційно корисний вплив помірного споживання алкоголю на ризик інших серцево-судинних наслідків».
«Вплив алкоголю на електрофізіологію передсердь, ймовірно, залежить від багатьох факторів, включаючи зміни реполяризації передсердь, тонус блукаючого органа та прямі пошкодження міокарда і фіброз. Потрібно проводити додаткові дослідження, які б дозволили вивчити вплив алкоголю на електрофізіологію передсердь на основі цих потенційних шляхів», — зазначили редактори.


Вернуться к номеру