Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №1, 2021

Вернуться к номеру

Застосування комбінованого препарату для лікування токсокарозної інвазії з ураженням шкіри у дітей

Авторы: Усачова О.В., Дралова О.А.
Запорізький державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Токсокароз — це паразитарне захворювання, що може викликати ураження багатьох органів і тканин. У пацієнтів може визначатися вузловата еритема, дрібнопапульозний висип, кропив’янка, рецидивуючі болючі утворення під шкірою в ділянці попереку, кінцівок тощо.
Мета дослідження: вивчення ефективності комбінованого препарату для лікування токсокарозної інвазії з ураженням шкіри у дітей.
Матеріали та методи. Під нашим спостереженням перебувало 30 дітей з токсокарозною інвазією, серед них у 10 відмічено ураження шкіри: 6 — з кропив’яним та 4 — з дрібнопапульозним висипом. Усім пацієнтам з патогенетичною метою застосовували комбінований препарат, що містить діоксид кремнію та лактулозу.
Результати. У дітей з токсокарозною інвазією ураження шкіри відмічалось разом з ураженням дихальної системи. При цьому екзантема переважно локалізувалася по всьому тулубу, була рожевого кольору без згущення у різних ділянках, на незміненому фоні, досить рясна, а у 6 дітей у вигляді кропив’янки із вираженим свербіжем шкіри. При застосуванні комбінованого препарату, який містить ентеросорбент та пробіотичну сполуку (діоксид кремнію та лактулозу), відмічалось нівелювання висипу вже на 3-й день лікування, зменшення свербіжу з другого дня та покращення загального стану. При цьому побічних реакцій в жодного пацієнта не відмічено.
Висновки. 1. У кожної 10-ї дитини з токсокарозною інвазією реєструється поширена екзантема. 2. Комбінований препарат, що містить діоксид кремнію та лактулозу, може застосовуватись як патогенетичне лікування разом з етіотропною терапією у дітей з ураженням шкіри на тлі токсокарозної інвазії. Ефективність лікування відмічається вже з 2-го дня лікування.


Вернуться к номеру