Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №1, 2021

Вернуться к номеру

Клінічний випадок токсичного гепатиту в підлітка

Авторы: Павленко О.В., Скрипник Л.М., Роганкова А.Л.
Одеський національний медичний університет, м. Одеса, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Щорічне погіршення екологічної ситуації, безконтрольний прийом лікарських препаратів, недотримання населенням країни здорового способу життя, наявність численних шкідливих звичок сприяють значному поширенню останніми роками токсичних гепатитів серед дорослого та дитячого населення. Токсичний гепатит розвивається в результаті дії практично будь-яких хімічних речовин, включаючи лікарські препарати, алкоголь, важкі метали, промислові отрути і т.д. В Україні, як і в усьому світі, збільшується поширеність токсичних уражень печінки. Так, частота уражень печінки алкогольної етіології становить, за даними різних авторів, від 5 до 32–35 % залежно від регіону, лікарських гепатитів — від 1 до 28 % випадків, у США 25 % випадків фульмінантної печінкової недостатності пов’язано з розвитком токсичного гепатиту. В рамках проведення диференційно-діагностичного пошуку при постановці діагнозу ми хотіли б описати цікавий клінічний випадок.
Хворий К., 15 років, у вересні 2019 року був госпіталізований в ОМКІБ на 6-й день хвороби з попереднім діагнозом «вірусний гепатит». Скарги при надходженні на слабкість, нездужання, тяжкість в правому підребір’ї, зниження апетиту, нудоту і повторне блювання, жовтяницю шкіри і склер, що з’явилася на 5-й день від початку захворювання. З епіданамнезу відомо, що хворий — учень середньої школи, мешкає в квартирі, в оточенні всі здорові, контакт з інфекційними хворими не встановлено. П’є фільтровану некип’ячену воду. Шкідливі звички, вживання різних токсичних речовин категорично заперечує. Дані анамнезу, вік хворого, сезон року і початок захворювання дозволяли припустити у хворого вірусний гепатит А. При огляді стан хворого середньої тяжкості. Свідомість ясна, млявий. Температура тіла 36,8 оС. Гемодинамічні показники в нормі. Живіт м’який, чутливий при пальпації в правому підребір’ї. Печінка виступає з-під краю реберної дуги на 2 см, край загострений, еластичний. Селезінка не пальпується. Сеча темна, кал ахолічний. Однак під час динамічного обстеження ні маркерів вірусного гепатиту А, ні маркерів інших вірусних гепатитів виявлено не було. На тлі погіршення стану хворого, наростаючої гипербілірубінемії, гіпертрансфераземії, підвищення вмісту в крові маркерів холестазу, зниження протромбінового індексу проводилося комплексне всебічне обстеження хворого з метою виключення інших інфекційних і неінфекційних захворювань печінки. Як етіологічні причини були виключені інші вірусні та бактеріальні агенти, зокрема були проведені дослідження й отримані негативні результати на цитомегаловірусну-, Епштейна — Барр-, HHV-6-вірусну інфекцію, лептоспіроз, ієрсиніози, тифо-паратифозні захворювання, сальмонельоз. Були проведені імунологічні дослідження, визначення рівня металів, визначення рівня фіброзу методом еластометрії печінки — F2. У рамках повторного уточнення епідеміологічного анамнезу, після розмови з друзями підлітка, було з’ясовано, що хворий протягом останнього року вживав насвай — наркотичну речовину перорального застосування, що містить нікотин, гашене вапно, психотропні речовини, важкі метали, що викликають, крім іншого, і тяжкі токсичні ураження печінки. Так само вдалося з’ясувати, що протягом останнього року значно погіршилася успішність в школі. На тлі проведення тривалої, інтенсивної та комплексної терапії (в/в введення колоїдних і кристалоїдних розчинів, альбуміну, адеметіоніну, урсодезоксихолевої кислоти) стан хворого поступово покращився, і після 1,5 місяця госпіталізації він був виписаний. 
Описаний випадок дає підстави продовжити вивчення даної проблеми, особливо у віковій групі 15–20 років. Не можна переоцінити значення епіданамнезу в даному питанні, а також широти діагностичного пошуку причин, що викликали тяжке ураження печінки.


Вернуться к номеру