Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 16, №8, 2020

Вернуться к номеру

Анатолій Леонідович Горб

Анатолій Леонідович Горб народився 18 листопада 1958 року на Херсонщині. Протягом 1976–1982 років навчався на лікувальному факультеті Кримського державного медичного інституту. Після закінчення продовжив навчання в інтернатурі за спеціальністю «невропатологія» у Херсонській обласній лікарні. Після закінчення інтернатури працював районним неврологом, завідувачем неврологічного відділення Іванівської центральної районної лікарні Херсонської області, де захопився педіатричною неврологією. У 1988 році був призначений завідувачем неврологічного відділення закладу, а згодом — головним дитячим неврологом Управління охорони здоров’я. 
Дитячу неврологію вивчав у провідних установах України: Інституті педіатрії, акушерства і гінекології Академії медичних наук України (к.м.н. Р.Н. Гершман, к.м.н. О.П. Перфілов, д.м.н. Л.Г. Кирилова), кафедра дитячої психіатрії та неврології (доценти О.М. Саган, В.Ю. Мартинюк), Донецькому національному медичному університеті (проф., д.м.н. С.К. Євтушенко). Був одним з організаторів Першого українсько-баварського симпозіуму, ініціював його проведення у м. Херсоні (1994 рік). Ініціював створення протипароксизмального центру, одного з перших в Україні. Удосконалення спеціалізованої допомоги дітям з епілепсіями дозволило покращити якість лікування й знизити дитячу інвалідність в Херсонській області, з приводу дитячих епілепсій — у два рази. 
У 2007 році започаткував щорічні освітні міжрегіональні науково-практичні конференції з актуальних питань дитячої неврології для медичної спільноти Південного регіону України й забезпечив проведення 14 конференцій за участю провідних наукових установ України.
Неодноразово очолював дослідницькі групи з клінічних досліджень, у тому числі міжнародних. За роки роботи підготував понад 20 дитячих неврологів в інтернатурі, постійний керівник стажування лікарів-педіатрів, лікарів загальної практики з актуальних питань дитячої неврології. Автор понад 80 статей, тез у медичних виданнях України й понад 40 презентацій на міжрегіональних, національних, міжнародних конференціях, симпозіумах і конгресах. Автор посібників «Стартова та підтримуюча терапія епілептичних нападів» (2008 рік), «Складна дитина» (2018 рік, 276 с.).
Анатолій Леонідович — член Української протиепілептичної ліги й Асоціації дитячих неврологів України. З 2010 року — віцепрезидент Асоціації дитячих неврологів України.
За вагомий особистий внесок у розвиток охорони здоров’я і високий професіоналізм нагороджений Почесною грамотою і Подякою МОЗ України, численними грамотами й подяками Департаменту управління охорони здоров’я. У 2011 році Указом Президента України присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України».
За 32 роки роботи головним дитячим неврологом Херсонської області Анатолій Леонідович виховав покоління дитячих неврологів, які успішно працюють не тільки на Херсонщині, а й у різних регіонах України, створив одну з найефективніших обласних дитячих неврологічних служб.
Анатолій Леонідович — це не тільки дитячий невролог — професіонал високого рівня, вчений високої ерудиції, він порядна й чуйна людина. Анатолій Леонідович заслужено має високий професійний авторитет серед дитячих неврологів України.
 
Лауреат Державної премії України,
заслужений діяч науки і техніки України,
академік АНВШ України, професор кафедри
неврології і дитячої неврології Харківської 
медичної академії післядипломної освіти,
д.м.н., професор С.К. Євтушенко


Вернуться к номеру