Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 54, №4, 2020

Вернуться к номеру

Клінічні особливості перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби у хворих на остеохондроз грудного відділу хребта

Авторы: Філак Я.Ф., Сірчак Є.С.
ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета. Визначити особливості клінічного перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) у хворих на остеохондроз грудного відділу хребта.
Матеріали та методи. Обстежені 86 хворих на ГЕРХ та остеохондроз грудного відділу хребта (І група) та 42 хворі на ГЕРХ без ураження хребта. Усім обстеженим хворим проведені загальноклінічні, антропометричні, інструментальні та лабораторні методи дослідження згідно з локальними протоколами.
Результати. В обстежених пацієнтів І групи ГЕРХ частіше проявлялася позастравохідною симптоматикою, а саме кардіологічною та отоларингологічною формами. У 40 (46,5 %) хворих І групи, які проконсультовані кардіологом, визначена наявність загрудинних болів по ходу стравоходу (симптом non-cardiac chest pain) та порушення в роботі серця (кардіологічні маски ГЕРХ), що частіше виникали після вживання жирної, смаженої їжі, газованих напоїв та кави. Після детального аналізу скарг виявлено, що 29 (33,7 %) хворих часто визначають першіння у горлі, осиплість голосу, а також скаржаться на сухий, гавкаючий кашель, що розцінені як отоларингологічні прояви ГЕРХ. Типові прояві ГЕРХ серед хворих І групи встановлені лише у 17 (19,8 %) обстежених. Провідним клінічним проявом ураження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту в обстежених хворих ІІ групи була відрижка кислим, печія, ком у горлі, а також дисфагія.
Висновки. У хворих на остеохондроз грудного відділу хребта ГЕРХ частіше має атиповий клінічний перебіг (кардіологічні чи отоларингологічні прояви).


Вернуться к номеру