Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Дослідження аналітичної специфічності тест-системи DIA-HIV-Ag/Ab

Авторы: Т.Ю. Трохимчук
ПрАТ «НВК «Діапроф-Мед», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

ВІЛ-інфекція залишається однією з основних проблем охорони здоров’я. Для скринінгу ВІЛ-інфекції зазвичай застосовують комбіновані імуноферментні тест-системи для одночасного виявлення сумарних антитіл до ВІЛ і вірусного антигену р24 (діагностикум 4-го покоління). Висока аналітична чутливість даних тестів дозволяє виявляти ВІЛ не тільки на ранніх етапах розвитку інфекційного процесу, але й на всіх стадіях захворювання, що забезпечує своєчасне проведення противірусної терапії і зниження ризику поширення інфекції. Метою роботи було дослідити аналітичну специфічність тест-системи DIA-HIV-Ag/Ab у зразках крові, які містять інтерферентні й крос-реактивні фактори, що можуть впливати на результат аналізу.
Матеріали та методи. Імуноферментна тест-система DIA-HIV-Ag/Ab с. 101-19 виробництва ПрАТ «НВК «Діапроф-Мед». Зразки сироваток крові з інтерферентними факторами (загальний білок, білірубін, сечовина, холестерин та ін.) і зразки з потенційною крос-реактивністю (хворі на цукровий діабет, сказ, дерматити, гепатити В і С, з порушенням функції щитоподібної залози та ін.) були отримані з Олександрівської центральної міської клінічної лікарні м. Києва та Харківського обласного центру служби крові.
Результати. При аналізі сироваток від хворих на цукровий діабет, сказ за наявності антитіл до тиреопероксидази, вірусу гепатиту С були отримані некоректні результати в тест-системі DIA-HIV-Ag/Ab (табл. 1). 
Загальний параметр специфічності тест-системи DIA-HIV-Ag/Ab при дослідженні сироваток крові з потенційною крос-реактивністю становив 94,9 %. 
При дослідженні 324 сироваток крові пацієнтів із мікст-інфекцією, зумовленою збудниками TORCH-групи (HSV1/2, CMV, Rubella, Toxoplasma gondii, Chlamydia trachomatis), у тест-системі DIA-HIV-Ag/Ab отримано 6 хибнопозитивних результатів. При аналізі сироваток крові 24 вагітних жінок усі зразки в тест-системі DIA-HIV-Ag/Ab визначені негативними. Також було протестовано 8 сироваток крові з підвищеним вмістом білірубіну. Встановлено, що підвищений вміст загального білірубіну в досліджуваних зразках (понад 20,5 мкмоль/л) не впливає на результат аналізу в тест-системі DIA-HIV-Ag/Ab. При дослідженні в діагностикумі сироваток крові зі збільшеним вмістом тригліцеридів, сечової кислоти, сечовини, холестерину, ревматоїдного фактора, С-реактивного білка (найважливішого маркера запалення), антистрептолізину, при підвищенні тимолової проби, що відбиває білково-синтетичну функцію печінки, неспецифічних реакцій не виявлено. Однак збільшення загального білка понад 85 г/л може призводити до хибнопозитивних результатів у тест-системі (із 3 зразків 1 хибнопозитивний). Фактором ризику є також наявність гемоглобіну в досліджуваних сироватках. При аналізі чотирьох зразків з гемолізом еритроцитів одна сироватка протестована з хибнопозитивним результатом. Параметр специфічності тест-системи DIA-HIV-Ag/Ab при дослідженні сироваток крові, що містять інтерферентні чинники, становив 98,1 %.
Висновки. Дослідження аналітичної специфічності тест-системи DIA-HIV-Ag/Ab показало, що при скринінгу ВІЛ-інфекції можуть бути отримані хибнопозитивні результати в пацієнтів, хворих на цукровий діабет, сказ, гепатит С, а також за наявності антитіл до тиреопероксидази. Специфічність тест-системи DIA-HIV-Ag/Ab у даних дослідженнях становила 94,9 %. При аналізі сироваток крові пацієнтів з мікст-інфекціями TORCH-групи з підвищеною кількістю загального білка та з гемолізом еритроцитів також були хибнопозитивні результати, і специфічність тест-системи становила 98,1 %. При дослідженні сироваток крові вагітних, пацієнтів із підвищеним рівнем загального білірубіну, тригліцеридів, сечової кислоти, холестерину, лужної фосфатази, ревматоїдного фактора, С-реактивного білка хибнопозитивні результати в тест-системі DIA-HIV-Ag/Ab були відсутні, і специфічність становила 100 %.


Вернуться к номеру