Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Вакцини проти COVID-19. Сподівання та перспективи

Авторы: І.Л. Маричев, О.І. Процап, С.І. Брижата, В.І. Задорожна
ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Незважаючи на прийняті державами світу карантинні заходи, випадки COVID-19 з кожним днем реєструються у все більшій кількості. На 04.10.2020 р. зареєстровано понад 35 млн 245 тис. заражень, із них близько 1 млн 40 тис. осіб померли. Таким чином, пандемія COVID-2019 стрімко розвивається, характер епідемічного процесу і статистика постійно змінюються, і єдиною умовою для захисту людства від цієї хвороби є розробка та широке впровадження вакцини.
Мета, матеріали та методи. Аналітичний огляд вітчизняних та закордонних наукових літературних джерел із проблеми епідеміології, діагностики, клініки, лікування та профілактики COVID-19. 
Результати. Розробка вакцини — дуже тривалий та коштовний процес, що може займати роки, але стрімкий розвиток пандемії не дає часу на тривалі дослідження з виробництва вакцини. Весь процес від початку розробки до ухвалення та впровадження в середньому триває до шести років, але це не у разі з хворобою COVID-19, яка стрімко поширюється й охопила весь світ, тому і вакцина потрібна вже зараз. За даними ВООЗ, на сьогодні в усьому світі ведеться розробка більше ніж 140 вакцин проти SARS-CoV-2, не менше ніж 10 із них знаходяться на третій фазі клінічних випробувань. ВООЗ розраховує на 2 млн доз до середини весни 2021 р., але остерігається, що навіть при появі вакцини вона буде недоступною для бідних країн.
Німеччина, Франція, Італія та Нідерланди створили альянс із метою прискорення виробництва вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2 на європейській території. Мета альянсу — забезпечити виробництво вакцини у Європі, де це може бути можливим.
Масштабні випробування, проведені влітку, показали, що кілька експериментальних вакцин від COVID-19 безпечні й ефективні. Компанії Moderna і Pfizer кілька днів тому приступили до випробувань, в яких братимуть участь понад 30 тисяч волонтерів у кожному. У найближчі місяці аналогічні широкомасштабні випробування проведуть розробники AstraZeneca, Johnson & Johnson і Novavax. Деякі вакцини, зроблені в Китаї, знаходяться на завершальному етапі випробувань меншого масштабу в інших країнах. Є дані про російські вакцини НДІ епідеміології та мікробіології (м. Москва) та ВП «Вектор» (м. Новосибірськ). Клінічні випробовування на людях поділяються на три фази. У першій перевіряється безпека вакцин, на другій оцінюють імуногенність на обмеженій кількості осіб, на третій фазі відбувається тестування на великій виборці (з урахуванням віку, статі, расової приналежності та інших характеристик) населення. Однак, навіть якщо вакцина буде визнана безпечною й ефективною, перших партій не вистачить на всіх відразу. До того ж більшість потенційних вакцин вимагають подвійного введення дози. Кожна платформа вакцин має свої переваги та недоліки. Так, вакцини на основі нуклеїнової кислоти (ДНК, РНК) легше розробляти, але ДНК-вакцини можуть бути низькоімуногенні, а вакцини з мРНК можуть бути нестабільними. Векторні вакцини та субодиничні вакцини зазвичай мають більш високі профілі безпеки і більш імуногенні, але можуть мати знижену ефективність через раніше існуючий імунітет до носія і можуть бути занадто дорогими. Один із лідерів розробки вакцини від COVID-19 — Інститут Дженнера Оксфордського університету — використовує нереплікуючий вектор аденовірусної вакцини від мавп ChAdOx1. Перевагою вакцин із вірусним вектором є їх здатність продукувати гуморальні антитіла і Т-клітинно-опосередковані відповіді. Основною перевагою цієї вакцини є те, що вона становить собою одноразову дозу, і це відрізняє її від майже всіх інших кандидатів на пізніх стадіях клінічної оцінки. Випробування тестової вакцини фармкомпанії AstraZeneca та вчених з Оксфордського університету у фазі 3 призупинено після «пі-дозри на серйозну несприятливу реакцію» на препарат в учасника випробувань. Подібні невдачі є причиною, через яку зазвичай не поспішають із тестуванням. У той же час перед обличчям пандемії багато країн вирішують ризикнути: Росія, Китай та інші країни прискорюють свої власні випробування.
Проте ВООЗ стримано оптимістична щодо вакцини. Експерти не впевнені в тривалості імунітету та в тому, чи буде вакцина розрахована на широкий спектр штамів коронавірусної інфекції і чи «заточена» на конкретний штам, бо відомо, що вірус швидко мутує.
Висновки. Розробка вакцини проти коронавірусу SARS-CoV-2 проводиться дуже швидко. До цього спонукають значне зростання захворюваності на цю інфекцію у всьому світі і необхідність захисту людства від цієї пандемії. Але в такого поспіху є серйозний недолік, що стосується безпеки. При швидкій розробці у вчених недостатньо часу для того, щоб перевірити довгострокові наслідки дії і побічні ефекти при використанні вакцини. Якщо проблеми виявляться після початку її масового застосування, це може загальмувати процес схвалення інших вакцин і розтягнути епідемію COVID-19.


Вернуться к номеру