Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Профілактика і контроль COVID-19 у медичних закладах, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз

Авторы: Н.В. Гранкіна(1), Н.Є. Марченко, Н.А. Литвиненко(2)
(1) — КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР», м. Дніпро, Україна
(2) — ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

На сучасному етапі розвитку пандемії COVID-19 не виникає сумнівів щодо її впливу на сталість медичних послуг. У період пандемії для медичних закладів, що надають допомогу хворим на туберкульоз (ТБ), надзвичайно важливо зберегти доступ до медичної допомоги й організувати безпечні умови для надання медичних послуг. 
Проблема COVID-19 для протитуберкульозних закладів полягає в тому, що всі пацієнти, які перебувають на лікуванні, належать до групи ризику щодо тяжкого перебігу захворювання. Ситуацію ускладнює можливість передачі вірусу за відсутності симптомів. 
З цієї причини організація безпечного і якісного лікування хворих на ТБ у період пандемії COVID-19 становить інтерес для клініцистів і фахівців громадського здоров’я, які визначають політику, щодо підвищення стійкості систем охорони здоров’я під час пандемії.
Матеріали та методи. У роботі проаналізовано ефективність заходів щодо стримування поширення COVID-19 в умовах стаціонарного й амбулаторного лікування ТБ, що проводяться на базі КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР».
Результати. КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР» — спеціалізований заклад для надання протитуберкульозної медичної допомоги населенню Дніпропетровської області. Закладом проводиться стаціонарне лікування ТБ на базі 400 фтизіатричних ліжок (м. Дніпро), а також амбулаторне лікування на базі 3 диспансерно-поліклінічних відділень у мм. Дніпро, Нікополь, Павлоград. Враховуючи суттєву медико-соціальну значимість ТБ, у період епідемічного неблагополуччя з COVID-19 КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР» забезпечує планову й ургентну госпіталізацію хворих для стаціонарного лікування, а також амбулаторне лікування ТБ. 
З огляду на особливість роботи в умовах пандемії існують суттєві ризики щодо поширення COVID-19 у закладі. А саме: необхідність проведення ургентної госпіталізації та складність клінічної оцінки пацієнтів з COVID-19 у поєднанні з ТБ на ранніх етапах захворювання; проведення лікувально-діагностичних процедур, що належать до аерозольгенеруючих (бронхоскопія, інтубація, збір мокротиння тощо); тривалий час стаціонарного лікування (3–6 міс.); відсутність умов для ізоляції пацієнтів і забезпечення надійного соціального дистанціювання; низька санітарна грамотність пацієнтів; до 70 % пацієнтів мають ТБ із поєднаною патологією, яка ускладнює перебіг COVID-19 і підвищує летальність (ВІЛ-інфекція, онкологічні захворювання, хронічні захворювання нирок, цироз вірусної етіології, алкоголізм, наркозалежність, інші).
Зазначене може сприяти виникненню внутрішньолікарняних спалахів COVID-19 з високою летальністю і потребує впровадження безпрецедентних заходів інфекційного контролю.
Для забезпечення епідемічної безпеки медичних послуг під час стаціонарного й амбулаторного лікування ТБ комісією з інфекційного контролю розроблено й запроваджено наступні заходи: введено тимчасову заборону на відвідування родичами й обмеження пересування пацієнтів; облаштовано обсерваційні палати (ліжка) для пацієнтів, які госпіталізуються; розроблено маршрут пацієнта на період епідемічного неблагополуччя; забезпечено 100% охоплення тестуванням на COVID-19 методом ПЛР пацієнтів, які підпадають під критерії підозрілого випадку, а також пацієнтів, які мають клініко-епідеміологічні показання для тестування, що виявляються шляхом скринінгового анкетування пацієнтів; створено незнижувальний запас засобів індивідуального захисту, деззасобів та інших витратних матеріалів; забезпечено носіння масок пацієнтами й медичним персоналом у «чистих зонах» за неможливості дотримуватись соціальної дистанції; проведено навчання співробітників закладу з питань профілактики, діагностики й відбору біологічного матеріалу для дослідження на COVID-19; запроваджено щоденний моніторинг щодо захворюваності на ГРВІ співробітників і пацієнтів, а також щоденний температурний скринінг; проводиться щомісячне визначення напруженості імунітету серед медичних працівників шляхом тестування на наявність антитіл до збудника COVID-19 методом імунохемілюмінесцентного аналізу; налагоджено взаємодію з департаментом охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації та департаментами охорони здоров’я міст області, а також територіальними лабораторними центрами в частині забезпечення протиепідемічних і профілактичних заходів; забезпечено переведення на відео-ДОТ пацієнтів, які перебувають на амбулаторному лікуванні ТБ, проведення консультацій за допомогою телемедицини, відправка протитуберкульозних препаратів пацієнтам поштою, робота «гарячих» телефонних ліній для пацієнтів та їх родичів.
Завдяки проведеним заходам закладу до цього часу вдається забезпечувати безперервність і безпеку медичної допомоги хворим на ТБ в умовах високої захворюваності на COVID-19 у регіоні. Епідемічних ускладнень з COVID-19 і масових захворювань серед пацієнтів і персоналу в закладі не зареєстровано. 
Висновок. Для досягнення ефективного результату в протидії COVID-19, а також забезпечення сталості й безпеки медичних послуг хворим на ТБ важливо застосовувати всі доступні заходи контролю, які повинні використовуватись у комплексі. 
Найбільш дієвими лишаються заходи з дотримання інфекційного контролю за респіраторними інфекціями, швидка діагностика й ізоляція осіб з підозрою (хворих) на COVID-19, запровадження дистанційних методик амбулаторного лікування (відео-ДОТ, телемедицина).


Вернуться к номеру