Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 1, №1, 2020

Вернуться к номеру

Шановні колеги!

Ви гортаєте сторінки нового фахового видання, що присвячене інтегрованим підходам у діагностиці, виборі тактики лікування та профілактики основних хвороб. Питання міждисциплінарної професійної освіти спеціалістів в галузі охорони здоров’я активно піднімаються Всесвітньою організацією охорони здоров’я, фаховими медичними організаціями в українському суспільстві, проводяться спільні науково-практичні заходи із залученням спеціалістів різних галузей медицини. Здобуття міждисциплінарної освіти медичними працівниками забезпечує їх ефективну взаємодію і покращує результати лікування хворих, медичних втручань. Завдяки міждисциплінарній професійній освіті підвищується ефективність спільної практичної діяльності фахівців різних галузей медицини з метою забезпечення високої якості медичної допомоги, що надається пацієнтам, їх сім’ям і суспільству в цілому. Інтегрована медицина передбачає комплексний підхід до збереження здоров’я людини як найвищої цінності суспільства, що забезпечується шляхом здобуття відповідних компетенцій представниками медичних професій під час міждисциплінарної професійної освіти, завдяки міжпрофесійній взаємодії для напрацювання високоефективних підходів до ведення пацієнтів і створення кращих медичних практик. Філософія журналу полягає в розробці системних підходів до вивчення питань взаємозумовленості та взаємозв’язку стоматологічних і загальносоматичних хвороб, створення спільного бачення і забезпечення взаємодії стоматологів і лікарів загальної практики щодо проблем порожнини рота й здоров’я людини.

Медична стоматологія відсвяткувала в минулому році свій сторічний ювілей. Лише сто років тому було прийнято рішення щодо викладання стоматологічної дисципліни в медичних закладах вищої освіти і стоматологія стала невід’ємною частиною медицини. Вивчаючи історію стоматології, аналізуючи етапи формування й становлення української наукової стоматологічної школи, ми визначили, що перше фахове видання стоматологів вийшло друком у 1940 році під назвою «Проблеми стоматології». Це було наукове видання Київського, Харківського і Одеського стоматологічних інститутів. Цікавим є те, що перші дві публікації цього журналу були присвячені експериментальному дослідженню впливу ендокринних залоз на стоматологічне здоров’я. Наукова школа стоматології, закладена у минулому сторіччі такими визначними фундаторами, як професор І.Й. Новик, професор Ю.М. Гофунг, професор С.І. Вайсблат, і багатьма іншими видатними діячами, набула подальшого розвитку у фундаментальних дослідженнях плеяди видатних українських науковців. У рамках національних українських стоматологічних конгресів і науково-практичних конференцій науковці обговорюють питання комплексних підходів у вирішенні медичних і стоматологічних проблем здоров’я людини. У фокусі уваги учасників започаткованого у 2019 році Конгресу інтегрованої медицини та стоматології було обговорення стану стоматологічного хворого в колі не тільки експертів-стоматологів, але й ендокринологів, акушерів-гінекологів, кардіологів, лікарів сімейної практики.

У новому фаховому журналі «Oral and Gene–ral Health» планується розглядати питання взаємо-зв’язку та взаємозумовленості стоматологічних і загальносоматичних хвороб.

Редакційна рада журналу сподівається на плідну співпрацю з науковцями й читачами.

З повагою, головний редактор
професор І.П. Мазур



Вернуться к номеру