Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 13, №1, 2020

Вернуться к номеру

Юрій Сіренко — сучасний науковець та лікар

Народився Юрій Миколайович у м. Львові 1 січня 1960 року. У 1982 році з відзнакою закінчив Київський медичний інститут ім. О.О. Богомольця. Після закінчення у 1982–1984 рр. навчався в клінічній ординатурі при Київському медичному інституті, після чого працював у відділенні реанімації Київського науково-дослідного інституту ім. акад. М.Д. Стражеска під керівництвом видатного вченого, професора Нони Акакіївни Гватуа (12 січня 1928, Сухумі — 17 грудня 1988, Київ), лікаря-кардіолога, заслуженого діяча науки УРСР, лауреата Державної премії УРСР у галузі науки і техніки «за розробку та впровадження в широку медичну практику комплексу заходів по боротьбі з інфарктом міокарда». Нона Акакіївна — учениця факультетської терапевтичної клініки В.М. Виноградова. Написала дисертацію під керівництвом Анатолія Міхньова. Доктор медичних наук із 1967 року, отримала звання професора в 1974 р. З 1958 р. працювала в Українському НДІ кардіології імені академіка М.Д. Стражеска (Київ). У 1970–88 рр. завідувала першим в Україні відділенням гострої коронарної недостатності, яке й заснувала. З деякими доповненнями профессора О.Й. Грицюка виділила атипові форми інфаркту міокарда. У 1979 р. ними була запропонована нова класифікація інфаркту міокарда, у якій вперше обґрунтовано й описано перехід дрібновогнищевого інфаркту міокарда у великовогнищевий. Головний кардіолог Міністерства охорони здоров’я УРСР (із 1980 р.).

Бажання Юрія Миколайовича проводити наукові дослідження почало здійснюватися з успішного захисту кандидатської дисертації в 1987 р. на тему «Клинико-инструментальная диагностика в дифференциации различных форм кардиогенного шока у больных с острым инфарктом миокарда». З 1987 р. займав посаду старшого наукового співробітника відділення гострої коронарної недостатності Інституту кардіології імені акад. М.Д. Стражеска, а в 1991 р. перейшов на посаду провідного наукового співробітника відділення реанімації та інтенсивної терапії. У 1992 р. захистив докторську дисертацію на тему «Квантовая гемотерапия при инфаркте миокарда и нестабильной стенокардии». У період 1992–1994 рр. завідував лабораторією екстракорпоральних методів лікування. В 1996 році отримав звання професора. Новий етап професійної діяльності Юрія Миколайовича розпочався в 1994 році, коли він став керівником відділу симптоматичних гіпертензій ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені акад. М.Д. Стражеска» НАМН України, де працює і сьогодні. У січні 2020 року виповнилося 35 років, як Юрій Миколайович почав працювати в Інституті кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска.

Юрій Миколайович продовжує вести активну наукову роботу. За останні 5 років на базі відділу симптоматичних гіпертензій створено два експертні консультативно-діагностичні центри: з лікування симптоматичних гіпертензій та легеневої гіпертензії.

У єдиному в Україні Експертному консультативно-діагностичному та лікувальному центрі проводиться сучасне комплексне лікування хворих на вторинну гіпертензію, впроваджуються новітні схеми терапії цього захворювання та відбір хворих (за потреби) для хірургічного лікування. Основні напрямки діяльності Експертного консультативно-діагностичного та лікувального центру симптоматичних гіпертензій: впровадження нових методів обстеження хворих на артеріальну гіпертензію, дослідження різних клінічних аспектів дії антигіпертензивних препаратів, пошуки шляхів оптимізації лікування пацієнтів із симптоматичною та резистентною артеріальною гіпертензією, здійснення високотехнологічних методів діагностики та лікування пацієнтів із симптоматичною гіпертензією. У центрі проводять: консультацію з метою діагностики, виявлення та лікування симптоматичних артеріальних гіпертензій у консультативній поліклініці, госпіталізацію пацієнтів із підозрою на вторинні форми артеріальних гіпертензій із метою надання висококваліфікованої медичної допомоги хворим згідно із сучасними світовими рекомендаціями з урахуванням етіології й індивідуалізації терапії, відбір хворих із вторинною гіпертензією для проведення високотехнологічних методів лікування із застосуванням медикаментозних, інтервенційних та хірургічних втручань; розробляють та впроваджують новітні методи діагностики та лікування пацієнтів із резистентною артеріальною гіпертензією; визначають вплив нічного апное на формування резистентної артеріальної гіпертензії та встановлюють можливі шляхи її подолання; оцінюють порушення пружно-еластичних властивостей артерій у хворих із синдромом обструктивного апное сну й артеріальною гіпертензією та можливості корекції його шляхом СРАР-терапії.

Відділ має сертифікат центру майстерності Європейського товариства гіпертензії. Юрій Миколайович Сіренко та Ганна Дмитрівна Радченко мають дипломи спеціаліста Європейського товариства гіпертензії.

Юрій Миколайович завжди прагне розвитку вперед, використовує у своїй практиці тільки новітні технології та розробки в лікуванні хворих. Він створює нові та перспективні напрямки роботи. Так, створення центру легеневої гіпертензії надихнуло Юрія Миколайовича на проведення катетеризацій правих відділів серця своїми руками. Що б не розпочав робити Юрій Миколайович, у нього все виходить з успіхом.

Унікальним в Україні є і створений Юрієм Миколайовичем Експертно-консультативний центр із легеневої гіпертензії, основними напрямками діяльності якого є: висококваліфікована діагностика та лікування пацієнтів із легеневою артеріальною гіпертензією та хронічною легеневою тромбоемболічною гіпертензією в амбулаторних та стаціонарних умовах; відбір хворих із легеневою гіпертензією для проведення сучасного лікування із застосуванням інтервенційних та хірургічних втручань; підвищення рівня теоретичних знань та навчання медичного персоналу лікувальних установ практичним навичкам із діагностики та лікування легеневої гіпертензії; створення науково-методичного керівництва та протоколу ведення хворих із легеневою гіпертензією, рекомендацій із діагностики та лікування первинної легеневої гіпертензії; підтримання постійного зв’язку із закладами охорони здоров’я первинної, вторинної та третинної ланок надання медичної допомоги з метою координації своєчасного виявлення, діагностики і лікування пацієнтів із легеневою гіпертензією; організація співпраці з додатковими службами (хірургічний центр із трансплантації та пульмональної ендартеректомії, відділення корекції вроджених вад серця, центр планування сім’ї, ревматологічний центр); організація, проведення та участь у науково-практичних конференціях, присвячених проблемі легеневої гіпертензії; співпраця з міжнародними науковими центрами та клініками Німеччини, Італії, Польщі та Індії з метою підвищення кваліфікації кардіологічних кадрів України.

Наукова діяльність Юрія Миколайовича давно вийшла за межі України, він є визнаним фахівцем у галузі артеріальної гіпертензії Європейського та Міжнародного товариств гіпертензії, Європейського товариства кардіологів, Всесвітнього товариства з легеневої гіпертензії.

Під керівництвом Юрія Миколайовича було підготовлено 15 кандидатів та 2 доктори медичних наук. Він є автором понад 50 винаходів, близько 10 посібників із лікування та діагностики артеріальної гіпертензії, легеневої гіпертензії, численних методичних рекомендацій, понад 600 наукових статей та 350 тез, опублікованих в Україні і за кордоном. Юрій Миколайович займається викладацькою діяльністю, є професором кафедри кардіології та функціональної діагностики Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика МОЗ України. Лекції Юрія Миколайовича Сіренка завжди викликають жвавий інтерес в аудиторії і є прикладом лекторського мистецтва.

Юрій Миколайович активно займається організаторською діяльністю. Він був одним із авторів та ініціаторів впровадження в Україні Програми з профілактики та лікування артеріальної гіпертензії, що була затверджена Указом Президента України в 1999 р. на 10 років. За активної участі Юрія Миколайовича Сіренка в Україні були затверджені Наказом МОЗ 2012-384 від 24.05.2012 нові стандарти з –діагностики та лікування, надання допомоги хворим на артеріальну гіпертензію.

Із 2008 року Юрій Миколайович є головним редактором журналу «Артеріальна гіпертензія», де завжди публікуються найновітніша інформація, переклад світових рекомендацій із лікування артеріальної гіпертензії та багато іншого цікавого.

Майже 10 років Юрій Миколайович був головним кардіологом Міністерства охорони здоров’я.

Широка ерудиція та великий життєвий досвід, інтелігентність та весела вдача професора Юрія Миколайовича стали підставою для його непохитного авторитету та заслуженої поваги серед співробітників та колег. Його чуйність до пацієнтів є прикладом для наслідування колег. Його люблять пацієнти та поважають колеги. Він є прикладом керівника, науковця, лікаря.



Вернуться к номеру