Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал №8 (110), 2019

Вернуться к номеру

Сучасний стан і перспективи розвитку іпотерапії в Україні

Авторы: Бураго Г.С.
БО «Іпотерапевтичний центр «Спіріт», м. Київ, Україна

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Робота з дітьми з порушеннями психофізичного розвитку передбачає пошук інноваційних методик з метою здійснення комплексного корекційно-розвиткового та реабілітаційно-відновлювального процесів з метою підвищення якості їх життя та адаптації до навколишнього середовища, соціалізації, здобуття навичок самостійності, інтеграції у суспільство. Заняття з кіньми та на конях (іпотерапія) — унікальний метод реабілітації, оздоровлення, психокорекції, соціальної адаптації, що поєднує все в одному занятті. Іпотерапія (реабілітація за допомогою коня) входить до стандартів медико-соціальної реабілітації як метод, що розглядається в межах одного з компонентів комплексного реабілітаційного процесу і використовується з метою корекції психоемоційних функцій у тісному взаємозв’язку з виробленням рухових стереотипів («Соціальна педіатрія і реабілітологія». 2007, с. 17). 
Іпотерапія (лікування за допомогою коня) використовується у дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи, у дітей з психоемоційними порушеннями, затримками розвитку, після інсульту, з генетичними хворобами тощо.
Іпотерапія входить до адаптованої клінічної настанови, що ґрунтується на доказах «Церебральний параліч та інші органічні ураження головного мозку у дітей, які супроводжуються руховими порушеннями» (Наказ МОЗ від 09.04.2013 р. № 286). У протоколі зазначено: «Іпотерапія використовується у дітей з руховими порушеннями старше 3 років. Основні цілі:
1) мобілізація тазу, поперекового відділу хребта і кульшових суглобів;
2) тренування мускулатури шиї та тулуба;
3) покращення поступального контролю голови та тулуба;
4) покращення реакцій рівноваги».
Іпотерапія входить до клінічного протоколу санаторно-курортної реабілітації дітей з церебральним паралічем (ДЦП) (Наказ МОЗ України від 01.12.2009 р. № 889) як додатковий лікувальний комплекс.
Іпотерапія в Україні з’явилась в 1990-х роках в Києві. Центр Олени Петрусевич працював з дітьми з ДЦП за авторською методикою. Хаотично іпотерапія стала поширюватися територією України, часто під іпотерапією називають просто катання дітей на конях, але це не іпотерапія. З 2010 року працює ІЦ «Спіріт» в Києві, який почав співпрацювати з НМАПО ім. П.Л. Шупика, НПУ ім. Драгоманова, у 2012 році була прийнята програма ТУ для лікарів лікувальної фізкультури на кафедрі медичної реабілітації НМАПО ім. П.Л. Шупика, 2013 р. створена Асоціація іпотерапевтів України. З 2017 року Асоціація іпотерапевтів України і Київський медичний університет проводять курси з підготовки спеціалістів з іпотерапії.
5–6 квітня 2019 року Асоціація і НПУ ім. Драгоманова за наказом МОН організували і провели Першу міжнародну конференцію з анімалотерапії «Анімалотерапія в контексті розвитку сучасних методів реабілітації». Працювала секція з каністерапії та іпотерапії. Запрошені іноземні колеги проводили майстер-класи. На конференції було поставлене питання стандартизації послуг, направлена Ухвала в Міністерство освіти і науки України з проханням створити робочі групи, розробити і прийняти методики, створити спеціалізацію «анімалотерапевт» з розподілом на іпотерапію і каністерапію.
Наступним кроком Асоціація іпотерапевтів України, Іпотерапевтичний центр «Спіріт», Навчально-реабілітаційний центр Святого Миколая (м. Львів), НПУ ім. Драгоманова, кафедра ортопедагогіки, ортопсихології та реабілітології створили і подали на розгляд в Міністерство освіти і науки України Проект щодо проведення педагогічного експерименту все-українського рівня за темою «Впровадження іпотерапії (розвиткової верхової їзди) та адаптивного кінного спорту у закладах освіти для осіб з особливими освітніми потребами незалежно від форм власності та підпорядкування». 
Сьогодні проект тільки розпочинається. У Львові в Навчально-реабілітаційному центрі Святого Миколая вже запрацювала професійна іпотерапія, яка була організована Асоціацією іпотерапевтів України. Програма впровадження передбачає проведення наукових досліджень, отримання результатів, публікації, участь у конференціях, написання підручників, методичних рекомендацій тощо. Модель, яку вирішили застосовувати, успішно запроваджена в Іпотерапевтичному центрі «Спіріт» і використовується протягом десяти років. За час існування Іпотерапевтичного центру «Спіріт» ре-абілітацію методом іпотерапії пройшли понад 5000 дітей віком від 2 до 10 років, переважно це діти з ДЦП, розладами аутистичного спектра, затримками мовного та психічного розвитку, генетичними синдромами й ін.


Вернуться к номеру