Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» №5-6 (67-68), 2019

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

За час, що минув після виходу минулого номера, із великим успіхом пройшли 2 важливі події, цікаві для тематики нашого журналу: Європейський (31 серпня — 4 вересня, Париж, Франція) та Національний конгреси кардіологів (25–27 вересня, Київ). Слід підкреслити, що участь української делегації у європейському конгресі була достатньо широкою: усні та стендові доповіді, рецензування нових європейських рекомендацій, представлення вітчизняної кардіологічної спільноти на стенді Української асоціації кардіологів, участь у сесіях та симпозіумах тощо. Вітчизняний конгрес кардіологів також пройшов із великим успіхом. Традиційно на сторінках поточного номера ми намагалися представити найбільш значимі результати з обох знакових подій у вигляді репортажу. Зрозуміло, що ми не можемо зразу ж надати основні положення усіх нових європейських рекомендацій і навіть повний їх текст через значні обсяги, але ми для поточного номера зробили конспект нових рекомендацій щодо діагностики і лікування хронічних коронарних синдромів.

Ще одна річ, повз яку я не зміг пройти, це стаття, яка вийшла в одному із найбільш авторитетних світових медичних журналів «JAMA», присвячена висвітленню в засобах масової інформації питань профілактики серцево-судинних захворювань та здорового способу життя. На жаль, глобалізація та можливість негайного обміну інформацією через соціальні мережі зіграли злий жарт із важливістю цих даних для суспільства: часто висвітлюється й обговорюється більш «сенсаційна» інформація, яка часто не є доведеною або суспільно важливою.
І навпаки, суспільно важлива інформація з абсолютним рівнем доказовості замовчується через свою так звану рутинність — нецікавість для представників мас-медіа. І цим ми стали схожі на інших. Ми вирішили зробити переклад цієї статті для нашого журналу. На нашу думку, лікарі — наші читачі повинні бути носіями достовірної суспільно важливої інформації щодо серцево-судинних захворювань.

Традиційно в номері подані наукові статті та дайджест нової інформації.

Чекаємо на ваші конструктивні відгуки, статті, клінічні випадки.

Приємного вам ознайомлення з журналом!

Редакція журналу бажає вам веселих свят та щасливого Нового року!

З найкращими побажаннями,
Юрій Сіренко



Вернуться к номеру