Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Практическая онкология» Том 2, №2, 2019

Вернуться к номеру

Звернення головного редактора

Авторы: Олексій Зотов

Разделы: От первого лица

Версия для печати

Шановні колеги!

Філогенетично замкнена травна система (і відхідник) уперше з’являються в круглих червів. На сьогодні невідомо, чи дошкуляють безхребетним пухлини травної трубки (цілком можливо, що й так, див.: Tascedda F, Ottaviani E. Tumors in invertebrates. Inv. Surv. 2014. J. 11. 197-203), проте для людства це, безумовно, велика проблема.
Колоректальний рак — одна з пухлин, що діагностуються найчастіше; він є також однією з провідних причин смерті онкологічних пацієнтів. Для пухлин товстої кишки характерні залежність результатів лікування від стадії на момент діагностування (а отже, великого значення набуває скринінг), тенденція до «омолодження» пацієнтів, наявність певної когорти пацієнтів зі спадковою схильністю. 
Наша країна не є винятком із цієї світової тенденції. В Україні приділяти увагу проблемі колоректального раку не припиняли ані науковці, ані медична громада; відомою була вітчизняна онкопроктологічна школа. Проте нові часи ставлять нові завдання, тому значна частина матеріалів цього номеру присвячена саме проблемам раку товстої кишки: організаційним, діагностичним, лікувальним. Впевнені, що така активність у цьому напрямку буде сприяти покращанню ситуації з цією недугою.
У цьому числі журналу ми також започатковуємо нову рубрику «Молоді вчені», де будемо надавати слово молодим онкологам-науковцям. Не є таємницею, що молоді, яка бажала б займатися наукою, меншає, а тій меншості важко пробитися на шпальти авторитетних спеціалізованих видань через високі вимоги до публікацій. Отже, ми вітаємо молодих авторів на сторінках «Практичної онкології», а читачів закликаємо ставитись до текстів критично, але поблажливо.
Особисто я завжди з нетерпінням очікував на публікацію чергових відомостей канцер-реєстру: цікаво було, що там змінилося за рік. Неможливо переоцінити значення об’єктивної й неупередженої статистичної інформації для раціонального планування протиракових заходів, особливо за умов реформування системи охорони здоров’я. Для допитливого сучасного онколога сухі рядки статистичних даних — досить цікаве й пізнавальне читання; чудово, що про них можна довідатись на сторінках нашого журналу в аналітико-статистичному довіднику «Злоякісні новоутворення в Україні» від авторитетних авторів.
Актуальними є статті номеру, присвячені проблемам онкоендокринології, а також модифікаторам протипухлинної терапії.
Редакційний портфель чекає на ваші рукописи, отже, до зустрічі в третьому числі журналу!
Щиро ваш, Олексій Зотов


Вернуться к номеру