Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» №1 (63), 2019

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

Минули новорічні та різдвяні свята, навіть настав Новий рік за східним календарем, і почався нормальний робочий процес. Перед вами перший номер за 2019 рік. Незважаючи на нездоровий, на нашу думку, ажіотаж у деяких наукових медичних виданнях щодо ймовірного попадання в наукометричні бази Scopus і Web of Science, ми вирішили не перейматися цим і йти до нашої основної мети — бути доступним журналом мовою оригіналу, цікавим для практичних лікарів. Ваша зацікавленість для нас є найвищою оцінкою, а наші метричні показники у вітчизняних базах і Google Scholar дають нам надію на майбутнє. 
Традиційно в цьому номері наукові статті, огляди, дайджест, спогади, ювілеї. Не буду коментувати матеріали, ви тримаєте журнал у руках і зможете самі дати їм оцінку. 
Ми не змогли залишити без уваги дуже цікавий систематичний огляд, присвячений управлінню артеріальним тиском в періопераційному (до, під час і після хірургічного втручання) періоді, та зробили його переклад для вас. Подібних публікацій до цього ми не зустрічали ні в зарубіжній, ні у вітчизняній літературі. Зміст цього огляду непростий для сприйняття і не є рекомендаціями, але він є довершеним розглядом поточної доказової бази. Крім кардіологів і лікарів-інтерністів він може зацікавити анестезіологів і фахівців з інтенсивної терапії. 
Важливим питанням для вітчизняних лікарів є розуміння нових європейських рекомендацій, тому ми публікуємо в поточному номері та будемо публікувати в майбутньому будь-які цікаві обговорення цього документа та його окремих положень. Тим більше що ця тема, на нашу думку, буде актуальною тривалий час, принаймні до видання наступних рекомендацій.
Чекаємо на ваші відгуки, пропозиції, статті та клінічні випадки. 
З найкращими побажаннями,
Юрій Сіренко 


Вернуться к номеру