Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №2, 2019

Вернуться к номеру

Клінічний випадок кору на тлі алергічної реакції

Авторы: Мітлошук А.П.(1), Шупік Л.В.(1), Буглак Н.В.(1), Гриджук М.Ю.(2)
(1) — Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Русанівка», м. Київ, Україна
(2) — Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. У клінічному перебігу кору розрізняють три періоди: катаральний, висипань, пігментації. Диференційну діагностику насамперед доводиться проводити з грипом та іншими ГРВІ, краснухою, скарлатиною, інфекційною еритемою Розенберга — Чамера, ентеровірусною екзантемою, медикаментозними екзантемами, сироватковою хворобою, синдромом Стівенса — Джонсона. Алергія є однією з клінічних масок кору, можливе поєднання цих патологій, що ускладнює проведення диференційної діагностики.
Результати та обговорення. Пацієнтка К., 41 р., у квітні 2018 р. звернулася до лікаря зі скаргами на висипання, переважно на шкірі грудної клітки, обличчі, що супроводжуються свербежем, кашель, підвищення температури тіла до 37,8–38,0 °С. Захворювання пов’язує з переохолодженням. Самостійно ставила «зігріваючий компрес» на шкіру грудної клітки, де і з’явилися перші висипання. В подальшому висипання з’явилися на обличчі. Епідеміологічний і алергологічний анамнез без особливостей. Відомостей про щеплення проти кору немає. При об’єктивному огляді на момент звернення переконливих даних за кір не виявлено. Встановлено діагноз «ГРВІ. Контактний дерматит?», призначена терапія відповідно до встановленого діагнозу, рекомендовані дослідження крові на антитіла IgM, IgG до збудника кору. При повторному огляді наступного дня (орієнтовно через 13–14 годин після первинного огляду) у пацієнтки клініка кору вже не викликала сумніву: «обличчя заплаканої дитини», кон’юнктивіт, енантема м’якого піднебіння, плями Бєльського — Філатова — Коплика (поодинокі). Встановлено діагноз «кір, період висипань», пацієнтка госпіталізована до інфекційного відділення; діагноз кору підтверджено серологічно: антитіла до збудника кору IgM (+), IgG (–).
Висновки. Алергія є однією з клінічних масок кору, можливе поєднання цих патологій, що ускладнює проведення диференційної діагностики. В сумнівних випадках певна роль належить лабораторним методам підтвердження діагнозу. Необхідна посилена інформаційна, санітарно-просвітницька робота з питань недопущення самолікування, необхідності раннього звернення за медичною допомогою, проведення профілактичних щеплень у встановлені терміни. При нагляді за контактними особами в осередку звертати увагу на ранні ознаки, що свідчать про інфікування вірусом кору: синдром Мейєргофера, ознаки Броунлі, Стімсона, Петені.


Вернуться к номеру