Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №5, 2018

Вернуться к номеру

Захворюваність на лептоспіроз у Львівській області в контексті погодних умов у регіоні

Авторы: Тєлєгіна Т.В., Зінчук О.М.
Національний медичний університетім. Данила Галицького, м. Львів, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Лептоспіроз залишається на сьогодні одним із найпоширеніших зоонозів у світі. Основними факторами, що визначають природні вогнища цієї хвороби, є особливості клімату, нейтральна кислотність ґрунту, кількість опадів, наявність рік, озер, а також чисельність гризунів у регіоні. Різні природні катаклізми, зливи і повені сприяють зростанню захворюваності на лептоспіроз. Так, у Бразилії ретроспективно було доведено, що збільшення добових опадів на кожен міліметр на місяць призводило до збільшення кількості випадків лептоспірозу на 0,55 %.

Мета: проаналізувати вплив природних явищ на зростання рівня захворюваності на лептоспіроз у Львівській області.

Результати. З початку 2018 року у Львівській області зареєстровано 17 підтверджених лабораторно випадків лептоспірозу. Серед них були 10 пацієнтів, які перебували на стаціонарному лікуванні у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні (ЛОІКЛ). Четверо з них надходили до лікарні протягом перших 7 місяців року. У середині серпня 2018 року в місті Львові та області пройшов ряд сильних злив із підтопленням великої кількості будинків, присадибних ділянок та виходу річки Полтви за межі русла. Водночас із кінця серпня та протягом початку вересня 2018 року на стаціонарне лікування із діагнозом «лептоспіроз» до ЛОІКЛ надійшли 6 пацієнтів — всі чоловіки. Один пацієнт захворів на лептоспіроз в іншій області, відтак пов’язати виникнення цього випадку із змінами природніх умов в нашій області ми не можемо. У 5 хворих епідеміологічний анамнез різною мірою був пов’язаний із даним природним явищем. Четверо з них — мешканці міста (один чоловік черпав воду з власного підтопленого зливою будинку, інший перекладав дрова, підтоплені після повені, двоє мали контакт із намоченими водою будівельними матеріалами на будівництві поблизу річки Полтва, та один пацієнт є мешканцем села, де час від часу на власній садибі проводив дератизаційні заходи для знищення гризунів, яких, зі слів хворого, після повені стало більше). У всіх пацієнтів були жовтянична форма лептоспірозу, ознаки гострого пошкодження нирок. У двох випадках спостерігався середньотяжкий перебіг, у трьох — тяжкий. У двох пацієнтів із тяжким перебігом хвороба ускладнилась, окрім гострого пошкодження нирок та печінкової недостатності, двобічною пневмонією та тромбогеморагічним синдромом. У цих 5 хворих методом РМА виявлено антитіла до таких серогруп лептоспіри: L. ballum, L. аustralis, L. аutumnalis, L. сanicola, L. сynopteri.

Висновки. У половини хворих із лептоспірозом, які перебували на стаціонарному лікуванні в ЛОІКЛ протягом січня — вересня 2018 року, виникнення хвороби, ймовірно, можна пов’язати з аномально сильними зливами та повінню, що охопили місто Львів та область у середині серпня 2018 року. Отже, в контексті почастішання таких природних явищ на теренах нашого регіону доцільно покращити систему водовідведення, а також дератизаційні заходи.



Вернуться к номеру