Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №5, 2018

Вернуться к номеру

Потенційні епідеміологічні ризики в тату-студіях

Авторы: Орловська К.В., Чумаченко Т.О.
Харківський національний медичний університет, м. Харків, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Інфекційна безпека населення є важливою складовою популяційного здоров’я. В умовах інтенсивної циркуляції збудників інфекцій із контактним механізмом передачі набуває особливого значення запобігання зараженню осіб поза лікувально-профілактичними закладами — в салонах краси і тату. Перманентний макіяж і нанесення тату на різні частини тіла все частіше практикуються населенням України.

Татуювання (тату) — частина земної культури, що спостерігається на всіх континентах планети. Тату — це стійкий малюнок, нанесений на тіло методом травмування шкірних покровів із внесенням у дерму фарбувального пігменту. Саме порушення цілісності шкірних покровів під час татуювання створює вхідні та вихідні ворота для збудників різних інфекційних захворювань бактеріальної, вірусної, грибкової та паразитарної етіології, що забезпечує реалізацію контактного механізму передачі. Зараз тату в Україні стає все більш дешевою та доступною процедурою, що може збільшити ризики виникнення інфекцій у споживачів цієї послуги.

Мета: вивчення потенційного ризику виникнення інфекційних захворювань при татуюванні у світі та в Україні.

Матеріали та методи. Проведений аналіз наукової літератури про випадки та спалахи інфекцій, пов’язаних із татуюванням, та офіційних даних міської філії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» щодо шляхів передачі гострих вірусних гепатитів В і С.

Результати. Аналіз наукової літератури виявив публікації, що висвітлюють випадки та спалахи інфекцій, пов’язаних із татуюванням. Про можливість виникнення умов для інфікування населення в салонах тату свідчать задокументовані дані про випадки вірусних гепатитів із парентеральними шляхами передачі. Так, систематичний огляд літератури, надрукований у 2010 р. в журналі «International Journal of Infectious Diseases», включав у тематичний аналіз 83 когортні або поперечні дослідження зв’язку татуювання з ризиком інфікування гепатитом С. Установлено, що татуювання пов’язане з підвищеним ризиком зараження гепатитом С. Такий же висновок зроблено в систематичному огляді літератури, опублікованому у 2017 р. у «Hepatitis Monthly». Метааналіз 163 релевантних досліджень показав, що ризик інфікування вірусом гепатиту С у 2,79 раза вищий в осіб з тату, чим в осіб без тату. Найбільш сильна асоціація спостерігалась у підгрупі донорів крові.

У науковій літературі також наводяться дані, що факторами ризику для споживачів татуювання можуть бути матеріали і засоби для проведення сеансу татуювання, зокрема тату-пігменти. Систематичний огляд літератури (Deutsches Ärzteblatt International, 2016), зроблений Ralf Dieckmann зі співавторами, виявив 67 доведених випадків тату-асоційованих бактеріальних інфекцій: абсцесів, некротизуючого фасциту, ендокардиту, септичного шоку.

В огляді наводяться результати досліджень, проведених у м. Ройтлинген (Німеччина). З випадково відібраних зразків тату-пігментів у 39 зразках були виділені Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa і Staphylococcus aureus, що представляють серйозний ризик для здоров’я людини.

На ризики інфікування збудниками інфекцій впливає інтенсивність того чи іншого епідемічного процесу. Аналіз захворюваності на гострі вірусні гепатити В і С, проведений у місті Харків, показав наявність випадків гострих вірусних гепатитів В та С, що пов’язані з татуюванням. Так, у 2017 р. було встановлено, що 5 (3,1 %) випадків з 162 зареєстрованих пов’язані з татуюванням. У 38,3 % випадків шлях передачі не встановлений, що вимагає подальшого вивчення та диктує необхідність при епідеміологічному обстеженні з’ясовувати в захворілих, відвідували вони салони тату чи ні.

Світова тенденція до збільшення превалентності татуйованих осіб спостерігається і в Україні. Все більше молоді залучається до татуювання, що сприяє збільшенню кількості місць, де надають ці послуги. За попередніми даними, на сьогодні в Україні налічується понад 500 тату-студій, більше 5000 тату-майстрів. Так, в Харкові у 2017 році працювало 24 тату-студії, у 2018 — 33; в Полтаві у 2017 році — 5, у 2018 — 7; в Києві у 2017 році — 38, у 2018 — 51; у Львові у 2017 році — 11, у 2018 — 16; в Кропивницькому у 2017 році — 4, у 2018 — 6 ; в Одесі у 2017 році — 29, у 2018 — 37. І ці показники постійно зростають.

Висновки. Наведені дані про значне зростання кількості тату-студій в Україні та доведені випадки тату-асоційованих захворювань вимагають подальшого вивчення ризиків інфікування споживачів тату і розробки профілактичних заходів. Зростання в Україні кількості осіб, які бажають нанести тату або зробити постійний макіяж, підвищує актуальність проблеми безпеки населення при отриманні інвазивних процедур немедичного призначення.



Вернуться к номеру