Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Внутренняя медицина» 2(8) 2008

Вернуться к номеру

Всесвітній день здоров’я в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця

Авторы: В.Ф. Москаленко, член-кор. АМН України, д.м.н., професор, ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця; Т.С. Грузєва, д.м.н., професор, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

Рубрики: Семейная медицина/Терапия, Терапия

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Є події, які, неначе крізь збільшувальне скло, виразно окреслюють інтелектуальне й наукове обличчя освітньої установи. Такими значущими подіями в найновішій хроніці НМУ імені О.О. Богомольця постають ініціативи його колективу щодо регулярного відзначення Всесвітнього дня здоров’я як вагомої наукової акції високого міжнародного рівня. В університеті ці змістовні наукові читання було ініційовано у 2005 р. Протягом чотирьох років маємо яскравий приклад справжньої науково-практичної естафети.

7 квітня 2005 р. в стінах закладу вперше відбулася Всеукраїнська акція з діагностики індивідуального рівня здоров’я, присвячена аспектам охорони здоров’я матерів і дітей. Успіх заходу спонукав студентів та викладачів університету до розширення рамок проведення наступного Всесвітнього дня здоров’я 7 квітня 2006 р. Цього дня відбувся міждисциплінарний семінар із проблем кадрового забезпечення охорони здоров’я. Разом із вченими НМУ в семінарі взяли участь науковці з Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національної академії державного управління при Президенты України, Українського інституту громадського здоров’я, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика. Перший, справді науковий марафон, присвячений Всесвітньому дню здоров’я, засвідчив: Київ у науковому потенціалі Національного медичного університету має вагомі підстави проводити такі наукові форуми, виходячи за національні рамки. Восени 2006 р. в університеті спільно з Європейським регіональним бюро ВООЗ було проведено семінар із питань використання інструментів і методик для оцінки кадрових ресурсів і формування кадрової політики в охороні здоров’я в країнах. У семінарі взяли участь представники 5 континентів — Європи, Азії, Австралії, Північної і Південної Америки, 29 країн світу, у тому числі 25 країн Європейського регіону ВООЗ, а також Австралії, Бразилії, Канади. В історії НМУ в цьому сенсі було перегорнуто чергову важливу сторінку, а цікаві стратегічні пропозиції знайшли дієве втілення в життя.

Новим логічним кроком уперед в об’єднанні зусиль науковців, управлінців, працівників практичної охорони здоров’я стало проведення міжнародної науково-практичної конференції з нагоди Всесвітнього дня здоров’я 2007 р. Її було присвячено міжнародній безпеці у сфері охорони здоров’я і проведено під гаслом: «Інвестуючи в здоров’я, збудуємо більш безпечне майбутнє». У конференції взяли участь понад 200 осіб з 6 країн, у тому числі Данії, Китаю, Польщі, Російської Федерації, США, України і трьох континентів — Європи, Азії, Америки. Привітання виголосили перший заступник міністра охорони здоров’я України, Радник ЄРБ ВООЗ, професор Університету Алабами у Бірмінгемі (США), керівник бюро ВООЗ в Україні та ректор НМУ імені О.О. Богомольця.

Серед 27 доповідей пленарного засідання конференції чільну з них виголосив радник Європейського бюро ВООЗ Джеральд Рокеншауб. НМУ презентував 9 доповідей, у тому числі «Пріоритетні напрями протидії глобальним загрозам громадському здоров’ю», яку зробив член-кореспондент АМН України, професор В.Ф. Москаленко.

Великий науковий інтерес становили доповіді фахівців інших наукових установ та навчальних закладів, зокрема науковців НАН та АМН України. Було репрезентовано також 17 стендових доповідей, у тому числі з Науково-дослідного інституту громадського здоров’я Російської академії медичних наук.

Вперше в літописі таких новітніх наукових зустрічей надзвичайно активно працювала секція молодих вчених, студентів та ліцеїстів НМУ з англомовною підсекцією.

У рамках конференції відбулися й ініційовані студентським парламентом громадські заходи й акції: аналіз на ВІЛ/СНІД, запис у число волонтерів Червоного Хреста, спортивне свято, тренінг «Репродуктивне здоров’я», круглий стіл «Актуальні проблеми охорони здоров’я. Погляд студентів».

Успіх наукової зустрічі в Києві викликав широкий міжнародний резонанс, інформацію про конференцію в Києві було подано в журналі ВООЗ The Bridge.

І знову початок квітня 2008 р. ознаменувався важливою подією — проведенням Міжнародної конференції, присвяченої 60-річчю ВООЗ, Всесвітньому дню здоров’я та захисту здоров’я від змін клімату. Співорганізаторами конференції виступили Міністерство охорони здоров’я України, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Бюро ВООЗ в Україні. Конференції передувала напружена підготовча робота з формування її програми, видання матеріалів доповідей, турбот супроводу відповідальної міжнародної акції. Та це вже усталений стиль НМУ. 7 квітня 2008 р. в університеті гостинно зустрічали вчених із багатьох міст та країн, однодумців і послідовників ідеї стратегії досягнення здоров’я для всіх.

Своїми науковими доробками приїхали поділитися понад 300 учасників з 12 країн світу — з Білорусі, Данії, Ірану, Казахстану, Латвії, Литви, Німеччини, Польщі, Російської Федерації, США, України, Швеції. Урочисто відкрив конференцію міністр охорони здоров’я заслужений лікар України Василь Михайлович Князевич. Щирі слова привітання від АМН України висловив академік Леонід Георгійович Розенфельд, від Міністерства охорони природного навколишнього середовища — заступник міністра Микола Михайлович Мовчан.

Учасників конференції палко привітали зарубіжні колеги, радник Європейського регіонального бюро ВООЗ Агіс Цурос, заступник директора з наукової роботи НДІ громадського здоров’я та управління охороною здоров’я, завідувач кафедри громадського здоров’я та охорони здоров’я з курсом економіки Московської медичної академії імені І.М. Сєченова, член-кореспондент РАМН, професор Володимир Захарович Кучеренко, професор кафедри громадського здоров’я та охорони здоров’я Санкт-Петербурзького державного медичного університету імені І.П. Павлова Наталя Гуріївна Петрова.

На пленарних засіданнях було заслухано 35 доповідей провідних фахівців різних країн світу. Їх тематика охоплювала широке коло питань, включаючи захист здоров’я від змін клімату, екологічні проблеми громадського здоров’я, зміцнення систем охорони здоров’я, сучасні стратегії розвитку, особливості та тенденції популяційного здоров’я, нові виклики та загрози, боротьба з інфекційними хворобами, посилення епіднагляду, демографічні проблеми здоров’я, постаріння населення, фактори, що впливають на формування здоров’я, профілактичні стратегії в охороні здоров’я, доступність і якість медичної допомоги, первинна медико-санітарна допомога, сімейна медицина, соціально значущі та соціально небезпечні хвороби, правові та етичні засади охорони здоров’я, управління та фінансування охорони здоров’я.

З великим інтересом учасники засідання прослухали програмні доповіді радника ЄРБ ВООЗ Агіса Цуроса за темою «Проблема неінфекційних захворювань в Європейському регіоні» та керівника Бюро ВООЗ в Україні І.В. Поканевича на тему «ВООЗ у світі і Європейському регіоні».

Особливу увагу було приділено доповіді провідних фахівців України у сфері медичної екології, академіка АМН України А.М. Сердюка та к.м.н. О.І. Турос «Зміни клімату: моніторинг, ризики, прогноз». Основні принципи управління клінічною практикою та клінічного менеджменту було розкрито в надзвичайно змістовній доповіді «Управління клінічною практикою: клінічний менеджмент» члена-кореспондента РАМН, професора В.З. Кучеренка. Досвідом системного підходу при розробці заходів зі зниження смертності та збільшення тривалості життя поділилася професор кафедри громадського здоров’я та охорони здоров’я Санкт-Петербурзького державного медичного університету імені І.П. Павлова. Значний інтерес викликали доповіді професора І.М. Солоненка «Управління факторами ризику основних хронічних неінфекційних захворювань», професора В.М. Лехан та доцента О.Л. Зюкова «Концептуальні підходи до управління якістю медичної допомоги в Україні», доцента Н.В. Еккерт «Паліативна допомога та евтаназія: проблеми медицини XXI століття», професора А.П. Мінцера «Сучасні підходи до оцінки індивідуального та популяційного здоров’я», доцента Р.Ю. Гревцової «Правовий статус медичних працівників і пацієнтів: пошук справедливого балансу», доцента Л.А. Тептіної «Роль маркетингових досліджень у плануванні діяльності медичної організації», члена-кореспондента НАН та АМН України, професора І.С. Чекмана «Медико-фармакологічні, соціальні і правові аспекти якості медичної допомоги», професора З.П. Федоренко зі співавт. «Динамічні й територіальні моделі ураження жіночої популяції України злоякісними новоутвореннями репродуктивних органів» тощо.

Поряд з усними доповідями великий інтерес викликали 23 стендові повідомлення з актуальних проблем охорони здоров’я.

Конференція включала також 4 секційні засідання, у тому числі 3 студентські та засідання завідувачів кафедр, на яких викладаються дисципліни «Соціальна медицина та організація охорони здоров’я», «Економіка охорони здоров’я», «Історія медицини», «Менеджмент і маркетинг». У ході секційних засідань було заслухано 30 доповідей англійською мовою, 30 — соціально-медичного спрямування та 25 — клінічного, визначено кращі з них.

Секційне засідання завідувачів кафедр соціальної медицини відкрив міністр охорони здоров’я України Василь Михайлович Князевич. У секції взяли участь 15 завідувачів кафедр ВМНЗ України, 2 завідувачі кафедр закладів післядипломної освіти України, 3 завідувачі кафедр медичних факультетів класичних університетів, 2 завідувачі кафедр приватних медичних закладів. Учасниками засідання були також зарубіжні партнери НМУ, професори Університету Алабами у Бірмінгемі Роберт Хернандес і Річард Шучак (США), член-кореспондент РАМН, заступник директора з наукової роботи НДІ громадського здоров’я та управління охороною здоров’я, завідувач кафедри громадського здоров’я та охорони здоров’я з курсом економіки Московської медичної академії імені І.М. Сєченова В.З. Кучеренко (РФ) та професор кафедри громадського здоров’я та охорони здоров’я Санкт-Петербурзького державного медичного університету імені І.П. Павлова Н.Г. Петрова (РФ).

Одночасно на кафедрі соціальної медицини та охорони здоров’я НМУ проходив ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Соціальна медицина та організація охорони здоров’я». В олімпіаді взяли участь 33 студенти з усіх ВМНЗ України. Міністр охорони здоров’я України привітав учасників ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Соціальна медицина та організація охорони здоров’я» та поспілкувався зі студентами.

Міністр виступив перед завідувачами кафедр ВМНЗ України, розповівши про пріоритети державної політики у сфері охорони здоров’я, основні напрями реформ та відповівши на запитання присутніх.

У ході засідання було заслухано доповіді «Сучасні напрями підготовки менеджерів у Північній Америці» професорів Університету Алабами у Бірмінгемі Роберта Хернандеса і Річарда Шучака (США), «Проблеми викладання громадського здоров’я у вищих медичних навчальних закладах» члена-кореспондента РАМН, заступника директора з наукової роботи НДІ громадського здоров’я та управління охороною здоров’я, завідувача кафедри громадського здоров’я та охорони здоров’я з курсом економіки Московської медичної академії імені І.М. Сєченова В.З. Кучеренка (РФ) та «Викладання громадського здоров’я в Санкт-Петербурзькому державному медичному університеті імені І.П. Павлова» професора кафедри громадського здоров’я та охорони здоров’я Санкт-Петербурзького державного медичного університету імені І.П. Павлова Н.Г. Петрової (РФ).

З основною програмною доповіддю «Принципи організації оптимальної моделі системи охорони здоров’я» виступив завідувач кафедри соціальної медицини та охорони здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент АМН України, професор В.Ф. Москаленко.

У ході обговорення заслуханих доповідей було ухвалено рішення про започаткування регулярних зустрічей міністра охорони здоров’я України з завідувачами кафедр соціальної медицини та охорони здоров’я ВМНЗ для вирішення пріоритетних питань охорони здоров’я та підготовки медичних кадрів і обгрунтування управлінських рішень.

В урочистій обстановці відбулося закриття конференції, на якому нагороджено студентів за кращі наукові роботи з врученням подарунків та прийнято резолюцію конференції.

У виступах заключного пленарного засідання учасники висловили одностайну думку про високий рівень організації і проведення Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 60-річчю ВООЗ, Всесвітньому дню здоров’я 2008 р., захисту здоров’я від змін клімату, та необхідність проведення таких науково-практичних форумів у майбутньому.

Отже, варто ще раз підкреслити: склалася добра традиція, коли Національний медичний університет імені О.О. Богомольця щорічно приймає в привітний весняний день наукові прапори сучасного світу задля широкого обміну досвідом, плідних дискусій, визначення стратегій і шляхів забезпечення реалізації права кожної людини на здоров’я та його охорону.  



Вернуться к номеру