Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 14, №4, 2018

Вернуться к номеру

Світлої пам’яті професора Олександра Сергійовича Ларіна

30 червня раптово відійшов у вічність видатний український вчений-хірург, директор Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Ларін Олександр Сергійович.
О.С. Ларін народився в м. Луганську. У 1982 році закінчив Луганський медичний інститут. Після проходження інтернатури зі спеціальності «хірургія» працював лікарем-хірургом хірургічного відділення поліклініки № 1 Московського райздороввідділу м. Києва. 
З 1985 по 1995 рік Олександр Сергійович працював в Інституті ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка на посадах лікаря-хірурга консультативної поліклініки, лікаря-хірурга хірургічного відділення, завідувача хірургічного відділення. З 1995 року О.С. Ларін працював в Українському науково-практичному центрі ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України. У 1999 р. закінчив Українську академію державного управління при Президенті України. Олександр Сергійович мав вищу кваліфікаційну категорію за спеціальностями «хірургія», «ендокринологія», «організація охорони здоров’я».
Сферою діяльності О.С. Ларіна була ендокринна хірургія, клінічна ендокринологія, організація ендокринологічної служби. Олександр Сергійович був членом Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету, Європейської асоціації ендокринних хірургів, головою правління Асоціації хірургів-ендокринологів України. О.С. Ларін доклав багато зусиль для поліпшення діяльності ендокринологічної служби Україні, виконуючи обов’язки головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності «ендокринологія» (2004–2005 рр., 2007–2009 рр.). Олександр Сергійович, маючи чудові організаторські здібності, сприяв проведенню науково-практичних конференцій для лікарів-ендокринологів України, під його керівництвом організована кураторська робота в різних областях України. О.С. Ларін був головним редактором журналу «Клінічна ендокринологія та ендокринна хірургія», членом редакційної ради журналів «Ендокринологія», «Проблеми ендокринної патології», «Міжнародний ендокринологічний журнал».
Про результати його багаторічних наукових досліджень неодноразово повідомлено на численних наукових форумах як в Україні, так і за кордоном. О.С. Ларін активно займався громадською діяльністю: брав участь у складанні державних медичних програм, наказів МОЗ України. За великий внесок у розвиток сучасної науки й покращання якості лікувальної роботи нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. 
На посаді директора Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, транс–плантації ендокринних органів і тканин МОЗ України О.С. Ларін продемонстрував новаторський підхід до організації всіх видів діяльності центру. 
За своє життя Олександр Сергійович Ларін врятував життя і подарував надію сотням тисяч пацієнтів, провів тисячі унікальних операцій, створив одну з кращих у Європі клінік з діагностики і лікування ендокринних захворювань — провідну та єдину профільну науково-дослідну і високоспеціалізовану, високотехнологічну клініку Міністерства охорони здоров’я України, що має потужну матеріально-технічну базу і є експертною установою багатьох міжнародних профільних організацій. 
Для колег він назавжди залишиться в пам’яті як зразок професіоналізму і відданості професії. Професор Ларін завжди мав принципову, без перебільшення державну позицію. Смерть Олександра Сергійовича Ларіна — непоправна втрата для української медицини. Вічна пам’ять про видатного хірурга назавжди житиме в наших серцях.
Редакційна колегія
«Міжнародного ендокринологічного журналу»
висловлює щирі і глибокі співчуття у зв’язку
зі смертю Олександра Сергійовича Ларіна


Вернуться к номеру