Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 14, №4, 2018

Вернуться к номеру

Особливості психічних порушень при тиреотоксикозі

Авторы: Нікоряк Р.А.
Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці, Україна

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Психічні розлади, що виникають внаслідок захворювань щитоподібної залози (ЩЗ), спостерігаються доволі часто. Такий стан речей викликає занепокоєння фахівців із психіатрії, оскільки раннє діагностування захворювання дає можливість своєчасного лікування та запобігання ускладненням. Відомо, що стан ЩЗ безпосередньо впливає на настрій людини. Якщо вона млява, рівень серотоніну в головному мозку різко знижується, і людина відчуває депресію й апатію. З іншого боку, якщо активність ЩЗ посилена, це стає причиною непосидючості, неспокою, тривожності й дратівливості. Гіпертиреоз може розвинутися після різних стресових ситуацій, психічних травм, що переважно спостерігається у вимушених трудових мігрантів, які перебувають наодинці з різними за силою та тривалістю психологічними негативними впливами. Захворювання ЩЗ у 8–10 разів частіше трапляються у жінок, ніж у чоловіків. Це пояснюється особливостями нервової системи (оскільки жінки більш емоційні, внаслідок чого частіше зазнають депресії й стресів), а також коливанням гормонального фону, пов’язаного з менструальним циклом, менопаузою або вагітністю. 
Метою дослідження стало виявлення психічних порушень серед трудових мігрантів, які певний час (від 1–5 років) перебувають у стресогенній ситуації та в яких у анамнезі були проблеми із ЩЗ.
Матеріали та методи. Дослідження було проведене серед 18 вимушених трудових мігрантів жіночої статті віком від 20 до 60 років. Жінки молодого віку (20–40 років) становили 39 % (7) осіб, а літні жінки — 61 % (11) осіб. 
Результати. За допомогою методу клінічного інтерв’ю (МКІ) встановлено, що молоді жінки вказували на подразливість, підвищену збудливість, дратівливість, прискорене серцебиття, порушення менструального циклу, агресивність, дратівливість, які виникли внаслідок проблем психологічного плану.
У жінок літнього віку виявлені загальна слабкість, підвищена втомлюваність, тремтіння рук, швидка зміна настрою, почастішання серцебиття, перепади настрою, підвищена плаксивість, неспокій, тривожність, зниження концентрації уваги, ранкова важкість при підйомі з ліжка, важкість зосереджуватися й запам’ятовувати інформацію, тобто забудькуватість. Дана група трудових мігрантів перебувала за кордоном понад 5 років. Консультація ендокринолога дозволила встановити субклінічну форму первинного гіпертиреозу.
Висновки. Вимушена трудова міграція є стресогенним чинником, який негативно позначається не тільки на психічному, а й соматичному здоров’ї людини.


Вернуться к номеру