Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Боль. Суставы. Позвоночник» Том 8, №1, 2018

Вернуться к номеру

Інформаційний лист Про нововведення в системі охорони здоров’я Спосіб оцінки ризику остеопорозу та його ускладнень на первинному рівні медичної допомоги

Авторы: Поворознюк В.В., Григор’єва Н.В., Дзерович Н.І., Орлик Т.В., Бистрицька М.А., Поворознюк Вас.В., Мусієнко А.С., Іваник О.С.
ДУ «Інститут геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Ревматология, Травматология и ортопедия

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Суть впровадження: спосіб оцінки ризику остеопорозу та його ускладнень у жінок у постменопаузальному періоді та чоловіків старше 50 років.
Пропонується для впровадження в практику роботи сімейних лікарів, терапевтів, геріатрів, ревматологів, ортопедів, ендокринологів. 
Остеопороз — поширене системне захворювання скелета, що характеризується зниженням міцності кісткової тканини, порушенням її мікроархітектури з подальшим збільшенням ризику переломів. Частота захворювання прогресивно збільшується з віком, призводячи до зростання показників інвалідності та летальності. Майже у кожної третьої жінки і кожного п’ятого чоловіка віком 65 років і старше спостерігається як мінімум один остеопоротичний перелом кісток. Основою розробки стало створення української версії FRAX (fracture risk assessment tool) — методу оцінки 10-річного ризику переломів стегнової кістки та інших значущих остеопоротичних переломів (променева, плечова та стегнова кістки, клінічно значущі переломи тіл хребців) на базі результатів епідеміологічних досліджень у різних регіонах України, адаптація для української популяції хвилинного тесту оцінки ризику остеопорозу, визначення референтних показників відносних розмірів (індексів) тіл хребців у жінок і чоловіків різного віку.
Cпосіб оцінки ризику остеопорозу та його ускладнень у жінок у постменопаузальному періоді та чоловіків старше 50 років здійснюється наступним чином: 
1. Виділення пацієнтів з високим ризиком розвитку остеопорозу шляхом застосування хвилинного тесту оцінки ризику остеопорозу.
2. Визначення 10-річного ризику основних остеопоротичних переломів за допомогою інструменту FRAX (українська версія). 
3. Визначення недіагностованих малотравматичних переломів (деформацій) тіл хребців з використанням рентгенографії грудного та поперекового відділів хребта в бічній проекції. 
4. Лабораторні дослідження з метою виключення причин розвитку остеопорозу та його ускладнень (загальний аналіз крові (ЗАК), визначення рівня кальцію загального (Са), альбуміну в сироватці крові, перерахунок рівня Ca при гіпоальбумінемії).
Для визначення 10-річного ризику всіх переломів і переломів шийки стегнової кістки необхідно на інтернет-сторінку української версії FRAX https://www.sheffield.ac.uk/FRAX/tool.aspx?country=66 ввести наступні дані: дату народження, стать, зріст та масу тіла, анамнестичні дані щодо наявності переломів, переломів шийки стегнової кістки в батьків, куріння, вживання кортикостероїдів, зловживання алкоголем, наявність супутньої патології: цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), недосконалий остеогенез у дорослих, нелікований тривалий гіпертиреоз, гіпогонадизм або передчасна менопауза (менше 45 років), хронічне недоїдання або мальабсорбція й хронічні захворювання печінки. Інтерпретація отриманих результатів: значення 10-річного ризику основних остеопоротичних переломів більше 15 для осіб віком старше 70 років і більше 12 у осіб віком 50–69 років і/або значення 10-річного ризику перелому шийки стегнової кістки більше 2 для осіб віком старше 70 років і більше 1,5 віком 50–69 років оцінюється як високий ризик і такий, що вимагає специфічного лікування.
Аналіз результатів використання наведеного способу показав:
— високу інформативність, специфічність і чутливість хвилинного тесту оцінки факторів ризику остеопорозу на підставі обстеження 1183 жінок з різних регіонів України; 
— вірогідно вищі показники 10-річного ризику основних остеопоротичних переломів і переломів стегнової кістки у жінок із системним остеопорозом (діагностованим методом двохфотонної рентгенівської абсорбціометрії) та його ускладненнями порівняно з відповідними показниками пацієнток без остеопорозу та переломів в анамнезі на підставі обстеження 838 постменопаузальних жінок віком 50–89 років;
— вірогідне зменшення висот тіл хребців як у грудному, так і в поперековому відділах хребта в жінок і чоловіків із системним остеопорозом за результатами обстеження 325 осіб (185 жінок та 140 чоловіків).
Таким чином, запропонований спосіб оцінки ризику остеопорозу та його ускладнень з використанням хвилинного тесту оцінки факторів ризику остеопорозу, української версії FRAX та рентгенографії грудного та поперекового відділу хребта на первинному рівні медичної допомоги є чутливим та специфічним. Українська модель FRAX є першою вітчизняною моделлю прогнозування ризику основних остеопоротичних переломів і переломів стегнової кістки. Усе вищезазначене підкреслює унікальність запропонованого способу та обґрунтовує необхідність його широкого впровадження в клінічну практику.
За додатковою інформацією з даної проблеми звертатися до укладачів листа. Адреса й реквізити: ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України», відділ клінічної фізіології та патології опорно-рухового апарату, вул. Вишгородська, 67, Київ, 04114, Україна, тел.: (044) 222-51-91, e-mail: okfpodaс@ukr.net 


Вернуться к номеру